Slovenský stavebný trh sa začína stabilizovať

Tlačový servis  /  10. 03. 2011, 00:00

Riaditelia slovenských stavebných spoločností očakávajú v roku 2011 začiatok stabilizácie slovenského stavebníctva, v roku 2012 počítajú s návratom k rastu sektora.

 

Sebadôvera sa vracia predovšetkým veľkým stavebným spoločnostiam, aj keď celkové vyťaženie kapacít stavebných spoločností sa v aktuálnej mimo-sezóne pohybuje najnižšie za posledných päť rokov. Kľúčovými problémami stavebných spoločností sú stále vysoká miera byrokracie (požiadavky úradov) a nedostatočný dopyt, predovšetkým z verejných zdrojov. Firmy sa s cieľom obstáť v konkurencii chcú ešte viac koncentrovať na dokončenie optimalizácie a zvyšovanie efektivity svojej organizácie. Tieto závery vyplývajú z najnovšej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva 02/2011, ktorú vypracovala spoločnosť CEEC Research v spolupráci so spoločnosťami KPMG Slovensko a Ipsos Tambor. Výskum podporujú tiež spoločnosti Harsco Infrastructure, Považská cementáreň, Xella a TERRASTROJ.

 

Slovenské stavebníctvo už vidí svetlo na konci tunela, t. j. prepadu výkonu v období 2009-2010. Tento prepad bol pre spoločnosti veľmi náročný, navyše nie všetky ho prežili, ale mal nesporne pozitívny vplyv na začiatok zlepšovania efektivity slovenského stavebníctva.

Jiří Vacek

Riaditeľ, CEEC Research


 

Hlavné zistenia Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva 02/2011:

 

Riaditelia stavebných spoločností potvrdzujú svoje predikcie začínajúcej stabilizácie slovenského stavebníctva v roku 2011.

 

  • Vážený priemer očakávaní stavebných spoločností ukazuje na rok 2011 len mierny pokles sektora (o 1,4 %). Dochádza tak k zastaveniu trendu zhoršujúcich sa predpovedí z predošlých štvrťrokov.

 

  • Z pohľadu veľkosti spoločností sú v súvislosti s vývojom stavebníctva pesimistickejšie najmä veľké spoločnosti (očakávajú pokles v roku 2011 o 2,8 %).

 

  • Na rok 2012 aktuálne výsledky rozhovorov s riaditeľmi spoločnosti ukazujú na prvé potenciálne zlepšenie, a to rast o 5,6 percenta.

 

,,Stabilizácia slovenského stavebníctva, ktorá sa začala prejavovať  v závere roka 2010, by mala pokračovať aj v roku 2011. Nedostatok zdrojov na financovanie verejných investícií a prieťahy v realizácii dopravnej infraštruktúry budú aj v roku 2011 limitujúcimi faktormi významnejšieho rozvoja slovenského stavebníctva.“

Dagmar Blahová

Riaditeľka Odboru štatistiky stavebníctva, obchodu a služieb, Štatistický úrad SR

 

„Aj keď je súčasné vyťaženie stavebných kapacít najmenšie za posledných päť rokov, zdá sa, že stavebníctvo dosiahlo dno. V roku 2011 by už nemalo dôjsť k výraznému poklesu a od roku 2012 by sa stavebníctvo malo vrátiť k rastu.“

Ľuboš Vančo

Managing Partner, KPMG na Slovensku

 

 

Tržby by sa taktiež mali začať stabilizovať už v tomto roku, na rok 2012 sa očakáva návrat k rastu.

 

  • Pre rok 2011 aktuálne očakávajú firmy mierny rast svojich tržieb, a to o 0,9 percenta (rovnaké očakávania ako v novembri 2010).

 

  • Na rok 2012 predikuje rast svojich tržieb väčšina respondentov (70 percent, 78 percent v novembri), celkovo by tržby mali vzrásť o 4,4 percenta.

 

,,Rok 2011 je pre spoločnosť MTS SK rok stabilizácie a zavádzania zmien ako reakcia na vývoj na stavebnom trhu, ktorý sa pomaly, ale isto prebúdza. V roku 2011 očakávame určitý pokles obratu v porovnaní s rokom 2010, ale na rok 2012 máme ambíciu dosiahnuť obrat na úrovni 60 mil. eur.“

Miroslav Lapuník

Obchodný riaditeľ, Metrostav SK

 

„Celkový obrat spoločnosti (na trhu SR, aj v zahraničí) by sme odhadovali ako rast, a to na úrovni aj viac ako 10 %. Je to spôsobené úspešnosťou našej spoločnosti vo viacerých verejných súťažiach stavieb diaľnic a rýchlostných komunikácií v zahraničí, hlavne v Poľsku.“

Ján Záhradník

Obchodný riaditeľ, Doprastav

 

Sebadôvera stavebných spoločností sa stabilizuje, najviac medzi veľkými stavebnými spoločnosťami.

  • Na rok 2011 si stále dôveruje približne polovica stavebných spoločností
    (55 %, 55 % v novembri). V auguste v rast svojho trhového podielu v roku 2010 verila len jedna z troch firiem.

 

  • Nárast sebadôvery je zrejmý predovšetkým u riaditeľov veľkých spoločností (75 % respondentov, 50 % v novembri).

 

  • Vo výhľade na rok 2012 naďalej pokračuje mierne posilňovanie sebadôvery firiem (z 63 % v novembri na 65 % respondentov aktuálne).

 

„V polovici roka 2011 sa uskutoční definitívne ukončenie veľkej stavebnej zákazky. No z pohľadu IDOPS družstva sa situácie vyvíja kladne, pretože máme mnoho dopytov na ďalšie stavebné zákazky a veľký záujem o naše ponúkané portfólio.“

Rastislav Rázusl

Predseda predstavenstva, IDOPS

 

Vyťaženie kapacít stavebných spoločností sa aktuálne pohybuje najnižšie za posledných päť rokov.

 

  • Pokles vo vyťaženosti kapacít stavebných spoločností medzi porovnateľným obdobím minulého roka predstavuje 7 percentuálnych bodov. Aktuálne priemerné vyťaženie dosahuje 58 % (56 % v stredných/malých firmách,
    68 % vo veľkých spoločnostiach).

 

  • Poklesol i priemerný počet mesiacov, na ktoré majú stavebné spoločnosti na novú sezónu zazmluvnené zákazky, zo 6,2 mesiaca (vo februári 2010) na 5,3 mesiaca. V porovnaní s výsledkami spred troch mesiacov (v novembri), to však znamená nárast (zo 4,3 mesiaca).

 

  • V súčasnosti potvrdzuje menšie množstvo zákaziek 46 % riaditeľov firiem,
    t. j. konzistentné zlepšovanie zo 48 % v novembri a 71 % v auguste.

 

,,Cieľom viacerých stavebných firiem už nie je získanie zákazky čo i len s minimálnou rentabilitou, ale získanie zákazky ako takej, bez ohľadu na nevyhnutné náklady s ňou spojené.“

Ján Záhradník

Obchodný riaditeľ, Doprastav

 

„Vzhľadom na postupné, avšak veľmi pomalé oživovanie súkromného sektora,

najmä v strojárstve/automotive/elektro/potravinárstve a slabšie aj v ďalších

odvetviach, dochádza k postupnému rastu zákazkovej naplnenosti. Tieto zákazky majú vzhľadom na pretlak firiem v pozemnom staviteľstve a nedostatočnej naplnenosti v inžinierskom a dopravnom staviteľstve horšiu bonitu.“

František Hirner,

Generálny riaditeľ, ZIPP BRATISLAVA

 

Kľúčovými problémami stavebných spoločností sú stále vysoká miera byrokracie a nedostatočný dopyt.

  • 99 % firiem uvádza ako problém pre dosahovaní lepších hospodárskych výsledkov nedostatočný dopyt a byrokraciu štátnych úradov.

 

,,Našu spoločnosť v súčasnej dobe obmedzuje predovšetkým nedostatočný dopyt po stavebnej produkcii, neustále silnejúci tlak konkurencie, ale i platobná nedisciplinovanosť odberateľov, a samozrejme nevyriešené finančné záležitosti minulých rokov. Vo verejnom sektore je zreteľne cítiť výpadok veľkých inžinierskych stavieb, čo v kombinácii s malým množstvom vypisovaných súťaží pritvrdzuje konkurenčný boj. Taktiež značné množstvo zrušených verejných súťaží určite nepôsobí pozitívne na rast dopytu.“

Miroslav Lapuník

Obchodný riaditeľ, Metrostav SK

 

„Naša spoločnosť sa zúčastňuje do 40 súťaží o VDS hrubých stavieb. Stretávame sa tu s veľkou konkurenciou. Minimálne 30 až 40 % stavieb sa nebude realizovať, resp. nastane posun v začatí realizácie. Túto situáciu zneužívajú investori.“

Miroslav Trnovský,

Generálny riaditeľ, Skybau

 

Kľúčovou prioritou na ďalších dvanásť mesiacov zostáva zvýšenie efektivity fungovania stavebných spoločností.

  • Najčastejšie spomínanou prioritou pre všetky opýtané stavebné spoločnosti (100 %) je zvýšenie efektivity vlastného fungovania (98 % v novembri).

 

  • Jedným z dôvodov tohto tlaku je aj aktuálne najnižšia vyťaženosť kapacít stavebných firiem za posledných päť rokov.

 

Podmienky na slovenskom, ale aj stredoeurópskom stavebnom trhu, sa aj zásluhou krízy dynamicky menia a už nebudú také, aké boli pred rokom 2009. Prudko sa zvyšuje tlak na efektívnosť, pridanú hodnotu a využitie špičkových technológií a know-how. V našej spoločnosti preto v tomto roku prioritne  realizujeme v súčasnosti program vnútornej reštrukturalizácie s cieľom adaptovať sa a pripraviť na nové podmienky.

Pavol Kováčik

Predseda predstavenstva, Inžinierske stavby

 

 

 

 

 

Zástupci dodavateľského segmentu:

 

Ako dodávateľ komplexných služieb v oblasti lešenia a debnenia sa stretávame s dvojitým tlakom zo strany našich zákazníkov – rozsah poskytovaných služieb za súčasného znižovania ceny. Pri zvyšujúcich sa nárokoch na kvalitu diela a bezpečnosť sme ale v situácii, kde je veľmi náročné zvládnuť ekonomickú stránku získaných projektov. Tento problém sa však týka už našich zákazníkov, ktorí sa čoraz častejšie púšťajú do realizácie stavebných projektov pod nákladové ceny, čo zisťujeme pri komplikovanejšom riešení fakturácie s nimi v porovnaní s minulosťou.

Patrik Szetey,

Výkonný riaditeľ pre ČR a SR, Harsco Infrastructure Slovensko

 

Výrobcovia stavebných materiálov pri pretrvávajúcom poklese výkonnosti stavebného sektoru v SR a z toho vyplývajúcej dominancie odberateľov nad výrobcami sú naďalej konfrontovaní tlakom na ceny, osobitne cementov a betónov. Konkurencieschopnosť domácich, energeticky náročných výrobných odborov zhoršujú hlavne ceny elektrickej energie v SR a plávajúce kurzy mien susedných štátov, ktoré znižujú hľadanie príležitostí nahradiť výpady na domácom trhu exportom na tieto trhy.

Anton Barcík,

Generálny riaditeľ , Považská cementáreň

 

Zmenou investičných možností stavebných spoločností v oblasti stavebných strojov a zariadení pociťujeme zvýšený tlak na ceny produktov, komplexnosť služieb - (financovanie, popredajné služby v oblasti servisu a dodávky náhradných dielov). Vnímame to ako konkurenčnú výhodu, v zmysle vyprofilovania sa trhu a zvýšenie efektívnosti fungovania firmy.   

Peter Knap,

Konateľ společnosti, TERRASTROJ

 

V tvrdom konkurenčnom prostredí a silnejúcom nedostatku financií sa mnohé realizačné firmy snažia v snahe získať zákazku ponúknuť nereálne ceny. Tie sa potom snažia uplatniť u dodávateľov, prípadne subdodávateľov. Tento trend cítime tiež. Našťastie nie vždy rozhoduje len cena, ale stále viac počuje investor na efektívne riešenia a budúce prevádzkové náklady.

 
Ing. Martin Polák
GSenerálny riaditeľ, konateľ
Xella Slovensko, spol. s r.o., Xella CZ, s.r.o.

 

 

Kvartálna analýza slovenského stavebníctva 02/2011 je v plnej verzii k dispozícii zdarma na stiahnutie na www.stavebnictvo.com, kde sa tiež dajú získať ďalšie informácie, prípadne nás môžete kontaktovať na: kontakt@CEEC.Eu.

 

Kvartálna analýza slovenského stavebníctva 02/2011 je založená na štruktúrovaných telefonických rozhovoroch s vybranou vzorkou 100 stavebných spoločností podnikajúcich na Slovensku. Rozhovory prebehli na začiatku februara 2011.

 

Okrem štandardnej analýzy tento výskum ponúka detailné informácie o postojoch hlavných segmentov slovenského stavebníctva podľa dvojrozmernej segmentácie (t. j. z hľadiska veľkosti stavebných spoločností a z hľadiska stavebného zamerania účastníkov). Segmenty sú rozdelené na veľké a stredné/malé spoločnosti. Z druhého hľadiska sú potom rozdelené na segmenty zaoberajúce sa pozemným alebo inžinierskym staviteľstvom.

Neprehliadnite: