Dizajn hrá pri technike stále prvé husle

Tlačový servis  /  02. 03. 2011, 00:00

Tohtoročná  najprestížnejšia dizajnová súťaž na svete International Forum Design Awards (iF), vyslala do sveta domácej techniky jednoznačný odkaz – produkty musia byť originálne a zároveň užitočné.

 

Z celkovo 3 000 prihlásených produktov sa totiž podarilo preraziť a získať rekordné štyri zlaté medaily práve unikátnym, no pri tom užívateľsky jednoduchým a užitočných produktom Sony. V dizajnovom centre spoločnosti Sony, ktoré tento rok oslavuje 50. výročie založenia, si tak nemohli priať lepší darček.

Zlaté medaily 'Gold Awards' za vynikajúci produktový dizajn získala kamery Sony VG10, televízora BRAVIA NX800, digitálny fotoaparát NEX-5 a projektor FX500/FX30. Produkty Sony okrem toho získali 22 ďalších ocenení v súťaži iF.

Nové zmýšľanie v dizajne domácej techniky

Ocenené produkty nie sú unikátne len dizajnom, napríklad kamera VG10 je vôbec prvá HD kamera na svete s vymeniteľnými objektívmi, určená pre domáce použitie. Televízor BRAVIA HX800 zas reprezentuje symbol úplne nového zmýšľania v oblasti dizajnu domácej spotrebnej elektroniky. Dizajnéri totiž chcú zlepšiť moderné bývanie odstránením všetkých nepotrebných vonkajších tlačidiel a použitím špeciálnych vybraných materiálov tak, aby televízor vyzeral rovnako dobre vypnutý ako aj zapnutý. S modelom HX800 to splnili do bodky.

NEX-5 vyplnil dieru na trhu

Nielen VG10 bola unikátom vo svojej triede. Trh s kompaktnými fotoaparátmi sa už dlhšie trápil s nedostatkom kreatívnych možností, ktoré ponúkali len veľké zrkadlovky s možnosťou meniť objektívy. Zlatú cestu našli práve vývojári Sony a predstavili model NEX-5 – najmenší a najľahší digitálnym fotoaparát na svete s vymeniteľnými objektívmi. Je kreatívny a výkonný ako zrkadlovka, no zároveň malý a elegantný ako kompakt, čo potvrdila aj zlatá cena na súťaži iF.

XGA je v projektoroch stále silné

Posledným ocenením produktom zlatou medailou Gold Award sú projektory Sony FX500 a FX30 navrhnuté pre fixné inštalácie. Sú odrazom dominancie rozlíšenia XGA, ktoré má v súčasnosti najväčší trhový podiel, pričom v priebehu budúcich dvoch rokov sa očakáva jeho účasť na 50% všetkých inštalácií. Porota ocenila jeho flexibilitu s inovatívnymi funkciami ako je systém dvoch lámp a možnosť horizontálneho / vertikálneho posunu obrazu.

Neprehliadnite: