Saab IQon: Nový koncept informačného systému v automobile

Marek Poleč  /  08. 03. 2011, 13:35

Švédska automobilka Saab predstavila na výstave Geneva Motor Show 2011 svoj nový koncept informačného systému IQon. Ten využíva operačný systém Google Android, pričom poskytuje úplne nový užívateľský zážitok v oblasti informačného systému.

IQon systém bol po prvý krát implementovaný v koncepte automobilu Saab PhoeniX predstaveného v Ženeve. Jeho beta verzie sa už teraz nachádzajú vo vybraných skúšobných vozidlách automobilky. Nový systém v sebe kombinuje všetko najlepšie z oblasti priemyslu mobilných zariadení a predstavuje informačný systém pre budúce generácie vozidiel Saab.

Prostredníctvom obchodu Saab IQon si budú môcť užívatelia sťahovať širokú škálu aplikácií, on-line služieb, či multi-mediálnych funkcií. Saab poskytne externým vývojárom aplikačné rozhranie (API) k programovaniu vozidla, ktoré poskytuje prístup k viac ako 500 signálom z rôznych snímačov v aute. Tieto merajú, napríklad rýchlosť vozidla, miesto a smer jazdy, zaťaženie vodiča, rýchlosti otáčania, uhol volantu, otáčok motora a krútiaceho momentu, vnútornú a vonkajšiu teplotu, barometrický tlak, ako aj pozíciu slnka.

IQon obsahuje vstavané počítačové platformy, ktoré sa po naštartovaní vozidla automaticky pripájajú k internetu. Systém prichádza s veľkým 8-palcovým displejom, prostredníctvom ktorého možno pristupovať k rôznym službám, lokálne ukladať a počúvať hudbu, navigovať, či sledovať zábavné vysielanie. IQon je nastavený tak, že umožňuje vývoj infotainment služieb  v priebehu celej životnosti automobilu.

Na zabezpečenie vysokej jazdnej bezpečnosti budú všetky programy od vývojárov softvéru a poskytovateľov aplikácií vyhodnocované a schvaľované automobilkou Saab skôr ako budú pre zákazníkov sprístupnené prostredníctvom on-line obchodu Saab IQon. IQon je taktiež platformou pre vzdialenú komunikáciu s automobilmi, či s dealermi automobilky Saab. S využitím telemetrie systém zaznamenáva údaje o vozidle, vykonáva diagnostiku, či poskytuje informácie o potrebe servisnej prehliadky.

Zdroj: saab.com

Neprehliadnite: