Audi connect: Náskok vďaka technike

Marek Poleč  /  04. 03. 2011, 08:15

Automobilka Audi uviedla novú stratégiu pripojenia na sieť vo svojich vybraných automobiloch a pomenovala ju Audi connect. Ide o novú informačnú a zábavnú platformu, ktorej cieľom bude posunúť komfort a zábavu vo vozidlách Audi o krok ďalej.

Výsledkom partnerstva so spoločnosťou Google, s ktorou Audi spolupracuje od roku 2005, sú nové štandardy využívania internetu vo vozidlách. V súčasnosti Audi rozširuje sortiment o nové formy sietí medzi ktoré patria: Možnosť pripojenia k internetu, prepojenia jednotlivých vozidiel medzi sebou, prepojenia vozidla so svojim majiteľom, alebo s infraštruktúrou iných vozidiel.

Audi connect sa v súčasnej dobe nachádza v automobiloch Audi A8, A7 Sportback a novom A6, a čoskoro sa objaví aj u modelu A1. Tieto modely môžu byť dovybavené voliteľným UMTS modulom a okrem širokej škály užitočných aplikácií ako napr. Google Earth budú môcť niektorí zákazníci využívať službu Google Street View, pričom si budú môcť prezerať cieľové miesta na displeji MMI vo forme pešej perspektívy či 360-stupňového polomeru. V Audi majú jasnú stratégiu, ktorej cieľom je max. zjednodušiť a minimalizovať rozptyľovanie vodiča pri udržaní vysokej úrovni bezpečnosti. On-line služby sú vo vozidlách integrované do sofistikovaných zobrazovacích zariadení, ktoré zámerne neponúkajú celé spektrum internetových služieb, ale iba ich max. užitočný výber.

Integrovaná informačná služba prináša informácie v podobe predpovede počasia, informáciách o cestovaní, či najnovších správ priamo do auta. V lete 2011 obohatí Audi dopravné informácie o ich možnosť ovládania hlasom. Novú funkcionalitu bude možné využívať k nájdeniu osobitných cieľov pomocou Google. Najvyšší model A8 L môže byť navyše dovybavený o najmodernejšiu, širokopásmovú LTE technológiou. Tá ponúka v porovnaní s konvenčnou 3G, či modernou DSL technológiou, niekoľkonásobne rýchlejší prenos dát na úrovni až do 100 Mbit/s. (Rýchle 3G pripojenie dosahuje max. rýchlosť do 14,4 Mbit/s). Vďaka integrovanému W-LAN hotspotu môže byť v automobile do siete pripojených až osem mobilných zariadení naraz.

Veľmi významnou témou v Audi je prepojenie automobilu s jeho majiteľom. Vďaka smartfónom budú môcť vodiči využívať celý rad špeciálne upravených funkcií pre ich model Audi. Budú môcť napr. ukladať do databázy fotografie zhotovené mobilom a následne, prostredníctvom GPS a navigačného systému vyvolávať ich súradnice. V prípade elektromobilu Audi A1 e-tron, môže už teraz vodič sledovať stav akumulátora na displeji svojho mobilného telefónu. Taktiež môže kontrolovať, či sú všetky okná a dvere zatvorené, alebo mať plne pod kontrolou všetky servisné informácie. Mobilným telefónom je taktiež možné ovládať vnútornú teplotu vo vozidle.

Ďalšou oblasťou je prepojenie automobilu so životným prostredím. Tu môže dochádzať k výmene dát medzi rôznymi automobilmi, z automobilu do infraštruktúry, alebo z infraštruktúry do automobilu. Za týmto účelom sa automobilka Audi spojila v roku 2006 s rôznymi partnermi a zahájila projekt Travolution. Azda najvýznamnejším pozitívom systému je, že dokáže pre vodiča odporučiť optimálnu rýchlosť, pričom tá môže byť voliteľne regulovaná aj automaticky. Výsledkom je zlepšenie toku dopravy, zníženie čakacích dôb či zápchy a zníženie emisií CO2 až o jednu pätinu. V príp. že sa vozidlo nachádza na konci dopravnej zápchy, dokáže systém varovať iné vozidlo vyslaním rádiového signálu. Rovnako dokáže upozorniť na klzké vozovky či pravdepodobnosť šmyku, čo v konečnom dôsledku výrazne zvyšuje bezpečnosť cestnej premávky.

Zdroj: audi.com

Neprehliadnite: