Ak má byť renesancia jadrovej energetiky realistická, vyžaduje nové prístupy k riadeniu stavebných rizík, tvrdí nová správa KPMG International

Tlačový servis  /  24. 02. 2011, 00:00

Napriek tomu, že jadrová energetika má povesť odvetvia, pre ktoré sú typické špirálovito rastúce náklady a zdržania, toto odvetvie zažíva globálne znovuzrodenie, pretože rastie dopyt po nízkouhlíkových technológiách s nízkymi nákladmi.

 

Pre využitie takejto významnej príležitosti však odvetvie musí vyriešiť niektoré kritické výzvy: poskytovatelia služieb a dodávatelia inžinierskych činností musia používať nové prístupy pre lepšie riadenie projektových rizík, aby prilákali investície a zabezpečili ziskovosť, vyplýva zo správy KPMG International o infraštruktúre.

 

“Výroba jadrovej energie ako najlacnejšieho zdroja nízkouhlíkovej elektriny sa spája s vysokými očakávaniami,” uviedol Geno Armstrong, vedúci pre medzinárodný sektor v oddelení KPMG pre inžinierske činnosti a stavebníctvo, “ale vzhľadom na dedičstvo minulosti, poznačené prekračovaním rozpočtov a značnými zdržaniami v plnení harmonogramu projektov, jadrová energetika bude musieť odovzdávať nové jadrové elektrárne včas a dodržiavať stanovené rozpočty, aby splnila tieto očakávania.”

 

Správa KPMG s názvom Stavebné riziko v nových projektoch jadrovej energetiky - oči dokorán otvorené [Construction Risk in New Nuclear Power Projects – Eyes Wide Open] skúma komplexné otázky, ktoré musí odvetvie ako celok riešiť, ak má byť jadrová energia životaschopnou a ziskovou investíciou a lídrom v alternatívnych zdrojoch energie.

 

Najväčším rizikom pri výstavbe nových jadrových zariadení sú obrovské sumy kapitálu, ktoré treba získať, spolu s neistotou, ktorá sprevádza toto vysoko regulované odvetvie a komplexnými interakciami medzi projektantmi, staviteľmi, dodávateľmi a ostatnými účastníkmi, ktorí sú kriticky dôležití pre takéto projekty. Toto riziko je aplikovateľné aj v prípade zamýšľanej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, o ktorej uvažujú spoločnosti ČEZ a Javys a s termínom dokončenia v roku 2020 dodal Peter Laco, manažér KPMG zaoberajúci sa problematikou energetiky.

 

“Nové spôsoby znižovania stavebného rizika pri budovaní nových jadrových zariadení obnovia dôveru v schopnosť tohto odvetvia fungovať na konkurenčnej báze a demonštrovať pozitívne obchodné prípady,” uviedol Armstrong. “Vlastníci projektov zistia, že riešenie môže uľahčiť prijatie vhodných spôsobov alokácie rizika.”

 

Jedným z možných riešení môže byť štandardizácia konštrukčných návrhov, aby zmluvní partneri pre inžinierske činnosti, obstarávanie a uskutočňovanie stavieb (Engineering, Procurement and Construction; EPC) a dodávatelia špeciálnych jadrových zariadení mohli dosiahnuť "prvé zníženie rizík a nákladov svojho druhu." Štandardizácia konštrukčných návrhov sa v súčasnosti implementuje v Spojených štátoch, Spojenom kráľovstve, Číne a Južnej Kórei, ktoré zaznamenali významné zníženie nákladov na výstavbu elektrární.

 

“Vytvorením a dodržiavaním štandardizovaných konštrukčných návrhov možno získať cenné skúsenosti, ktoré sa dajú opakovane využiť, čím sa ďalej znižuje riziko vyplývajúce z regulácie,” uviedol Armstrong.

 

Existujú viaceré osvedčené kontraktačné modely, ktoré pomáhajú zmierňovať riziko spojené s výstavbou jadrových zariadení a vzájomnou interakciou účastníkov výstavby. Keďže úspešná realizácia výstavby elektrárne závisí od úzkej koordinácie medzi dodávateľom jadrového zariadenia na výrobu pary (NSSS), dodávateľom turbín a zmluvným partnerom pre EPC, na zníženie rizika spojeného s výstavbou nového jadrového zariadenia môžu byť veľmi vhodné štyri kontraktačné prístupy. Medzi príklady realizovateľných kontraktačných modelov patrí model, pri ktorom je dodávateľ NSSS hlavným dodávateľom; model konzorcia; model, pri ktorom je hlavným dodávateľom zmluvný partner pre EPC a model s viacerými hlavnými dodávateľmi.

 

Zodpovedajúce štruktúry hybridného financovania, ktoré sú kombináciou pevných cien, cien stanovených podľa plánu na dosiahnutie konkrétneho zisku a cien, ktoré zabezpečia návratnosť nákladov, môžu poskytnúť flexibilnú štruktúru, ktorá bude vyhovovať rôznym špecifickým charakteristikám projektov.

 

Pre úspešnú realizáciu projektu je však podľa Armstronga najdôležitejšia realizácia "robustnej stratégie na zmiernenie rizika."

 

“Teraz závisí od sektoru jadrovej energetiky, ako bude riešiť a zmierňovať stavebné riziká a plniť sľub o konkurencieschopnej, nízkouhlíkovej elektrine,” poznamenal Armstrong. “Vlastníci projektov získajú významnú hodnotu z výstavby nových jadrových zariadení len vtedy, ak prijmú komerčný prístup k riziku pri vytváraní štruktúry transakcií pre projekty s pružnými procesmi a kontrolnými mechanizmami, ktoré sa dokážu prispôsobiť zmenám v životnom cykle projektu.”

Neprehliadnite: