Poprední vedci a inžinieri pri inovatívnom výskume spoliehajú na sieťové riešenia HP

Tlačový servis  /  21. 02. 2011, 00:00

Spoločnosť HP oznámila, že CERN, jedno z najväčších a najuznávanejších centier vedeckého výskumu na svete, si vybralo sieťové technológie HP pre zlepšenie výkonnosti, spoľahlivosti a zabezpečenie svojej siete, ktorá umožňuje prevratnú vedeckú činnosť.

 

Výskumnú komunitu CERNu tvorí viac ako 10 000 vedcov a inžinierov, ktorí potrebujú rýchlo a bezpečne zdieľať rozsiahle objemy dát s kolegami v CERNe aj po celom svete. Explózia informácií a analyzovaných dát primäla CERN, aby sa obrátil na HP so žiadosťou o zdokonalenie svojej IT infraštruktúry pomocou riešení z oblasti HP konvergovanej infraštruktúry, ktorá integruje servery, dátové úložiská a sieťové prvky do fondov interoperabilných zdrojov.

Sieťová infraštruktúra v kampuse CERNu má zabezpečovať efektívnu a robustnú komunikáciu medzi jeho jednotlivými pracoviskami. Preto bolo prijaté aj rozhodnutie urýchlene zaviesť internetový protokol IPv6 (Internet Protocol Version 6) pre siete založené na prepínaní paketov.

„Potrebovali sme spoľahlivú, bezpečnú a osvedčenú sieťovú infraštruktúru, ktorá by dokázala podporiť IPv6 pre rýchlejšiu komunikáciu a funkcie multicastu pre nové aplikácie,“ povedal Jean-Michel Jouanigot, šéf skupiny komunikačných systémov v IT oddelení CERNu. „Spoločnosť HP nám pripravila päťročný vývojový plán, ktorý do detailov splnil naše kritériá a rastové ciele. HP je silným partnerom a zdieľa naše odhodlanie objavovať vyspelé technológie prostredníctvom dlhodobého výskumu a vývoja.“

HP a CERN majú za sebou dlhú históriu spolupráce na výskume a vývoji vyspelých sieťových technológií. Napr. projekt CINBAD (CERN Investigation of Network Behaviour and Anomaly Detection, Šetrenie správania siete a detekcie anomálií v CERNe), spustený v roku 2007 v spolupráci so spoločnosťou HP, je plne založený na sieťovej technológii HP.

Cieľom projektu CINBAD je pochopenie správania veľkých počítačových sietí v kontexte vysoko výkonných počítačových aplikácií a akademických inštalácií, ako je práve infraštruktúra CERNu. Akademická sieť CERNu s viac ako 50 000 aktívnymi užívateľskými zariadeniami prepojenými 10 000 km káblov a optických vlákien a 2 500 prepínačmi a smerovačmi sa výborne hodí pre štúdium a testovanie širokej rady sieťových aplikácií.

Preferovaná sieťová technológia popredných vedcov

Zariadenia CERNu v okolí Ženevy sú teraz prepojené prepínačmi HP rady E. V týchto zariadeniach CERNu sa nachádza šesť urýchľovačov častíc vrátane Veľkého hadrónového urýchľovača (LHC), najväčšieho a najvýkonnejšieho urýchľovača častíc na svete, a projektu Worldwide LHC Computing Grid (WLCG), čo je najväčšia vedecká výpočtová sieť na svete. WLCG umožňuje vedcom zdieľať, ukladať a analyzovať 15 petabajtov (15 miliónov gigabajtov) dát každý rok.

Pre pripojenie serverov v dátových centrách k okraju siete vybral CERN prepínače HP E6600, E5412 a E8212 a vyspelé inteligentné prepínače HP E3500 určené pre okraje siete. Tieto riešenia založené na otvorených štandardoch zaručujú, že sieť CERNu je ľahko spravovateľná, flexibilná, bezpečná a rozšíriteľná, a umožňuje organizácii jednoducho a s rozumnými nákladmi prejsť na IPv6.

Portfólio prvotriednych produktov spoločnosti HP zahŕňa intelektuálny majetok vytvorený v rámci dlhodobej spolupráce s inštitúciou CERN.

Neprehliadnite: