Microsoft podporil počítačové kurzy pre znevýhodnené skupiny aj tento rok

Tlačový servis  /  17. 02. 2011, 00:00

Počas najväčšieho veľtrhu práce na Slovensku Profesia Days odovzdali zástupcovia spoločnosti Microsoft Slovakia neziskovej organizácii P-Mat n.o. šek v hodnote 75 000 amerických dolárov (viac ako 55 500 euro).

 Organizácia P-Mat tak získala prostriedky pre neziskový projekt 40UP, vďaka ktorým môže ľuďom naďalej sprístupňovať vzdelanie a IT zručnosti potrebné pre uplatnenie na pracovnom trhu.

Pri vzniku grantového programu 40UP – Užívajme počítač po štyridsiatke v roku 2007 bolo jeho cieľom poskytnúť základnú úroveň počítačovej gramotnosti slovenským občanom v strednom veku. Osoby, ktoré mali z historických dôvodov minimálnu šancu získať vzdelanie v oblasti informačných technológií, dostali možnosť absolvovať odborné vzdelávacie kurzy na získanie praktických znalostí a schopností v oblasti využívania osobných počítačov. Dnes sú školenia neziskovej organizácie P-MAT otvorené aj pre ľudí mimo tejto vekovej cieľovej skupiny a poskytujú pomoc všetkým, ktorí stratili zamestnanie alebo sú jeho stratou ohrození.

“Projekt bol cielene navrhnutý na pomoc regiónom s vysokou mierou nezamestnanosti so zámerom zvýšiť možnosti uplatnenia sa ľudom s počítačovým hendikepom na trhu práce“, vysvetlila Paula Okániková, manažérka CSR projektov spoločnosti Microsoft Slovakia.

Za štyri roky sa do projektu zapojilo 53 škôl (vrátane Microsoft IT akadémií), ktoré spolu vyškolili takmer 10 000 ľudí na celom Slovensku. Vďaka rýchlemu rozšíreniu možností pripojenia na internet sa týmto ľuďom otvoril prístup k ďalšiemu zdroju informácií, čo v spojení so základnou úrovňou znalostí práce s PC významne pomáha odstrániť bariéru počítačovej negramotnosti.

„Ohlasy od mojich absolventov kurzov sú len pozitívne. Prispieva k tomu i fakt, že vďaka finančnej dotácii kurzov prispieva jeden absolvent symbolickou sumou 20 EUR za celý 40 hodinový blok školenia, ktorý postačuje na to, aby zvládol základnú prácu s počítačom a ostatnými digitálnymi technológiami,” povedala Etela Bučeková, lektorka kurzov v Rožňave.

Ďalším z cieľov projektu 40 UP – Užívajme počítač po štyridsiatke v rámci iniciatívy Microsoft UNLIMITED POTENTIAL bolo zmeniť vnímanie škôl ako centier vzdelávanie detí na inštitúcie celoživotného vzdelávania pre celú populáciu vrátane dospelých.

„Za našich lektorov aj účastníkov kurzov môžem povedať, že som veľmi rád, že môžeme s projektom pokračovať aj v piatom roku jeho existencie. Kvôli zapojeniu ďalších cieľových skupín sme do programu angažovali ďalších partnerov, ktorí nám pomôžu rozšíriť pôsobisko kurzov na špecifické cieľové skupiny, akými sú napríklad zdravotne postihnutí a rómske ženy. Novinkou tento rok bude aj prepojený pilotný projekt individuálneho poradenstva v Banskej Bystrici, na ktorom spolupracujeme s organizáciou Voices a ich projektom Baterka”, povedal Juraj Suchánek, výkonný riaditeľ organizácie P-Mat n.o.

Cieľom dlhodobého projektu 40UP spoločnočnosti Microsoft je prispieť k zvýšeniu konkurencieschopnosť všetkých Európanov zlepšením prístupu k vzdelaniu a sprostredkovaním schopností, ktoré vyžadujú pracovné miesta v 21. storočí. Viac informácií je k dispozícii na stránke http://www.40up.sk/.

Neprehliadnite: