Prvá predplatená a dobíjateľná karta novinkou na slovenskom bankovom trhu Dobíjateľná a predplatná karta už aj vo finančnom sektore

Tlačový servis  /  17. 02. 2011, 00:00

Predplatená karta založená na tzv. prepaid technológií spôsobila pred niekoľkými rokmi revolúciu v telekomunikačnom segmente. Sloboda, jednoduchosť a žiadne faktúry – to boli komunikačné posolstvá.

 

Neskôr sa na verejnosti rozšírili populárne darčekové karty založené na rovnakom princípe. Znamená to, že je na nich určitý kredit, ktorý klient použije jednorázovo, peniaze minie a potom kartu vyhodí. Takáto karta je zväčša akceptovaná len u určitej skupiny obchodníkov.

 

UniCredit Bank ako prvá na Slovensku uviedla predplatenú a zároveň dobíjateľnú kartu v Bratislave. Ide o Bratislavskú mestskú kartu bez založenia účtu s multifunkčným využitím. Je to karta, ktorú si klient dobíja podľa toho, koľko plánuje minúť. Túto možnosť ponúka len UniCredit Bank a Bratislavčania o ňu aktívne žiadajú.

 

Táto inovátorská technológia v bankovníctve znamená, že klient môže dostať svoje prostriedky pod dokonalú kontrolu. Znamená jednoduchší prístup klienta k danému produktu, bez nutnosti otvárania si účtu v banke, či využívania ďaľších produktov danej banky. Kartu si môže klient pravidelne dobíjať určitým kreditom podľa vlastného rozhodnutia.

Podmienkou vydania predplatenej karty bude iba prvotné dobitie karty hotovostným vkladom na pobočke, resp. prevodom z účtu vo výške minimálne 20 EUR. Klient bude môcť takto využívať kartu až do min. zostatku na kartovom účte – do výšky 5 EUR. Potom bude potrebné kartu opäť dobiť.

Dobíjanie je jednoduché. Funguje rovnako ako pri splátke kreditnej karty. Predplatený kredit je pripísaný v prospech kartového účtu najskôr nasledovný pracovný deň po úhrade v prospech splátkového účtu.

Klient neminie viac ako na kartu dá, čo je nástroj sebaregulácie v oblasti míňania financií. Taktiež si môže nastaviť denný limit čerpania finančných prostriedkov.

S SMS notifikáciou získa klient prehľad, kedy a koľko minul, prípadne, koľko ešte môže minúť. Všetky SMS notifikácie sú bezplatné. Taktiež v bankomate ktorejkoľvek banky si klient môže pozrieť svoj zostatok.

 

 

Ponuka Bratislavskej mestskej karty aj vo forme preplatenej karty určite prispela k tomu, že o kartu je veľký záujem zo strany obyvateľov mesta.

S predplatenou Bratislavskou mestskou kartou je možné platiť kdekoľvek a vo vybraných mestských zariadeniach (obchodoch, či reštauráciách) klient získava množstvo zliav. Bratislavská mestská karta je všeobecne akceptovateľná – ako medzinárodná platobná karta Maestro. Aktuálny prehľad a výšku zliav si môžu klienti skontrolovať na www.karta.bratislava.sk. Stále pribúdajú organizácie, ktoré chcú byť do tohto systémového projektu zapojené .

 

 

Modernosť tejto karty dopĺňa aj systém bezkontaktnej technológie PayPass – (prilož a choď): Pri menších platbách to znamená, výrazné skrátenie čakania pri platbe u obchodníkov a zároveň naznačuje trend platieb v budúcností. Platba hotovosťou by sa mala čoraz viac minimalizovať.

Zatiaľ si klienti nabíjajú kartu najčastejšie od 40 - 80 Eur, a čas určite prinesie, že klienti sa naučia ju využívať ako efektívny platobný nástroj. Karta je vydávaná Bratislavčanom nad 15 rokov

O debetnú platobnú kartu žiadajú klienti banky o predplatenú neklienti banky. Taktiež mladšia generácia volí predplatenú kartu. Platí, že na nové technológie si klienti zvykajú rýchlo.

 

Po úspešnom spustení projektu v Bratislave by poskytovanie zliav vo forme mestskej karty mohlo nasledovať aj iných slovenských mestách. Tešíme sa, že podobné moderné projekty platobného styku budú v našej spoločnosti samozrejmosťou a sme otvorení k spolupráci aj s inými mestami či organizáciami.

Neprehliadnite: