„Vďaka“ za neschválenie novely telekomunikačného zákona!

Peter Polakovič  /  03. 07. 2003, 00:00

Na čo je na Slovensku liberalizovaný telekomunikačný trh, možnosť vybrať si službu akú chceme? Potrebujeme tu vôbec nezávislý regulačný orgán s právomocami aké mu patria? Konkurencia??? Nesrandujte, čo by robilo na Slovensku toľko firiem, veď sme taká malá krajina...

Nie, nebojte sa, nezačínate čítať žiaden platený článok istého operátora ani proti novele orientovaný text (za prečítanie stojí článok na Mobil.sk). Ale aj toto je forma upozornenia na závažnú vec, akou neschválenie novely telekomunikačného zákona určite je.

Symbolicky začnem s výrokom komisára Európskej komisie pre podnikanie a informačnej spoločnosti Erkki Liikanena, ktorý predminulý týždeň absolvoval prvú oficiálnu návštevu Slovenska - "Pol roka v živote neznamená až tak veľa, ale v informačnej spoločnosti je to veľmi dlhý čas“. V tomto duchu bude pokračovať dnešný článok o telekomunikačnej realite na Slovensku, v ktorom sa pokúsim podať, aspoň v krátkosti, svoj pohľad na vec. Zažil som to všetko aj predvčerom, novelizácia neprešla

Poslanci nášho parlamentu urobili zas obrat o 180 stupňov a zopakovali situáciu z minulého roka - schváliť novelu Telekomunikačného zákona v parlamente, poslanci sa pochvália podporou liberalizácie telekomunikácií (česť výnimkám!), nasleduje nadšenie spotrebiteľov a telekomunikačných firiem ktorých ale "schladí" vrátenie novelizácie prezidentom Schusterom pre dôvody ktoré nikdy neboli podstatou novelizácie, spŕška nadávok prezidentovi a naraz - zmena názoru poslancov najmä z vládnej koalície (minulý rok sa blysli najmä poslanci z KDH a SMK a stratili sme tak jeden a pol roka...) a veľké sklamanie. To čo bolo minulý rok sa zopakovalo aj tento rok - s prakticky skoro nezmeneným znením novely sa zmenili iba dôvody prezidenta Schustera na jej nepodpísanie, o opätovné neschválenie sa postarali zdržaním hlasovania poslanci SDKU, KDH, prekvapujúco ANO a nehlasovaním aj SMK.

Neschválením novely telekomunikačného zákona sme zmeškali polrok, čas, ktorý je pre rozvoj informačnej spoločnosti na Slovensku veľkou stratou. Tento polrok môže byť aj hrozbou výraznej deformácie telekomunikačného trhu na Slovensku. Zahraniční investori len tak ďaľší polrok čakať nebudú, alternatívnym operátorom neschválenie novely spôsobí určite veľké problémy - vyhováranie sa spôsobom "veď tu to trvá všetko dlhšie, počkajte s peniazmi pre Slovensko" investorov už veľmi zaujímať nebude a skôr sa menežéri IT firiem budú predháňať v umení prehovárania investorov aby na tomto trhu vôbec zostali.

Som ale prezidentom spotrebiteľského združenia a práve pre nich, voličov, bude neschválenie novely najväčšou stratou. Prečo? Možnosť voľby operátora pre hlasové služby je v nedohľadne, ST nikto nenúti sprístupniť alternatívnym operátorom svoje siete. Už máme júl a to som ešte vo februári počúval reči že prvá zmluva s operátorom sprístupňujúca alternatívne hlasové služby bude podpísaná v marci, následne sa čas podpísania vždy pekne posúval o ďaľšie mesiace... v súčasnosti je aktuálna správa, že žiaden člen ATO nepodpíše s ST prepojovaciu zmluvu ktorá je v súčasnej podobe krajne nevýhodná. TÚ SR samozrejme do rokovaní vstúpiť nemôže, lebo to neumožňuje telekomunikačný zákon - a komu tento stav vyhovuje? Všetci to vieme - Slovenským telekomunikáciám.

Ale pre mňa je novela najmä o internete. Regulátor môže vstúpiť do rokovaní o prepojení telekomunikačných sietí napríklad v Českej republike. Nuž a vďaka tomu budú mať v Českej republike napríklad lacnejší prístup do internetu cez ADSL, alebo nové internetové produkty - posledný návrh Českého Telekomu je 100 hodín internetu za 500 Kč, uvažuje sa o rôznych flatrate dial-up pripojeniach. Všetko za ceny ktoré sú bežné v krajinách Európskej únie a to znamená že sú veľmi výhodné pre užívateľov - a na Slovensku o nich môžeme iba snívať.

A posledná míla? V Českej republike povinnosť sprístupniť účastnícke vedenia, tzv. poslednú míľu i konkurenčným operátorom upravuje novela telekomunikačného zákona, ktorú minulý štvrtok jednomyseľne schválil Senát. Ak návrh podpíše prezident republiky, bude musieť Český Telecom konkurentom umožniť buď plný prístup k účastníckemu vedeniu, alebo jeho úseku, alebo zdieľaný prístup umožňujúci využívanie nadhovorovej časti kmitočtového spektra. (viac informácií na ITnews.sk)

Predstavme si, že by sme nemali znenie telekomunikačného zákona (ešte nenovelizovanú, ale s výrazne lepšími právomocami regulátora) ako máme, ale namiesto neho máme českú legislatívu. ADSL by určite nestálo tak veľa, poskytovatelia internetu by využili svoje práva, TÚ SR by mohol zasiahnuť do rokovaní medzi zúčasnenými stranami a som presvedčený že ďalej by to išlo aspoň čiastočne tak ako v Českej republike - určite by sme v Internete pre všetkých urobili všetko preto, aby som dodali všetky potrebné podklady ktoré by spôsobili napríklad vznik nových internetových produktov, či zlacnenie súčasných služieb súvisiacich s pripojením na internet. V Českej republike to totiž funguje, s organizáciou ktorá nosí naše meno, priam perfektne.

Vykúpením bude zákon o elektronických komunikáciách, ktorý by mal byť schválený ešte tento rok a platiť by mal od 1.1.2004. Ale - stratili sme čas, polroka času, ktorý je pre rozvoj informačnej spoločnosti obrovskou stratou.

Moju úvahu ukončím citáciou včerajšej správy mladežníckej organizácie Mladí sociálni demokrati (MSD) a jedného diskusného príspevku na tomto serveri. V správe MSD sa píše - "Vládnej koalícii sú podľa všetkého oveľa prednejšie problémy interrupcií, či krajanského zákona ako skutočne užitočný zákon, ktorý by mohol Slovensku a jeho obyvateľom pomôcť na ceste k dostupnejšiemu a lacnejšiemu internetu." MSD vyzvali aj všetkých internetových používateľov, aby v čo najmenšej miere využívali služby Slovenských telekomunikácií, čo by malo prispieť keď už nie k väčšej konkurencii, tak aspoň k tlaku na znižovanie cien.

Niečo bude aj na názore, s ktorým sa stretávam v IT spoločnosti až podzrivo často a vyjadril to diskusný príspevok od čitateľa Tibora k tomuto článku: "Priatelia, mozno su v tom penieze mozno nie - podstata je vsak v niecom inom. Tym je - okrem ineho - znizenie vzdelanostnej urovne a informovanosti na Slovensku, ktore sa tu sustavne deje od roku 1998 a od roku 2002 je to uz uplne evidentne. Zial, s tym sa neda nic robit; ..."


Peter Polakovič
autor je prezidentom občianskeho združenia Internet pre všetkých

Neprehliadnite: