Novela telekomunikačného zákona neschválená - skutočná liberalizácia sa odkladá

Peter Polakovič  /  03. 07. 2003, 00:00

AKTUALIZOVANÉ O STANOVISKO ATO, MSD a DS / Včera poslanci Narodnej rady SR NESCHVÁLILI novelu telekomunikačného zákona, ktorú vrátil na opätovné prerokovanie prezident Schuster. Za bolo HZDS, Klub nezvávislých poslancov, komunisti a Smer. O neschválenie novely sa zdržaním hlasovania postaralo prekvapujúco ANO, ale aj SDKÚ, KDH a SMK - teda strany vládnej koalície.

Čo Vy na to? Vyjadrite sa v diskusii!

---

Včera k nám do redakcie Inet.sk prišli dve stanoviská k neschválenej novele telekomunikačného zákona. Jedno stanovisko od Demokratickej strany, druhé od Mladých sociálnych demokratov. Dnes do redakcie prišlo aj stanovisko Asociácie telekomunikačných operátorov.

Slovensko zaradilo spiatočku na ceste k informačnej spoločnosti

Mladí sociálni demokrati sú znepokojení neschválením novely telekomunikačného zákona, ktorý mal liberalizovať telekomunikačný trh a zvýšiť právomoci Telekomunikačného úradu. Vládnej koalícii sú podľa všetkého oveľa prednejšie problémy interrupcií, či krajanského zákona ako skutočne užitočný zákon, ktorý by mohol Slovensku a jeho obyvateľom pomôcť na ceste k dostupnejšiemu a lacnejšiemu internetu.

Na neplnenie záväzkov v oblasti telekomunikácií Slovensko upozornili aj významní predstavitelia Európskej únie ako veľvyslanec Európskej komisie Eric van der Linden a európsky komisár pre podnikanie a informačnú spoločnosť Erkki Liikanen. Neschválenie navrhovaného telekomunikačného zákona fakticky znamená, že naši ústavní činitelia nezobrali záväzky voči Európskej únii vážne.

Nízke využívanie internetu na Slovensku je spôsobené najmä vysokými cenami a jeho nízkou dostupnosťou. Z hľadiska ponuky programov a služieb v oblasti pripojenia na internet značne zaostávame aj za krajinami V4, čo je podľa nášho názoru spôsobené najmä nedostatočnou konkurenciou a faktickým monopolom Slovenských telekomunikácií. Práve tento nedostatok mala odstrániť spomínaná novela.

Nie celkom transparentná privatizácia Slovenských telekomunikácií, neodôvodnené odmietanie liberalizácie telekomunikačného trhu, postoj poslancov najmä vládnych strán, ako aj nie celkom pochopiteľné dvojnásobné vetovanie novely zákona prezidentom Slovenskej republiky vzbudzuje podľa nášho názoru vážne pochybnosti o tom, že politici v skutočnosti reprezentujú záujmy väčšiny občanov našej krajiny.

Nazdávame sa, že ďalšie odkladanie novely spôsobí posilňovanie monopolu súkromnej spoločnosti Slovenské telekomunikácie, ktorá, pochopiteľne, nemá záujem liberalizovať telekomunikačný trh. Vyzývame preto všetkých internetových používateľov, aby v čo najmenšej miere využívali služby Slovenských telekomunikácií, čo by malo prispieť keď už nie k väčšej konkurencii, tak aspoň k tlaku na znižovanie cien.

Stanovisko ATO k hlasovaniu poslancov Národnej rady SR o novele telekomunikačného zákona

Asociácia telekomunikačných operátorov je sklamaná z rozhodnutia poslancov Národnej rady SR, ktorí nepodporili prezidentom vrátenú novelu zákona o telekomunikáciách. Slovenská republika si tým pripravila ďalšiu blamáž vo vzťahu k Európskej únii, keď ani po veľmi kritických vyjadreniach predstaviteľov EÚ neboli poslanci schopní prekročiť svoj vlastný tieň a podporiť rozvoj konkurenčného prostredia v telekomunikačnom prostredí na Slovensku. Je to o to smutnejšie, že sa tak udialo hneď po vyslovení súhlasu Národnej rady SR so Zmluvou o pristúpení Slovenskej republiky k Európskej únii.

Poslanci slovenského parlamentu svojím hlasovaním podporili zachovanie stavu, ktorý bráni zahraničným investorom vo väčšej miere na Slovensku investovať a vytvárať tým nové pracovné príležitosti. Odborníci, ktorí boli z peňazí slovenských daňových poplatníkov vyškolení, strácajú možnosť uplatnenia sa a odchádzajú do susedných krajín, ktorým záleží na vytvorení konkurenčného prostredia v oblasti telekomunikácií.

V neposlednom rade slovenskí poslanci zabránili slovenským občanom v slobodnej voľbe. Napriek tomu, že občania majú zákonnú možnosť výberu telekomunikačného operátora, nemôžu túto možnosť využiť.

Asociácia telekomunikačných operátorov vyzýva predstaviteľov vlády i Národnej rady SR, aby zabezpečili riadne fungovanie regulátora telekomunikačného trhu, ktorým je Telekomunikačný úrad SR. Jedine dôsledným uplatňovaním jeho kompetencií sa môže vyriešiť súčasný kritický stav v oblasti poskytovania telekomunikačných služieb v Slovenskej republike.

Jozef Mečiar, podpredseda Demokratickej strany

Rozhodnutie NRSR odsúva liberalizáciu telekomunikačného trhu.

1. júla mala vstúpiť do platnosti novela Telekomunikačného zákona, ktorá by nútila Slovenské telekomunikácie prenajímať tzv. poslednú míľu ostatným operátorom za nediskriminačných podmienok. Keďže ju Rudolf Schuster nepodpísal, vrátila sa do NR SR, ktorá práve 1. júla novelu definitívne zamietla.

Poslanci odmietli novelu zákona, ktorú pred niekoľkými týždňami sami schválili, čím zopakovali postup spred roka, keď po prvom schválení poslancami a následnom vrátení novely prezidentom, poslanci zmenili názor a novelu nepodporili. Toto rozhodnutie znamená, že faktická liberalizácia telekomunikačného trhu sa opäť odkladá a najmä užívatelia internetu si na lepšie časy budú musieť počkať. Rozhodnutie poslancov NR SR považuje Demokratická strana za zlé a poškodzujúce záujmy občanov SR. Možnosť výberu operátora zostáva pre občanov v nedohľadne, čo je v kontexte posledných udalostí v ST znepokojujúce. Európska únia si v oblasti rozvoja informačnej spoločnosti dala za cieľ lacnejší internet. Vláda sa k tomuto cieľu prihlásila, ale žiaľ, Slovenská republika ide opačným smerom.

---

Ako sa hlasovalo?

Zákon z 21. mája 2003, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách v znení zákona č. 308/2000 Z. z., vrátený prezidentom Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie Národnou radou Slovenskej republiky (tlač 288) - tretie čítanie. Hlasovanie o vrátenom zákone ako o celku.


  Prítomní:  134  
  Hlasujúcich:  112  
  [Z] Za hlasovalo:  59  
  [P] Proti hlasovalo:  3  
  [?] Zdržalo sa hlasovania:  50  
  [N] Nehlasovalo:  22  
  [0] Neprítomní:  16  



-
[?] DANKO Anton


ANO

[?] BANÁŠ Jozef [?] BÉREŠ Imrich [?] BIROŠ Peter [0] BRESTENSKÁ Beáta
[?] ČERNÁ Eva [Z] DRGONEC Ján [?] HAMARČÁK Imrich [?] HENZÉLYOVÁ Iveta
[?] HERIBAN Jozef [?] JANDZÍKOVÁ Kamila [?] LINTNER Ľubomír [?] MALCHÁREK Jirko
[?] ONDREJKA Vlastimil [P] RUSKO Pavol


HZDS

[Z] ANTOŠOVÁ Eva [0] BELOHORSKÁ Irena [Z] BLAJSKO Anton [Z] CABAJ Tibor
[0] CAGALA Milan [Z] DUBOVSKÁ Diana [0] DŽUPA Karol [Z] HUSÁR Stanislav
[Z] JADUŠ Jaroslav [Z] JARJABEK Dušan [Z] JASOVSKÝ Ján [Z] KARLIN Gabriel
[Z] KOLESÁR Eduard [Z] KOVARČÍK Ján [0] KOZLÍK Sergej [Z] MAXON Miroslav
[Z] MEČIAR Vladimír [Z] MIKUŠ Ján [Z] MIKUŠ Tibor [0] MUŠKOVÁ Ľudmila
[Z] PODRACKÁ Dana [0] REHÁK Milan [Z] SOBOŇA Viliam [Z] URBÁNI Milan
[0] VETEŠKA Viliam


KDH

[N] ABRHAN Pavol [?] BROCKA Július [P] DEMETEROVÁ Mária [?] FIGEĽ Ján
[?] HAJDUK Andrej [?] HRUŠOVSKÝ Pavol [?] MAJDOVÁ Mária [N] MIKLOŠKO František
[N] MIKLUŠIČÁK Jozef [N] MINÁRIK Pavol [N] MURÁNSKY Peter [0] PŘIDAL Alojz
[N] SABOLOVÁ Mária [?] ŠIMKO Jozef [?] ZÁBORSKÁ Anna


KNP

[Z] ABELOVSKÝ Miroslav [Z] BRHEL Jozef [Z] ELSNER Jozef [0] GABRIEL Ján
[Z] KIŇO Ivan [Z] KRAJČI Gustáv [?] MIKOLAJ Ján [0] PINKAVA Igor
[?] POLKA Ladislav [?] TKÁČ Vojtech [0] ŽIAK Rudolf


KSS

[Z] ARVAY Herman [Z] BOLLOVÁ Dagmar [Z] ĎAĎO Vladimír [Z] FAJNOR Karol
[Z] HOPTA Ivan [Z] HRDLIČKA Jozef [Z] JUŠČÍK Mikuláš [Z] ONDRIAŠ Karol
[0] ŠEVC Jozef [Z] VAJDA Michal [Z] ZUBO Samuel


SDKÚ

[?] BÓDY Peter [?] DEVÍNSKY Ferdinand [?] GAĽA Milan [?] GALBAVÝ Tomáš
[?] HORÁK Vladimír [?] HORT Milan [?] HORVÁTH Zoltán [?] HURBAN Jozef
[?] IVANKO Alexej [P] JANIŠ Stanislav [0] KUBOVIČ Pavol [?] LIŠKA Juraj
[?] MARTINÁKOVÁ Zuzana [?] MARTINČEKOVÁ Libuša [?] MASÁCOVÁ Petra [?] MIKUŠ Jozef
[N] MIŠŠÍK Peter [?] MITRÍK Karol [?] NAVRÁTILOVÁ Ľubica [?] NOVOTNÝ Viliam
[?] PATAKY Ján [?] PLHÁKOVÁ Zuzana [?] RUSNÁK Ján [?] RUSNÁKOVÁ Eva
[?] ŠKODA Stanislav [?] TKÁČOVÁ Jarmila [?] TÓTH Tibor [?] VAVRÍK Roman


Smer

[Z] ANGYALOVÁ Edita [Z] BAŠKA Jaroslav [Z] BEŇOVÁ Monika [Z] BLANÁR Juraj
[Z] BUČEK Jozef [Z] BURIAN Jozef [Z] ČAPLOVIČ Dušan [Z] ČÍŽ Miroslav
[Z] FEDERIČ Igor [Z] FICO Robert [Z] GABÁNIOVÁ Darina [0] HANZEL Bohumil
[Z] CHOVANEC Miroslav [Z] KALIŇÁK Robert [Z] KONDRÓT Maroš [Z] LAŠŠÁKOVÁ Jana
[Z] MADEJ Róbert [Z] MUŇKO Dušan [Z] MURGAŠ Milan [Z] PAŠKA Pavol
[Z] ŠULAJ Igor [Z] VARGA Ivan [Z] VÁŽNY Ľubomír [Z] ZALA Boris
[Z] ZMAJKOVIČOVÁ Renáta


SMK-MKP

[N] ALBERT Sándor [N] BÁRDOS Gyula [N] BASTRNÁK Tibor [N] BAUER Edit
[?] BUGÁR Béla [N] DOLNÍK Erzsébet [N] DUKA-ZÓLYOMI Árpád [Z] DURAY Miklós
[N] FARKAS Iván [?] FARKAS Pál [N] GÁL Gábor [N] HAMERLIK Richárd
[N] HARNA István [N] KOMLÓSY Zsolt [?] KÖTELES László [N] LADÁNYI Lajos
[0] NAGY László [N] PÁSZTOR István [N] SÁRKÖZY Klára [N] SZIGETI János



---

Prečítajte si:

ATO varuje pred dôsledkami neschválenia novely telekomunikačného zákona

Predstavitelia Asociácie telekomunikačných operátorov (ATO) ako aj zástupcovia jej jednotlivých členov opätovne upozorňujú na prípadne následky, ak nebude schválená novela Telekomunikačného zákona. Na včerajšej tlačovej konferencii na to poukázal aj Michal Feik, člen občianskeho združenia Internet pre všetkých.

Novela zákona by posilnila kompetencie TÚ SR a urýchlila liberalizáciu

Roman Vavro
Autor je hovorcom Telekomunikačného úradu SR.

Väčšina z nových celkovo sedemnástich držiteľov licencií na poskytovanie verejnej telefónnej služby prostredníctvom pevnej verejnej telekomunikačnej siete sa už obrátila na Slovenské telekomunikácie so žiadosťou o vzájomné prepojenie verejných telekomunikačných sietí. Podľa § 5 ods. 4 smernice č. 2002/19/EC sa regulátor, ktorým je v Slovenskej republike Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR), môže aktívne zapojiť do prebiehajúcich rokovaní o prepojení. Takéto konanie regulátora by v konečnom dôsledku mohlo znamenať urýchlenie celého procesu.

Slovenské telekomunikácie proti novele telekomunikačného zákona

Slovenské telekomunikácie sú stále presvedčené o tom, že Slovensko potrebuje moderný telekomunikačný zákon, ktorý bude plne kompatibilný s telekomunikačnou legislatívou krajín Európskej únie. Prijatie novely telekomunikačného zákona, ktorú bude parlament prerokovávať už na budúci týždeň, by preto v konečnom dôsledku nebolo tým pravým prínosom pre slovenský telekomunikačný trh.

 

 
 
 
   
   

Neprehliadnite: