HP predstavilo vlastný tablet

Peter Funka  /  10. 02. 2011, 09:43

Mať tablet je dnes moderné a so svojim kusom prišlo aj HP. Podarí sa mu uspieť na preplnenom trhu?

Jeden z najväčších výrobcov hardvéru, HP, včera konečne odhalil svoj nový tablet TouchPad, ktorý bol na pretrase už dlho a špekulovalo sa o ňom takmer dva roky od konceptu HP Slate, ktorý mal bežať na operačnom systéme Windows 7. Nejaký čas však odvtedy ubehol a tablet od HP sa dočkal výrazných zmien.

V prvom rade je treba zmieniť rozmery TouchPadu – jeho displej bude mať uhlopriečku 9,7 palca s klasickým rozlíšením 1024x768 pixlov. Jeho hrúbka dosahuje 13,7 milimetra. Podľa týchto parametrov patrí skôr k väčším tabletom ako je napr. iPad, ktorý pracuje s rovnakým rozlíšením.

Ďalšie predstavené vybavenie je 1,3 megapixelová web kamera umiestnená na čele tabletu pre video hovory. Tablet takisto disponuje stereo reproduktormi. Čo sa tlačidiel týka, vo videách sme videli len jediné, zrejme senzorové tlačidlo pod displejom, ktoré bude zrejme plniť podobnú funkciu ako na iPade.

HP TouchPad bude mať ako prvý tablet operačný systém webOS novej generácie. Po akvizícii Palmu je to od HP logický krok a uvidíme, ako sa nový hráč na trhu uchytí pri iOS či Androide. Systém vyzerá na pohľad veľmi sviežo a plynule, no na konečný úsudok je priskoro.

Nový tablet však prichádza s dôležitou podporou Amazonu na poli čítačiek elektronických kníh. Amazon totiž prisľúbil aplikáciu Kindle na TouchPad, ktorá bude zadarmo. Uvidíme, ako sa presadí v konkurencii nových tabletov ako iPad 2, Motorola XOOM či BlackBerry Playbook.

zdroje: mashable.com, (2)

Neprehliadnite: