Sitewell prináša novú službu integrácie a konsolidácie dát pre správu majetku

Tlačový servis  /  01. 02. 2011, 00:00

V súčasnej dobe existuje na trhu veľké množstvo rôznych informačných systémov postavených na moderných technológiách. Bez kvalitnej a presnej dátovej základne nie je žiadny systém užitočný a neprináša užívateľom očakávané výsledky.

 Napr. správcovia veľkých majetkových celkov potrebujú informácie v kontexte, prepojené a na jednom mieste. To sa dá dosiahnuť vďaka integrácii CAD (stavebné výkresy) a GIS (mapové vrstvy) systémov s relatívne novým prístupom BIM (informačný model budovy).

 

Unikátnosť riešenia spočíva v prepojení všetkých informácií o majetku do jednotného webového prostredia – teda v prepojení stavebných (CAD), mapových (GIS) a projektových (BIM) podkladov vrátane všetkej administratívnej dokumentácie spojenej s budovami/majetkom. Týmto spôsobom systém potom reálne a online zobrazuje ako objekty v skutočnosti (v 3D prostredí) fungujú.

BIM môžeme chápať ako počítačové spracovanie všetkých fyzických a funkčných charakteristík budov v jednotnom digitálnom modeli. Ide o kvalitný zrkadlový obraz reálnej stavby s možnými virtuálnymi prehliadkami a všetkými informáciami vrátane typov materiálu, veľkosti plôch, súvislostí (čo je s čím v budove fyzicky prepojené). Veľkou prednosťou tohto nového prístupu je jeho prirodzená práca v 3D prostredí, čiže 2D sa stáva kedykoľvek a kdekoľvek odvoditeľnou súčasťou.

„Problémom súčasnosti s ohľadom na dáta je fakt, že výstupy architektov, stavbárov a správcov budov sú izolované od ostatných typov dokumentácie“, hovorí Mojmír Macek, riaditeľ firmy Sitewell. „Logickým cieľom je integrovať všetky tieto pohľady do jediného digitálneho prostredia, zasadeného do širšieho konceptu GIS. Takýto systém získava na skutočnej informačnej hodnote vzhľadom ku svojej ucelenosti a súdržnosti i vo vzťahu k okoliu“, dodáva Macek.

 

Spoločnosť Sitewell dodáva túto službu s nasadením systému EIRA. Zákazníkom ponúka nielen nástroj na integráciu, ale i prevod súčasnej dokumentácie do elektronickej podoby využiteľnej v jednotne zabezpečenom úložisku s prístupom založenom na užívateľských rolách. Jedinečné prepojenie všetkých typov dokumentácie v portálovej podobe prináša významné časové rezervy v práci s dokumentmi a tým aj významné prevádzkové úspory.

Neprehliadnite: