ATO varuje pred dôsledkami neschválenia novely telekomunikačného zákona

tasr  /  30. 06. 2003, 00:00

Predstavitelia Asociácie telekomunikačných operátorov (ATO) ako aj zástupcovia jej jednotlivých členov opätovne upozorňujú na prípadne následky, ak nebude schválená novela Telekomunikačného zákona. Na včerajšej tlačovej konferencii na to poukázal aj Michal Feik, člen občianskeho združenia Internet pre všetkých.

Predseda ATO Vladimír Ondrovič na včerajšej tlačovej konferencii uviedol, že podľa dostupných informácií koaličná rada odporučila svojim poslancom na utorkovom rokovaní nepodporiť predmetnú novelu a také isté odporúčanie vyjadril aj kompetentný gestorský výbor. Preto je diskutabilné, či novela získa potrebných 76 hlasov, čo by pre Slovensko znamenalo "blamáž pred EÚ".

ATO v tejto súvislosti pripomína, že SR sa koncom mája na rokovaní so zástupcami EÚ o kapitole 19 - Telekomunikácie pochválila schválením novely telekomunikačného zákona. Novela bola schválená najmä za pomoci opozičných poslancov. Veľvyslanec Európskej Komisie v SR Eric van der Linden za to listom poďakoval ústavným činiteľom, ale vzápätí prezident Rudolf Schuster parlamentom schválenú novelu nepodpísal. Navyše, koaličná rada neodporučila hlasovať za opätovné prijatie novely z dôvodu, že ide o opozičný návrh.

Ak nebude novela schválená, tak podľa predstaviteľa Občianskeho združenia Internet pre všetkých (IPV) Michala Feika telekomunikačný trh bude konaním dominantného operátora ovplyvnený tak, že podnikanie na ňom bude veľmi ťažké.
IPV uvažuje aj nad možnosťou výzvy na bojkot používania internetu prostredníctvom ST.

Riaditeľ spoločnosti GTS Slovakia Branislav Brezovič vyjadril obavu nad tým, že neschválením novely sa stratí záujem zahraničných investorov o slovenský telekomunikačný trh. Dodal, že kým nebudú posilnené právomoci TÚ SR, rokovania medzi ST a alternatívnymi operátormi o Zmluvách o prepojení budú zdĺhavé a náročné. Konkrétne spoločnosť GTS Slovakia rokovala so zástupcami ST už 8-krát, ale zatiaľ bezvýsledné, nakoľko podmienky v zmluve nie sú prijateľné, dodal Brezovič.

Ako potvrdil Ondrovič, zatiaľ nikto z členov ATO neuzavrel so ST zmluvu o prepojení a ani to v najbližšom čase nepredpokladá. Dôvodom sú nevyhovujúce podmienky v zmluve, ktorú predkladajú Slovenské telekomunikácie. Predstavitelia ATO ako aj samotní alternatívni operátori vyzvali poslancov na prijatie predmetnej novely. Pripomínajú, že v podobnom zmysle sa vyjadril na nedávnej konferencií v Bratislave aj komisár Európskej komisie pre podnikanie a informačnú spoločnosť Erkki Liikanen. Ten navyše upozornil, že po vstupe SR do EÚ bude EK nekompromisná a v prípade nesplnenia negociačných záväzkov začne právne konanie za nedodržanie legislatívy EÚ.

zdroj: TA SR

Neprehliadnite: