NAJLEPŠIE SA PRACUJE PRE SAS

Tlačový servis  /  31. 01. 2011, 00:00

Softvérová spoločnosť SAS obhájila vlaňajšie prvenstvo v rebríčku magazínu Fortune, ktorý každoročne vyhlasuje stovku najlepších zamestnávateľov v USA.

 

Výrobca analytického softvéru v rebríčku spoločností, pre ktoré sa v Amerike pracuje najlepšie, nikdy v jeho 14-ročnej histórii nechýbal. Minulý rok sa v ňom dostal prvýkrát na špicu a tento rok si vedúce postavenie udržal. Spoločnosť bodovala najmä za poskytovanie zdravotných služieb, starostlivosti o deti a za programy, ktoré podporujú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

 

Pracovným prostredím a benefitmi, ktoré SAS svojim zamestnancom poskytuje, sa podľa magazínu Fortune pred niekoľkými rokmi inšpiroval aj dlhoročný zákazník firmy Google.

 

Prvenstvo v rebríčku odzrkadľuje dlhodobú filozofiu zakladateľa a riaditeľa SASu Jima Goodnighta. Je jednoduchá a efektívna: Zaobchádzajte so zamestnancami ako s niečím, čo prináša odlišnosť a oni ju skutočne prinesú. „Ľudia sú pre náš úspech kľúčový. Aj 36 rok, ktorý pôsobíme v biznise, budeme naďalej podporovať kreativitu našich ľudí a usilovať sa o ich spokojnosť a zdravie,“ povedal Jim Goodnight.

 

Slová J. Goodnighta nie sú frázy. Firma nikdy vo svojej 35-ročnej histórii neprepustila kvôli recesii ani jediného zamestnanca. SAS verí, že spokojní a zdraví ľudia sú rozhodujúci pre inovatívnosť, vďaka ktorej firma dlhodobo patrí k popredným dodávateľom riešení pre biznis analytiku.

 

Zamestnanci firmy majú priamo na pracovisku k dispozícii napríklad polikliniku, dotovanú škôlku, umyváreň automobilov, ako aj rekreačné a fitnes centrum s rozlohou vyše 20 tisíc metrov štvorcových a olympijsky bazén.

 

Mimoriadna starostlivosť o ľudí prináša firme nízku fluktuáciu – za minulý rok 2,6 percenta, v porovnaní s 22 percentami, ktoré sú normou v americkom softvérovom odvetví. Vďaka vysokej lojalite zamestnancov má SAS nižšie náklady na nábor, ale aj lepšie vzťahy so zákazníkmi.

 

Great Place to Work Institute, ktorý pre magazín Fortune rebríček najlepších zamestnávateľov zostavuje, zaradil SAS na prvé alebo popredné miesto aj vo viacerých iných krajinách sveta. Na prvej priečke sa SAS umiestnil napríklad v Belgicku a v prvej desiatke v Argentíne, Kanade, Indii, Holandsku, aj celkovo za celú Európu.

 

Na Slovensku má spoločnosť SAS pobočku od roku 1995 a v súčasnosti v nej pracuje takmer 40 ľudí.

Neprehliadnite: