Slovo "robot" oslavuje 90 rokov, spomína sa najmä jeho pôvod - Česko

Martin Tomšík  /  26. 01. 2011, 18:28

90 rokov oslavuje práve v týchto dňoch slovo, ktoré pozná a každodenne používa obrovský počet ľudí. Dielo, v ktorom bolo prvýkrát použité čítal aspoň z časti každý ôsmak na základnej škole. Karel Čapek sa zaslúžil o propagáciu Českej republiky aj teraz - 90te výročie si pripomínajú mnohé zahraničné médiá.

 

Nie každé slovo si zaslúži také uznanie ako práve svetoznáme "ROBOT". Vďaka nemu si Česko zaslúžilo v uplynulých dňoch pozornosť niektorých známych zahraničných médií. Mnohé jeho odvodené slová si našli miesto v slovnej zásobe každého bežného človeka nielen na Slovenku a Česku, ale aj v iných jazykoch - dobrým príkladom je angličtina.

Karel Čapek sa však zúčastnil na vzniku tohto slova len nepriamo, jeho prvý návrh na označenie umelo vytvorených pomocníkov človeka by sa zrejme až tak neujal - laboři (labor - angl. práca). Vo svojom diele R.U.R. ( Rossum´s Universal Robots) napokon použil slovo "roboti", ktoré pochádza z českého slova "robota". Čapek ale za pôvodcu slova v Oxford English Dictionary označuje svojho brata Josefa Čapka.

Dielo R.U.R. bolo vydané v roku 1921 v Prahe, neskôr preložené do angličtiny a iných jazykov. Isaac Asimov následne použil toto slovo vo svojom scifi príbehu, slovo "robotics" spája s 3 základnými zákonmi robotov.

 

Google zatiaľ na oslavu tohto výročia svoje logo nezmenil, pripomína si ho však Engadget.com. Viac sa zrejme bude spomínať pri jeho stom výročí, ktovie čo si však pri jeho vyslovení predstavíme o tých 10 rokov.

 

 

Zdroj: wikipedia

Neprehliadnite: