Adobe pripomína technologický míľnik – 10. výročie Adobe PDF

Tlačový servis  /  30. 06. 2003, 00:00

Adobe, vedúca firma v sieťovom publikovaní, tento týždeň pripomína 10. výročie softvéru Adobe Acrobat a formátu Adobe PDF, technologických inovácií, ktoré od základu zmenili elektronickú komunikáciu a ovplyvnili užívateľov počítačov na celom svete. Dnes je formát Adobe PDF všadeprítomný, uznávaný štandard pre prekonanie kritických bariér, brániacich prenosu formátovaných informácií a grafik medzi počítačmi. Formát sa tiež vyvinul smerom k vytváraniu inteligentných dokumentov, ktoré sú schopné podporovať obchodné procesy.

Acrobat a formát PDF, prvýkrát uvedený v roku 1993, bol pôvodne priamym nástupcom Adobe PostScriptu, univerzálneho jazyka pre popis stránky pre tlačiarne, ktorý bol prvým softvérovým produktom Adobe. Krátko po tom, čo sa PostScript stal štandardom pre prevod obrazov z obrazovky počítača na tlačené dokumenty, zistil spoluzakladateľ firmy Adobe John Warnock, že je potrebný spôsob, ako zdieľať a distribuovať dokumenty s formátovaným textom a grafikami medzi rôznymi počítačovými platformami. Vízia Johna Warnocka viedla k vývoju Acrobatu a PDF.

„Vízia Acrobatu a PDF predvídala koncepciu publikovania na Webu v dobe, keď práve začínal raketový rast Internetu. O desať rokov neskôr – v neobyčajne krátkom termíne v histórii masovej komunikácie – je možnosť jednoduchého online prístupu k dokumentom považovaná za samozrejmosť,“ povedal Bruce Chizen, prezident a výkonný riaditeľ Adobe. „ A keď sa podívame dopredu na ďalších 10 rokov Acrobatu a PDF, Adobe bude aj naďalej podporovať kritické obchodné procesy pomocou inteligentných dokumentov.“

Bezplatný softvér Adobe Reader sa od jeho uvedenia distribuoval po celom svete v množstve pol miliardy kópií, čím sa stal rozhodujúcou aplikáciou pre prezeranie, interaktívne využitie a tlač obsahu Adobe PDF, v rozsahu od obchodných dokumentov a interaktívnych formulárov po grafiky, fotografie, e-knihy a vložené multimédiá. Adobe nedávno ohlásila dostupnosť rady produktov Acrobat 6.0, rodiny troch nových produktov, ktoré používajú obchodní, kreatívni a technickí profesionáli k tvorbe, predávaniu, recenzie a archivovaniu súborov v Adobe PDF.

Formát PDF, prijímaný štátnou správou a podnikmi na celom svete, je uznávaný ako spoľahlivý a bezpečný prostriedok pre predávanie dôležitých obchodných dokumentov a graficky bohatých informácií. Súdy po celých Spojených štátoch vyžadujú, aby boli dokumenty podávané v PDF; použitie tohoto formátu sa tiež vyžaduje pre spracovanie registrácie nových liekov. Veľké firmy poskytujúce finančné služby a zdravotnícke organizácie očakávajú od PDF zjednodušenie náročných procesov s papierovými dokumentmi, automatizáciu doručovania dokumentov a zníženie administratívnych nákladov.

Časom spoločnosť Adobe rozšírila schopnosti formátu PDF tak, aby zvládol nové požiadavky na dáta, zahrňujúce automatické zhromažďovanie informácií z databáz, vyplňovanie a predávanie elektronických formulárov, rovnako ako spracovanie dynamických multimédií, napríklad videa a zvuku, v produktoch, ako je Adobe Photoshop Album. Spoločnosť Adobe nedávno ohlásila svoju novú architektúru PDF/XML, zameranú na vytváranie inteligentnejších a interaktívnejších obchodných dokumentov.

Neprehliadnite: