WebMatrix pre tvorcov webov

Miroslav Kubovčík  /  14. 01. 2011, 00:00

Na konferencii CodeMash v Ohiu uvoľnil Microsoft 13. ´januára 2011 finálnu verziu nástroja WebMatrix. V úvodnej prezentácii konferencie predstavil vývojárom používajúcim ASP.NET, PHP, Ruby, Python a Javu zameranie a hlavné vlastnosti tohto nástroja pre tvorcov webov. Aby sme netápali v možnostiach a cieľovej audiencii, urobme si prvý prieskum WebMatrix-u.

Čo je WebMatrix?

WebMatrix je bezplatný nástroj na tvorbu webov pre Windows. Obsahuje IIS Express (vývojársky webový server monitorujúci webové požiadavky v reálnom čase pre rýchlejšie dohľadanie problémov v kóde stránok), ASP.NET (webový framework) a databázu SQL Server Compact (nevyžadujúcu inštaláciu u hostera). Jeho základnými princípmi sú jednoduchosť vytvorenia/nasadenia webu a využitie dostupných open-source aplikácií ako šablón pre nové webové lokality. Infraštruktúra, v ktorej tvorca webu koncipuje jeho obsah na svojom počítači (webový server, databáza a framework), sa pri nasadení zreplikuje na internetový server bez nutnosti ďalších úprav a požiadaviek na hostera.


Vlastnosti WebMatrix-u sú prispôsobené nekomplikovanej tvorbe webov:

  • Integrovaný editor kódu a databázový editor

  • Nástroje na správu webového “sajtu”

  • Zabudovaná optimalizácia (SEO) pre vyhľadávače (Google Search, Bing atď.). Po spustení SEO reportu WebMatrix pripraví doporučenia pre úpravy webu, ktorú budú viesť k zviditeľneniu webu pre vyhľadávacie systémy.

  • Publikovanie webu cez FTP, FTPS a WebDeploy

Pre koho je WebMatrix?

Začnem tým, pre koho nie je. Pre svoju jednoduchosť nie je vhodný pre profesionálnych vývojárov komplexnejších webov, ktoré vyžadujú veľa úprav v kóde aj vizuáloch. Je skôr určený začínajúcim vývojárom, študentom a každému, kto chce jednoducho a rýchlo vytvoriť web. Používateľa nezaťaží riešením širokej škály konceptov, náročným konfigurovaním webového server a správou databázy. V prípade, že časom bude používateľ chcieť pristúpiť k tvorbe komplikovanejších webov, všetko, čo sa v WebMatrix-e naučí, zužitkuje aj v Visual Studiu “ušitom” pre profesionálnych vývojárov.


Stručné “know-how”

Ak budete chcieť vytvoriť vlastnú jednoduchú webovú aplikáciu, vystačíte si so základným návrhom HTML, CSS a JavaScript-u v editore kódu, ktorý potom napojíte na databázu pomocou databázového editora WebMatrix-u. Dynamický kód pre stranu servera sa dá vložiť použitím novej “inline” syntaxe pre ASP.NET (“Razor”), ktorá je blízka konceptu PHP. “Helper” funkcie sú pritom elegantnou pomôckou pre pripojenie kódu k databáze, zobrazovanie feedov z Twitter-a, videa na stránke atď. Nakoniec stačí aplikačný počin otestovať a vypublikovať na cieľový server priamo z WebMatrix-u.

Druhým spôsobom vytvorenia webu v WebMatrix-e je použitie niektorej z bezplatných open-source (ASP.NET aj PHP) webových aplikácií (DotNetNuke, Umbraco, WordPress, Joomla! atď.) z prilinkovanej aplikačnej galérie. Aplikačnú šablónu stačí vybrať z ponuky a WebMatrix sa postará o jej “download”, inštaláciu a konfiguráciu. Vám pripadne už len úloha upraviť web podľa vašich želaní.

Ak vás takýto prístup k tvorbe webov zaujal a budete chcieť získať o WebMatrix-e detailnejšie informácie spolu s príkladmi v slovenčine, pripravuje pre vás slovenský Microsoft novú brožúru o možnostiach tohto nového nástroja. V priebehu dvoch týždňov ju nájdete v online knižnici pre vývojárov.

WebMatrix vypĺňa v portfóliu nástrojov pre web miesto, na ktorom doteraz komplikovane riešili tvorbu webov pre Windows začínajúci vývojári, študenti a “webmastri”. Nehľadali komplexný vývojársky nástroj, ale prostredie pre tvorbu webov podľa dostupných webových šablón s možnosťou doplnenia jednoduchého kódu a napojenia na sociálne siete. A práve takéto ambície si kladie nový WebMatrix.

Neprehliadnite: