Apple spustil Mac App Store

Peter Funka  /  06. 01. 2011, 00:00

Kupovanie aplikácie pre Mac OS je odteraz jednoduché a rýchle. Apple totiž ponúka obchod s aplikáciami podobne ako na jeho iPhone.

Očakávaná udalosť sa odohrala včera – technologický gigant Apple spustil obchod s aplikáciami, ako ho poznajú používatelia iPhonov či iPodu Touch aj v desktopovej verzii. Mac App Store, ako sa obchod nazýva, odštartoval včera o polnoci a začal ponúkať prvé aplikácie pre desktopové počítače či notebooky. Stačí si stiahnuť update operačného systému Mac OS X na verziu 10.6.6.

Apple tento krok avizoval od minulého roku. Pretože jeho App Store v mobilnej verzii je obrovsky úspešný a sťahujú sa na ňom stovky tisíc aplikácií denne, ide o logický krok. V Mac App Store sú k dispozícii aplikácia platené, aj zadarmo, priemerná cena je logicky rádovo vyššia než pri väčšine aplikácií pre iPhone.

Momentálne je na Mac App Store dostupných cez tisíc rôznych aplikácií. Nechýbajú už tradičné appy od Apple – napríklad iMovie, iPhoto či Garage Band. Tie sa cenovo pohybujú na hranici 20 dolárov. Drahší softvér reprezentuje Aperture 3 (program na úpravu a kategorizáciu fotiek), ktorý si kúpite za 80 dolárov.

Dá sa očakávať že množstvo aplikácií sa bude každým dňom zvyšovať, podobne ako na počiatkoch mobilného App Store. Apple už samozrejme ponúka vývojárom informácie o vývoji pre tento App Store. Predávanie či sťahovanie aplikácií podobným, centralizovaným spôsobom ponúka aj linuxová distribúcia Ubuntu – tzv. Software Center.

Natíska sa teda otázka, kedy podobné centrum aplikácií bude dostupné aj pre najrozšírenejší operačný systém  Windows. Špekulácie hovoria samozrejme o príchode s novou verziou (tzv. Windows 8). Je takisto možné, že sa to dozvieme v blízkych dňoch z prebiehajúcej konferencie CES v Las Vegas.

 
zdroj: mashable.com

Neprehliadnite: