Spoločnosti T-Mobile USA a Nokia Siemens Networks podporujú rozvoj technológie HSPA

Tlačový servis  /  21. 12. 2010, 00:00

Operátori by mohli dosahovať maximálne prenosové rýchlosti vyše 650 megabitov za sekundu (Mb/s) vďaka štandardu HSPA presadzovaného spoločnosťami T-Mobile USA a Nokia Siemens Networks.

Technológia Long Term HSPA Evolution by zvýšila rýchlosť mobilného širokopásmového pripojenia s rýchlosťami prevyšujúcimi rýchlosti sľubované technológiou LTE Advanced. Spoločnosti T-Mobile USA a Nokia Siemens Networks presadzujú štandardizáciu tejto technológie tak, aby bola dostupná na komerčné nasadenie do roku 2013.

 

Navrhované kľúčové funkcie technológie Long Term HSPA Evolution boli schválené počas plenárneho zasadnutia platformy 3GPP RAN v dňoch 7. – 10. decembra 2010*.

 

„Pevne veríme v pokračujúci rozvoj technológie HSPA súčasne s ďalším rozvojom technológií LTE a LTE Advanced,“ povedal Neville Ray, výkonný technický riaditeľ spoločnosti T-Mobile USA. „Technológia Long Term HSPA Evolution nám umožní zlepšiť našu 4G mobilnú širokopásmovú sieť nad rámec súčasných a v blízkej budúcnosti plánovaných možností a poskytne priestor na značný rast a zvýšenie rýchlosti. S rastúcimi požiadavkami zákazníkov na bezdrôtový prenos dát sme v dobrej pozícii konkurovať rýchlosťou, šírkou a rozvojom našich mobilných širokopásmových služieb.“

 

„Požiadavky na vyššie prenosové rýchlosti a rast mobilného širokopásmového pripojenia naďalej ženú potrebu vylepšení technológie HSPA aj LTE,“ povedal Keith Sutton, šéf divízie WCDMA spoločnosti Nokia Siemens Networks. „Preto sme rovnako zaviazaní voči obom technológiám. Ako líder v rozvoji technológie HSPA sme na Svetovom kongrese mobilných technológií začiatkom tohto roka už demonštrovali rýchlosti dátového prenosu presahujúce 100 Mb/s. Dnes máme aj najviac HSPA zákazníkov u takmer 200 operátorov na celom svete. Presadzovanie štandardizácie tejto novej technológie je prirodzeným rozšírením našich snáh o využívanie úplného potenciálu technológie HSPA.“

 

Platforma Single Radio Access Network (RAN) spoločnosti Nokia Siemens Networks už je pripravená na technológiu Long Term HSPA Evolution. Operátori by mali hladký prechod na vyššiu úroveň, pomocou čoho by zvládali rastúce objemy sieťových prenosov spolu s kontrolou nákladov na zavedenie tejto novej technológie.

 

Navyše, technológia Long Term HSPA Evolution je spätne kompatibilná a môže využívať tie isté kanály spolu so súčasnými mobilnými zariadeniami s podporou technológií WCDMA a HSPA.

Neprehliadnite: