Arcam rCube - Viac ako len dokovacia stanica pre iPod/iPhone

Marek Poleč  /  06. 01. 2011, 13:37

Britský výrobca hi-fi elektroniky Arcam o svojom novom zariadení rCube prehlásil, že ide o v súčasnosti najlepšiu dokovaciu stanicu pre iPod/iPhone na svete.

Ak vyberiete rCube z krabice, po chvíli dospejete k takémuto záveru aj vy. Nie preto, že rCube má okázalí vzhľad ako napr. Zeppelin od Bowers & Wilkins s jeho bombastickými oválnymi líniami, ale práve preto, že ide o jednoduchý tvar kocky.

V prípade zariadenia rCube nejde ani tak o veľkú kocku. Má rozmery 200 × 200 × 200 mm čo predstavuje približne objem futbalovej lopty. Na porovnanie, zariadenie Zeppelin má rozmery 640 × 198 × 208 mm. Hmotnosť rCube predstavuje približne 5 kg, čo je v porovnaní s produktom Zeppelin hmotnosť polovičná. Pre audiofilov s nedostatkom miesta prichádza preto rCube veľmi vhod.



Ak sa pozrieme na toto zariadenie pozornejšie, zistíme, že obsahuje piano-black povrchovú úpravu. Na ktorú s obľubou sadá prach a zachytávajú sa na nej odtlačky prstov, ale kvalita vyhotovenia je však pevná a prvotriedna.

Dotykové ovládacie prvky na hornej strane zariadenia sú obmedzené na minimum. Na tlačidlo pre zapnutie a Wi-Fi (viac neskôr), napájanie a reguláciu hlasitosti. Pozdĺž celého pásu na zadnej strane sa možno stretnúť s komponentovými a kompozitnými vstupmi, s portom USB pre update firmvéru a tlačidlom pre basy.

K dispozícii je 100 mm basový/stredový menič a 25 mm výškový reproduktor. Tie sú podporené celkom až tromi zosilňovačmi. Výsledkom je neuveriteľných 90 wattov (RMS) výkonu. Zvukový prejav rCube je charakteristický svojou silou a čistotou. Reprodukovaný zvuk je plný a bohatý na detaily v celom spektre. Nie je pritom dôležité či sedíte na pravo či naľavo od zariadenia, či sa k nemu otočíte chrbtom, alebo ho počúvate zozadu. Zvuk vychádza zo všetkých uhlov.


Je zvykom, že konkrétne dokovacie stanice majú tendenciu uprednostňovať jeden konkrétny hudobný žáner. Bombastický Teac Aurb sa napr. hodí pre milovníkov basov, zatiaľ čo rafinovaný charakter zariadenia GenevaSound Model S je vhodnejší na prehrávanie džezu, alebo klasickej hudby. Výnimkou je rCube, ktorý prehrá všetky žánre s prehľadom. Od nigérijského blues cez jazz od Charlieho Parkera, The Prodigy, Massive Attack, Metallicu až po Chopina, Rachmaninova či Beethovena.

 

Skreslenie? Žiadne. Aj pri maximálnej hlasitosti je všetko krištáľovo čisté. Cena? 500 libier, alebo 600 €. Malá britská spoločnosť akou je Arcam bude mať čo robiť, aby uspokojila veľký dopyt po tomto zariadení. Dokovacia stanica rCube je o 100 libier drahšia ako doteraz najlepší Zeppelin. Otázka znie, či je rCube naozaj o tých 100 libier aj lepší? Odpoveď znie áno.

rCube totiž prichádza so zabudovaným Wi-Fi, čiže možnosťou bezdrôtového (a bezstratového) prenosu hudby, čo nemožno dosiahnuť napr. bežným Bluetooth. Spoločnosť Arcam sa preto spojila so spoločnosťou Kleer, čoho výsledkom je signál prenášajúci až do 2,37 MB za sekundu, pri 10-násobne nižších nárokoch na spotrebu el. energie (v porovnaní s Bluetooth). K spárovaniu oboch zariadení je však potrebný Kleer USB bezdrôtový adaptér, alebo dongle s konektorom (obe zariadenia predáva Arcam za cenu okolo 100 €).


Každý rCube možno spárovať s ďalšími (celkovo až ôsmimi) rCubes pomocou Kleer technológie. Takáto hustá sieť môže byť následne centrálne riadená z akéhokoľvek rCube. Prostredníctvom zariadania rCube možno taktiež posielať HD video až do 720p na obrazovky HD TV prijímačov. Napájanie troma batériami? Áno, konečne máme high-end zvuk s napájaním z batérií. Životnosť batérií je vynikajúca (osem hodín na miernej úrovni a štyri až šesť hodín na maximálnej hlasitosti).

rCube možno vyčítať iba absenciu modernejšieho HDMI. Z redakcie Trustedreviews si  toto zariadenie odnieslo ocenenie produkt roka. Podobná dokovacia stanica Zeppelin od spoločnosti B & W kraľovala na trhu celé tri roky, ale jej kraľovaniu je koniec. Zariadenie rCube za 600 € nie je vôbec lacné, ale jeho akustický výkon je bezkonkurenčný, kvalita zvuku vynikajúca a jeho funkcie, ktoré ponúkam sa len tak nevidia.

Zdroj: trustedreviews.com, arcam.co.uk

Neprehliadnite: