Migrácia domén sa posúva o tri mesiace!

Martin Vataha  /  25. 06. 2003, 00:00

AKTUALIZOVANÉ / Máme tu koniec júna, koniec školského roka, na internete je dôležitou udalosťou najmä koniec nepremigrovaným doménam. Domény, ktoré neboli prevedené do nového systému mali k 2.7.2003 zaniknúť. No nestane sa tak. Termín deaktivácie nepremigrovaných domén sa presúva na 1.10.2003.

Dňa 13.1.2003 spustila spoločnosť EuroWeb Slovakia nový systém registrácie slovenských domén. Na jeho spustenie sme čakali dlhší čas a hoc nový systém priniesol poplatky 600,- Sk ročne za každú doménu (bez DPH), zrušil sa napríklad nezmyselný limit počtu domén na jedného majiteľa. Najviac očakávanou zmenou bola ale možnosť registrovať domény aj fyzickým osobám a odpadla aj nutnosť „zháňať“ IČO v prípade, že záujemca o doménu nemal napr.živnosť.

Národný registrátor Top Level Domains (TLD), spoločnosť EuroWeb Slovakia, a.s., na základe žiadosti registrátorov internetových domén reprezentovaných Asociáciou poskytovateľov internetu (API) a Združením poskytovateľov webhostingu (ZPW) posúva termín deaktivácie domén u ktorých nedošlo k uzavretiu Zmluvy o Doméne v zmysle nových Pravidiel poskytovania menného priestoru v internetovej doméne .sk. Predĺžením druhej fázy migračného procesu je termín Deaktivácie nepremigrovaných domén posunutý na 1. 10. 2003.

 

Je zaujímavé vedieť, ktoré z najpoužívanejších domén boli ku dnešnému dňu prevedené do nového systému, pripravili sme preto menší prehľad. Domény sme vyberali podľa štatistík servera NAJ.sk z 23.6. okolo obeda:

 

Názov podľa Naj.sk

Adresa

Stav

1

Zoznam Hlavná Stránka

www.zoznam.sk

OK

2

AZet.sk

www.azet.sk

OK

3

Pobox.sk

www.pobox.sk

OK

4

SME

www.sme.sk

OK

5

Post.sk

www.post.sk

OK

6

Sector

www.sector.sk

NEPREMIGROVANÁ

7

Nový čas

www.novycas.sk

OK

8

Azet.sk - Rýchla pošta

http://pokec.azet.sk

N/A

9

Zoznam  E-mail

http://mail.zoznam.sk

N/A

10

Zoznam Dnes

http://dnes.zoznam.sk

N/A

11

Pravda

www.pravda.sk

OK

12

Profesia

www.profesia.sk

OK

13

Online hry

www.onlinehry.sk

NEPREMIGROVANÁ

14

Markiza.sk

www.markiza.sk

NEPREMIGROVANÁ

15

Funny

www.funny.sk

OK

16

E-zones

www.ezones.sk

NEPREMIGROVANÁ

17

Elektronická zbierka zákonov SR

www.zbierka.sk

OK

18

Živě Slovensko

www.zive.sk

OK

19

TipCars

www.tipcars.com

Doména COM, nie SK

20

Slovenský raj

www.slovenskyraj.sk

NEPREMIGROVANÁ

21

TZ

www.zoznamst.sk

NEPREMIGROVANÁ

22

Národná obroda

www.narodnaobroda.sk

NEPREMIGROVANÁ

23

InZine

www.inzine.sk

OK

24

WSD Network

*

N/A

25

LIMBA

www.limba.sk

OK

Vysvetlivky :
OK – doména je v novom systéme zaregistrovaná, je zaplatený poplatok
NEPREMIGROVANÁ – doména nebola premigrovaná do nového systému
N/A – buď je to subdoména, prípadne sa jedná o viac domén, ktoré vlastní jedna spoločnosť a sú štatistikou registrované ako jedna.

Aktualizácia 25.6. o 12:10 hod.:

Poslali sme na Euroweb dve nasledovné otázky, čakáme na odpoveď:

1, Na začiatku tohto týžňa sa na www.sk-nic.sk objavil oznam, podľa ktorého sa posúva druhá fáza migrácie slovenských domén a dátum deaktivácie nepremigrovaných domén na 1.10.2003. Veľa ľudí sa pritom snažilo mať svoje domény preregistrované do nového systému v tomto mesiaci a zaplatili aj registračné poplatky. Tí, ktorí si nestihli preregistrovať doménu, sú tak oproti "poctivcom" zvýhodnení - ten kto sa snažil bude totiž platiť viac. Teraz, keď si niekto preregistruje doménu napr.20.9.2003, bude mu poplatok platiť až do 20.9.2004. Ale ten, kto zaplatil poplatok 20.6.2003 podľa pravidiel registrácie domén platiacich ešte minulý týždeň, bude mu poplatok platiť iba do 20.6.2004. Myslíte si že je to v poriadku, resp.nezvýhodníte nejako "poctivcov" (napríklad povolením užívania domén na 3 mesiace zadarmo)? 

2, Je z právneho hladiska v poriadku meniť pravidlá registrácie v posledný týždeň pred ukončením druhej fázy registrácie domén?

Neprehliadnite: