Windows 7: Ako na ikonku Show Desktop v paneli nástrojov

Marek Poleč  /  27. 12. 2010, 13:02

Ak používate Windows 7 určite ste si všimli, že sa zmenilo umiestnenie ikonky Show Desktop v spodnej lište operačného systému. Tá si aktuálne našla svoje miesto v pravom dolnom rohu obrazovky.

Čo však robiť v prípade, že si ju prajete mať v paneli nástrojov spolu s ostatnými ikonkami programov? Tento návod vám objasní, ako správne pripnúť zarovnanú "Show Desktop" ikonku práve do panela nástrojov.



Nesprávne pripnutie



Správne pripnutie

Návod nie je vôbec taký dlhý ako vyzerá, pričom obrázky nižšie vám uľahčia prácu a zjednodušia celý proces.

Ako na to:

1) Ako prvé potrebujeme pripnúť do panela nástrojov akúkoľvek ikonku z programov, ktoré aktuálne nechceme spúšťať z prostredia panela nástrojov. V našom prípade sme zvolili TweetDeck

2) Následne je potrebné vytvoriť vlastnú Show Desktop ikonku. Možno ju stiahnuť z webovej stránky windows7center.com, alebo si vytvoriť vlastnú spôsobom opísaným nižšie. Stačí otvoriť Notepad a vložiť nasledovný kód:

[Shell]
Command=2
IconFile=explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop

Pri ukladaní súboru, zvoľte z drop down menu All Files (Všetky Súbory) a pomenujte ho ako desktop.scf

Stiahnutý či novovytvorený súbor vložte do nasledovného adresára:

C:\Users\%USERNAME%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar

3) Na pracovnej ploche kliknite pravým tlačidlom myši na ikonku zvoleného programu (v našom príp. TweetDeck) a zvoľte Properties, alebo Vlastnosti

4) Upraviť je potrebné Target Field, pričom treba zmeniť pole yourusername na vaše, ktoré aktuálne využívate. Možno ho nájsť spôsobom, že kliknete na Štart menu a pozriete sa na prvú položku v tmavej časti.

Názov počítača predstavuje prvá položka v pravej časti, v našom prípade je to „win7“. Vložte tento kód do poľa Target Field. Nezabudnite zmeniť názov vášho konta (yourusername).

C:\Users\yourusername\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar\Desktop.scf

5) Následne treba zmeniť ikonku. Klikneme na Change Icon, alebo Zmeniť ikonu a do okna vložíme nasledovný kód a potvrdíme OK:

%SystemRoot%\system32\imageres.dll

Show Desktop ikonka sa nachádza približne v strede:

6) Ikonku je dobré taktiež premenovať na Show Desktop, aby ste sa pri editácii nástrojovej lišty v budúcnosti nedostali do zmätkov.

7) Vaša nová ikonka v nástrojovej lište sa nezmení dovtedy, pokiaľ sa neodhlásite a novo neprihlásite, alebo neukončíte explorer.exe proces v správcovi úloh (Task Manager). Tak či tak bude mať takto novovytvorená ikonka funkcionalitu pravej „Show Desktop” ikonky.

V prípade, že ste fanúšikom klávesových skratiek, skratka „Win+D“ Vám zobrazí vašu pracovnú plochu rovnako bleskurýchlo.

Zdroj: windows7center.com

Neprehliadnite: