Dell Streak mini 5 - mini tablet alebo mamutí telefón?

Marek Molnár  /  04. 01. 2011, 08:56

Dnes Vám ponúkam recenziu mobilného telefónu Dell Streak Mini 5, ktorý je bez pochýb ojedinelým počinom v segmente mobilných telefónov.

Popis

Prvý dojem, ktorý získate pri pohľade na tento telefón je, že je jednoducho obrovský. Autorovi jeho názvu zrejme nechýbal zmysel pre humor. Streak možno označiť za všetko možné, len nie za mini. Telefóny typu HD2 sa pri ňom prakticky stratia.

Pri prvom kontakte môže dokonca vzbudiť dojem, že ide o menší tablet. Táto predstava ostatne nie je úplne scestná, keďže exaktná definícia tabletu vlastne neexistuje.

Návrhári firmy Dell si uvedomili, že na trhu chýba  produkt, ktorý by bol medzistupňom mobilného telefónu a tabletu. Výsledok ich snaženia vo forme Streaku možno len oceniť.

 

Obrázok č. 1:  Červená varianta vyzerá exkluzívne aj v mužskej ruke

Prednej strane dominuje 5 palcový displej, ktorý na mobilných telefónoch len tak nenájdete. Displej je kapacitný, multi-dotykový a reaguje vynikajúco aj pri letmom dotyku. Pri výrobe bola použitá patentovaná technológia tvrdeného skla - Gorilla Glass, ktorá eliminuje potrebu použitia ochrannej fólie. V skutku nie je potrebné byť opatrný. Stačí si pozrieť nasledovné video.

Na spodnej strane nájdete klasické dotykové tlačidlá Domov, Menu a Späť. Na pravej strane sú umiestnené tlačidlá pre fotoaparát a vypnutie/zapnutie zariadenia. Posledný ovládacím prvkom je kombinované tlačidlo pre nastavenie hlasitosti. Na zadnej strane je objektív fotoaparátu s párom vysoko svietiacich led diód a reproduktor.

Na ľavej strane je miesto pre 30 pinový konektor USB. Jeho možnosti vrátane prenosu audio/video sú nepopierateľné, napriek tomu by som radšej uvítal klasický mini USB konektor, ktorý je predsa len dostupnejší.

obrázok 2: Displej nepotrebuje ochrannú fóliu

Celkovo je tvar zariadenia úplne symetrický. Ak teda chcete odpovedať na hovor poslepiačky, môže sa stať, že ho budete držať naopak.

Hoci sa pri prvých telefonátoch môžete cítiť divne s "tehlou" pri uchu, tento pocit rýchlo zmizne a Vám bude jeho veľkosť pripadať úplne prirodzená. Úplne opačná situácia nastane, ak po mesiaci používania Streaku chytíte do rúk napr. klasickú Nokiu.

Jediný problém, ktorý bude musieť vlastník tohoto telefónu riešiť je jeho nosenie. Zadné vrecko na nohaviciach by som neodporúčal. Sadnete si a bude zrejme po ňom. Mne sa osvedčilo nosenie v plátenom púzdre (súčasť balenia) v koženej taštičke spolu s dokladmi.

Ďalšou alternatívou je nosenie napr. v prednom vrecku saka. V takomto prípade je pri správnom nosení optika kamery nasmerovaná pred Vás, čo sa môže tiež hodiť trebárs pri tajnom nahrávaní videa. Upozorňujem, že sa to nesmie.

Pod tenkou zadnou krytkou sa nachádza slot pre sim a micro sd kartu. Táto je v kapacite 16 GB súčasťou balenia. Streak sa predáva v dvoch farebných prevedeniach, čiernej a červenej.

Používanie, výkon/výdrž

Minulý mesiac sa Streak predával s OS Android 1.6. Dlho očakávaný upgrade na Android 2.2 Froyo, bol však uvoľnený a do telefónu sa po odsúhlasení automaticky nahral.

Je otázne či tento upgrade stál za to. Najväčším užívateľským negatívom pôvodného OS snáď bolo, že Home okno sa nenatáčalo podľa polohy telefónu.

Tento nedostatok nový Android odstránil. Ďalším pozitívom je podpora českého jazyka v UI. Zmeny sa dočkala aj klávesnica. Odstránený bol numpad, čo umožnilo zväčšenie ostatných kláves. Výsledkom je, že písanie je nadštandardné a preklepy sa vyskytnú len ojedinelo.

Na druhej strane spôsobila aktualizácia v našom prípade aj nedostatky

  1. Froyo vykazuje vysokú mieru nestability. Tá sa prejavuje občasným padaním aplikácií. Našťastie to nevedie k pádu OS ako takého. Táto chyba snáď bude čoskoro odstránená.
     
  2. Druhý nedostatok sa týka synchronizácie. Pôvodný Android nemal spolu s Dell Sync najmenší problém so synchronizáciou s Outlookom (kalendár, kontakty a pod.). V novom synchronizačnom module je však umožnená len synchronizácia médií.

obrázok 3: Displej je mimoriadne citlivý a reakcie okamžité

Multimédiá nemusíte nijako upravovať. Procesor Qualcomm QSD 8250, z  generácie Snapdragon s frekvenciou 1 Ghz, zvláda prehrávanie bez problémov. Pre exaktnejšie zhodnotenie výkonu som použil benchmark Quadrant standard, ktorý umiestnil Streak nad Samsung Galaxy a pod Moto Droid X.

Reakcie telefónu sú okamžité a ovládanie veľmi pohodlné. Isté zadrhávanie animácií okien sa podarilo dosiahnuť niekoľko hodinovým použitím Live tapety 3D Matrix, ktorá dala zabrať hlavne grafickému čipu.

Špeciálne je potrebné spomenúť výdrž, ktorá je vo všeobecnosti achilovou pätou MT s OS android. V tomto prípade je samozrejme ďalším "žrútom" aj displej. Dodávaná batéria má kapacitu 1530 mAh.

Hodnotiť výdrž ako takú nie je jednoduché, tá je veľmi závislá od užívateľa. Skúšal som preto nasimulovať rôzne použitia. Pri pozeraní videa a častom surfovaní je batéria za pár hodín vybitá. Na druhej strane pri použití len na telefonovanie s vypnutými dátovými službami vydržal telefón v chode až tri dni, čo je na tento typ zariadenia slušný výkon.

Fotoaparát

5mpx kamera s autofocusom v režime foto zvláda svoju prácu dobre. V nepriaznivých podmienkach kvalita úmerne klesá, čo je však pri telefónoch normálne. Horšie na tom je kamera, ktorá potrebuje naozaj dobré svetelné podmienky. Inak je výsledok slabší.

Spomenúť treba ešte sekundárnu VGA kameru pre videohovor, ktorej kvalita snímania je samozrejme zodpovedajúca jej účelu. 

Technické parametre

  • WVGA 5" multi-dotykový displej
  • rozlíšenie 800 x 600
  • tvrdené sklo "Gorilla Glass"
  • operačný systém Google Android 2.2 Froyo
  • pamäť 512MB ROM + 512 MB SDRAM (+ 2GB vnútorná pamäť pre potreby systému)
  • slot pre MicroSD karty do 32GB
  • 5 megapixelový digitálny fotoaparát na prednej strane
  • VGA kamera na zadnej strane
  • rozmery 152.9 x 79.1 x 9.98 (mm)
  • hmotnosť 220g
  • batéria 1530mAh
  • senzor okolitého svetla, pohybový senzor, akcelerometer, e-kompas, GPS, kapacitné tlačítka


Kkonektivita:

  • 3G, WiFi, Bluetooth EDR 2.0
  • WLAN 802.11b/g
  • GPS

Podporované formáty:

  • video - H.263/H.264, .3GP, MPEG4, WMV
  • audio - MP3, WMA, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, Midi, WAV

Zhodnotenie

Ak sa rozhodnete pre tento model, nebudete určite sklamaný. Komu vlastne odporučiť tento hybrid medzi tabletom a telefónom? Samozrejme tomu, kto nehľadá telefón len na telefonovanie. Ak radi čítate elektronické knihy, surfujete na webe či na sociálnych sieťach, je Streak vynikajúcim kompromisom medzi objemným tabletom a malým displejom ostatných mobilov.

Napriek prvotnému ohromeniu z jeho rozmerov si naň rýchlo zvyknete. Multidotykový displej v kombinácii so vstavaným browserom prináša komfort, ktorý u konkurencie len tak nenájdete.

Negatíva toto zariadenie v podstate nemá. Ak predsa tak je to použitie 30 pinového USB konektora miesto micro usb. Strata integrovanej synchronizácie s outlookom v novej verzii OS android je vážnym prešlapom a predpokladám, že na nátlak nespokojných užívateľov bude opätovne zavedená.

d3agl3

Neprehliadnite: