NSS Labs: Internet Explorer 9 beta poskytuje 99-percentnú úspešnosť ochrany pred malvérom

Tlačový servis  /  08. 12. 2010, 00:00

Nezávislá a uznávaná organizácia v oblasti výskumu a testovania IT bezpečnosti, NSS Labs, vydala tento týždeň správu, podľa ktorej sú prehliadače Internet Explorer 8 a Internet Explorer 9 beta lídrami v oblasti ochrany pred socially-engineered malvérom. V testoch NSS Labs sa obe verzie prehliadača Internet Explorer umiestnili výrazne lepšie ako konkurenčné prehliadače.

Útoky, označované ako „social engineering (US)“ zneužívajú namiesto nedokonalostí softvéru dôverčivé správanie a osobné vzťahy medzi používateľmi internetu. Počet útokov typu social engineering bude v tomto roku, podľa spoločnosti Symantec (») výrazne narastať. Výskumníci v oblasti počítačových vírusov odhalia 15 až 50 tisíc nových škodlivých programov denne. Pritom až 53% malvéru k nám prichádza zo súborov stiahnutých z internetu a 12% prostredníctvom e-mailu. Internet Explorer zablokoval 1,2 miliardy malvérových a phishingových útokov a každý deň zablokuje ďalších 3 až 5 miliónov útokov.

Organizácia NSS Labs dnes vydala štúdiu, ktorá ukazuje, že Internet Explorer 9 beta je najlepším prehliadačom v ochrane pred „socially engineered“ malvérom, s 99-percentným ratingom ochrany. Internet Explorer 8 v štúdii obstál tiež veľmi dobre, dosiahol až 90-percentnú úspešnosť. Podľa NSS Labs, Internet Explorer 9 bez funkcie Application Reputation dosiahol 95-percentú úroveň ochrany, s funkciou Application Reputation dokonca 99-percentú úroveň ochrany. V súčasnosti tak blokuje 5-krát viac bezpečnostných hrozieb ako prehliadač Firefox vo verzii 3.6, 9-krát viac ako Safari 5 a 33-krát viac hrozieb ako Chrome 6.

NSS Labs: Internet Explorer 9 beta poskytuje 99-percentnú úspešnosť ochrany pred malvérom

Internet Explorer 8 je okrem toho jediným z testovaných prehliadačov, ktorému sa podarilo zvýšiť úroveň ochrany a to až o 21% od prvého kvartálu 2009.

„Sme nadšení z výborného umiestnenia nášho najnovšieho prehliadača v testoch NSS Labs a tiež nás teší, že je oň záujem medzi zákazníkmi. Od uvedenia 15. októbra zaznamenala beta verzia viac ako 15 miliónov stiahnutí,” hovorí Peter Jirsák, manažér divízie Windows Client v spoločnosti Microsoft Slovakia.

Internet Explorer 9 obsahuje vylepšený SmartScreen Filter, sofistikovanú službu vytvorenú na ochranu pred phishingovými útokmi a škodlivým softvérom a prvého Správcu sťahovania s integrovanou ochranou SmartScreen. Novinkou je aj funkcia Application Reputation, ktorá pri sťahovaní súborov využíva údaje o dôveryhodnosti a na ich základe nezobrazuje zbytočné bezpečnostné varovania pri známych súboroch a naopak, zobrazuje naliehavejšie varovania v prípadoch vyššej pravdepodobnosti, že je sťahovaný súbor škodlivý. Iné prehliadače zobrazujú rovnaké varovania bez ohľadu na skutočnú povahu sťahovaného súboru a používatelia ich preto v mnohých prípadoch neberú vážne. Sťahovanie súborov z internetových stránok je pritom najbežnejším spôsobom, akým sa malvér dostáva do počítačov používateľov.

Neprehliadnite: