Prvá inštalácia LED pouličného osvetlenia v Bulharsku rozžiarila Varnu

Tlačový servis  /  07. 12. 2010, 00:00

Prvá inštalácia LED pouličného osvetlenia v Bulharsku rozžiarila 2. decembra Varnu. Celý úsek obsahuje 186 LED lámp triedy A inštalovaných pozdĺž 3,8 km dlhej cesty spájajúcej centrum mesta a letisko vo Varne. Ukážkový projekt je realizovaný v súlade s požiadavkami európskej smernice 2005/32/EO, ktorú prijala Rada Európskej únie pre využívanie energeticky účinných výrobkov.

Inštaláciu LED osvetlenia vykonala spoločnosť Interservice Uzunovi, autorizovaný distribútor spoločnosti SHARP pre Bulharsko, ako prvý projekt LED pouličného osvetlenia realizovaného japonskou spoločnosťou v Európe.

Vďaka tomuto LED osvetleniu cesty spájajúcej letisko s centrom sa Varna stane prvým mestom v Bulharsku s verejným osvetlením, ktoré je ekologické nielen zásluhou podstatne nižších nákladov mesta na jeho prevádzku, ale taktiež pre výrazné zníženie emisií oxidu uhličitého. Nevyužívanie škodlivých materiálov pri výrobe LED osvetlenia zároveň nespôsobuje znečistenie životného prostredia.

LED lampy a osvetlenia sú jednou z najnovších skupín výrobkov spoločnosti Sharp. Výroba svetlo emitujúcich diód pre osvetlenie ulíc a parkov je výsledkom takmer štyridsaťročného technologického výskumu vykonávaného japonskou spoločnosťou.

Jednou z najväčších výhod LED technológie, spoločne so splnením všetkých ekologických požiadaviek a noriem EÚ, je jej veľká hospodárnosť:

  • 100 wattov je rozdiel vo výkone medzi starým pouličným osvetlením a novým vybavením LED technológiou. Nové lampy majú výkon 154 wattov, zatiaľ čo staré sodíkové mali 250 wattov. To znamená úsporu elektrickej energie 40 percent pri zachovaní intenzity osvetlenia na hodnote 10 000 luxov.

  • 15 rokov je garantovaná životnosť LED osvetlenia, staršie technológie ponúkajú životnosť 10 rokov.

  • Nové LED osvetlenie nepriťahuje hmyz, čo zaisťuje úspory nákladov pri pravidelnom čistení.

Výhody sa dajú zhrnúť do tvrdenia, že LED technológia zaručuje zníženie nákladov na elektrinu medzi 35 a 40 percentami, a zníženie nákladov na pravidelnú údržbu osvetlenia na uliciach a v parkoch o viac než 90 percent v porovnaní s masovo používanými sodíkovými lampami.

LED svetlá a svietidlá majú dlhú životnosť: 60 000 hodín alebo viac než 15 rokov.

Osvetlenie spĺňa všetky požiadavky európskej smernice 2005/32/EO pre použitie energeticky účinných produktov.

Interservice Uzunovi spoločne so spoločnosťou SHARP sú pripravení ponúknuť mestu Varna komplexný projekt pre rekonštrukciu osvetlenia ulíc novými LED lampami japonskej firmy, vrátane výmeny opotrebovaných a zastaraných lámp novými svetlo vyžarujúcimi diódami.

Obzvlášť dôležitá časť projektu je venovaná odhadovaným nákladom mesta Varna na elektrickú energiu, tie by mali presiahnuť 5 miliónov BGN pre obdobie nasledujúcich 15 rokov po inštalácii viac než 6 000 lámp. Odhadované úspory nákladov na údržbu pouličného osvetlenia presahujú 15 miliónov BGN pre budúcich 15 rokov (čo je životnosť LED lámp). Peniaze na nové osvetlenie by mohli byť použité z úspor, ktoré Varna získa znížením nákladov na spotrebu elektrickej energie a údržbu osvetlenia.

 

 

 

Viac informácií o výhodách LED technológie:

 

  • Nižšie výdavky za elektrinu

LED lampy spotrebujú až o 35 percent menej elektrickej energie než vysokotlakové sodíkové lampy (HPS) alebo metal-halogenidové lampy (MH). LED lampy triedy A pre osvetlenie mestských ulíc majú výkon 154 wattov, zatiaľ čo HPS lampy potrebujú 250 wattov a MH lampy 263 wattov.

 

  • Dlhá životnosť

LED lampy majú životnosť okolo 60 000 hodín alebo vyše 15 rokov, čo znamená trikrát dlhšie než HPS výbojky a takmer päťkrát dlhšie než MH výbojky. To znamená nízke náklady na ich údržbu. Napríklad počas využívania jednej LED lampy musí byť HPS výbojka vymenená za novú najmenej dvakrát a MH výbojka dokonca až 5-krát.

 

  • Ekologickosť

Nižšia spotreba energie znamená menej škodlivých emisií. Jedna metal-halogenidové výbojka vypúšťa takmer 1,7-krát viac oxidu uhličitého než LED lampa, zatiaľ čo vysokotlaková sodíková lampa 1,3 krát a indukčná lampa takmer 1,2-krát viac.

Použitie LED technológie taktiež znižuje o jednu tretinu množstvo toxínov a škodlivých častíc vypúšťaných do ovzdušia pri spaľovaní fosílnych zdrojov energie v porovnaní s HPS a MH lampami. To znamená, že LED technológia je najekologickejšia v zmysle kvality vzduchu, ktorý dýchame.

Pri výrobe LED lámp sa nepoužívajú žiadne látky nebezpečné pre životné prostredie ako sú ortuť, olovo a ďalšie toxické látky, ktoré sú typické pre výrobu iných osvetľovacích technológií.

 

  • Najlepšia kvalita svetla

LED technológia sa vyznačuje v porovnaní s ostatnými osvetľovacími technológiami najvyšším indexom podania farieb. Kvalita svetla z LED diód sa odhaduje na viac než trikrát lepšiu než pri vysokotlakových sodíkových lampách. To z nich robí najvhodnejšie osvetlenie dôležitých komunikácií, mestských ulíc, obchodných plôch a ďalších miest.

Neprehliadnite: