APC predstavuje modulárny systém chladenia dátových centier

Tlačový servis  /  29. 11. 2010, 00:00

Spoločnosť APC by Schneider Electric, globálny líder v oblasti integrovaných kritických služieb napájania a chladenia, predstavuje modulárny systém chladenia dátových centier pomocou nepriameho výparníka a vzduchového výmenníka tepla EcoBreeze™. Riešenie EcoBreeze má jedinečnú schopnosť prepínať medzi vzduchovým a nepriamym výparníkovým výmenníkom tepla s cieľom nepretržitého poskytovania chladenia dátových centier čo najefektívnejším spôsobom.

Riešenie EcoBreeze je navrhnuté tak, aby umožnilo znížiť spotrebu energie vyrovnávaním teplotných rozdielov medzi vonkajším vzduchom a vnútorným vzduchovým okruhom IT s cieľom poskytnúť hospodárne chladenie dátových centier. Riešenie EcoBreeze spĺňa požiadavky ASHRAE 90.1/TC 9.9 týkajúce sa efektívnosti a hospodárnosti, pričom používa viacero veľkostí rámov, rozličné elektrické napätia a fázy tak, aby sa dalo použiť na chladenie v akomkoľvek dátovom centre.

 

Keďže dátové centrá sa neustále rozširujú, pričom lokálne energetické spoločnosti prísne obmedzujú ich možnosti spotrebovať viac energie z elektrickej siete, rastie naliehavá potreba znižovať spotrebu energie prostredníctvom energetickej efektívnosti a hospodárnosti. EcoBreeze rieši potreby súčasných dátových centier zavedením viacerých foriem hospodárnosti v každom module. Jednotka, ktorá je umiestnená mimo dátového centra, využíva výhody miestneho ovzdušia, pričom dokáže automaticky prepínať medzi dvomi formami ekonomického chladenia.

  • Vzduchová výmena tepla – Prináša horúci vzduch z dátového centra cez moduly elektronicky riadených EC ventilátorov, ktorý následne prechádza cez vnútorné kanály nepriameho výparníkového chladiča (IEC). Po ochladení vzduch opustí chladič IEC, prechádza cez chladiaci kotúč a vracia sa späť do dátového centra.

  • Nepriama výparníková výmena tepla – Ak okolitá teplota neumožňuje využiť vzduchovú výmenu tepla, chladenie sa uskutoční pomocou nepriameho výparníkového chladenia, ktoré odstraňuje teplo zo vzduchu pomocou odparovania vody na vonkajšej strane kanálov výmenníka tepla. EcoBreeze je prvé riešenie na trhu, ktoré zabraňuje vonkajšiemu vzduchu dostať sa do kontaktu so vzduchom v dátovom centre bez ohľadu na to, aký režim chladenia sa používa (vzduchový alebo nepriamy výparníkový).

 

EcoBreeze obsahuje proporčný chladiaci systém R410a, ako aj zabudovaný systém využitia vody, ktorý obmedzuje potrebu chemickej úpravy vody. Táto funkcia rieši nepriaznivý vplyv na životné prostredie, ktorý sa spája s niektorými chladiacimi systémami alebo systémami založenými na chladení vodou. Obe šetriace chladiace stratégie používané riešením EcoBreeze maximálne využívajú miestne klimatické podmienky s cieľom zabezpečiť najefektívnejšiu a najúčinnejšiu formu chladenia počas celého roka.

 

„EcoBreeze neposkytuje iba viaceré typy úsporného využívania vzduchu, ale jeho modulárny dizajn umožňuje jednotke prispôsobiť sa budúcim potrebám na chladenie dátového centra. Tieto funkcie znásobené faktom, že jednotka používa vonkajší vzduch a je schopná automaticky prepnúť na najefektívnejší režim chladenia, skutočne odlišuje riešenie EcoBreeze od ostatných systémov chladenia,” povedal Pat Johnson, viceprezident divízie Rack and Cooling Solutions spoločnosti APC. „Pri budovaní nových dátových center IT manažéri hľadajú produkty a riešenia spoločnosti APC, aby vytvorili najefektívnejšie a prispôsobiteľné zariadenia. Sme radi, keď môžeme ponúknuť produkty ako je EcoBreeze, ktoré dokážu reagovať na súčasné, ale aj budúce potreby zákazníkov.”

 

Produkt EcoBreeze je dostupný v jednotlivých 50-kilowattových moduloch, ktoré možno zoskupiť do štyroch (200 kW) alebo ôsmich modulov (400 kW) praktického chladenia. Tento modulárny, škálovateľný systém umožňuje zákazníkom zakúpiť iba to, čo potrebujú na pokrytie aktuálnych požiadaviek na chladenie a zároveň ponecháva možnosť kedykoľvek zvýšiť kapacitu chladenia pri rozšírení dátového centra. Táto modularita zároveň poskytuje rozšírenú kapacitu na úrovni rámu a zabezpečuje chod systému aj počas údržby a servisných intervalov. Ovládače distribúcie napájania, vody, prúdu vzduchu a komunikácie sú sústredné na ráme, čím sa zjednodušujú požiadavky na inštaláciu. Navyše, keďže jednotka je umiestnená mimo dátového centra, EcoBreeze nezaberá žiadne prázdne miesto, čo umožňuje IT manažérom využiť priestor v dátovom centre na zvýšenie jeho kapacity bez toho, aby museli vyčleniť miesto na ďalšie chladiace jednotky.

 

Riešenie EcoBreeze bolo predstavené na konferencii DatacenterDynamics London, ktorá sa konala v hoteli Lancaster Hotel v Londýne 9. a 10. novembra 2010. EcoBreeze bude možné zakúpiť v Európe, na Blízkom východe a v Afrike v rôznych fázach roku 2011.

 

Neprehliadnite: