Zrýchľujeme štart Firefox-u vytvorením nového profilu

Marek Poleč  /  02. 12. 2010, 12:22

V prípade, že používate prehliadač Firefox pravidelne ako predvolený prehliadač, možno ste zaznamenali veľmi dlhý čas potrebný k jeho samotnému spusteniu. Môže za to enormné množstvo nainštalovaných tém a rozšírení alebo fakt, že niečo nie je v poriadku s profilom prehliadača.

Samotná rýchlosť prehliadača a jeho spustenia závisí vo veľkej miere aj na druhu nainštalovaných doplnkov - niektoré z nich totiž spotrebúvajú nemalé zdroje. Našťastie existuje test, ktorý ľahko umožňuje zistiť či a ktoré z nainštalovaných rozšírení Vás prehliadač spomaľujú. Potrebné je k tomu spustiť prehliadač v Núdzovom režime.

 

Ak prehliadač spustíte v núdzovom režime pobeží bez akýchkoľvek rozšírení či tém. V núdzovom režime možno taktiež spozorovať, že sa prehliadač spúšťa oveľa svižnejšie. Dôvodom pomalého načítavania Firefox-u môže byť aj fakt, že už dlhší čas používate jeden a ten istý profil. V minulosti sme písali o rôznych iných metódach na zrýchlenie štartu prehliadača ako napr. v článku Zrýchlite si Firefox.

Zrýchliť načítanie prehliadača však možno aj vytvorením úplne nového profilu. Táto metóda môže byť prínosná v prípade, že máte podozrenie na niektoré z rozšírení, ktoré by mohli prehliadač spomaľovať. V novom profile možno rozšírenia na skúšku preinštalovať a zistiť tak, ktoré z nich sú dôvodom spomaľovania.

Pozn.: Pred vytvorením nového profilu sa odporúča spraviť zálohu súčasného profilu, napr. pomocou aplikácie MozBackup. Rovnako možno vytvárať zoznamy rozšírení, tém či zásuvných pluginov napr. pomocou rozšírenia Extension List Dumper.

Profilový Manažér prehliadača Firefox je možné vo Windows 7 otvoriť nasledovným spôsobom: Zavrite prehliadač Firefox, kliknite na menu Štart a do okna pre vyhľadávanie zadajte nasledovný príkaz:

firefox.exe –P

Potvrďte Enter a kliknite na vyhľadaný link. V prípade, že používate Windows XP, zvoľte "Run" (Spustiť) z ponuky menu Štart a do dialógového okna zadajte rovnaký príkaz (firefox.exe -P) a kliknite na "OK".


Po zobrazení uvítacej obrazovky "Sprievodca vytvorením nového profilu" klikneme na "Next", alebo "Ďalej" a zadáme pre nový profil názov. V prípade, že si želáme uložiť nový profil v inom umiestnení ako je ten prednastavený, môžeme tak spraviť práve tu. V našom prípade ponecháme defaultné umiestnenie a klikneme na "Finish", alebo "Dokončiť".


Po zobrazení uvítacej obrazovky "Sprievodca vytvorením nového profilu" klikneme na "Next", alebo "Ďalej" a zadáme pre nový profil názov. V prípade, že si želáme uložiť nový profil v inom umiestnení ako je ten prednastavený, môžeme tak spraviť práve tu. V našom prípade ponecháme defaultné umiestnenie a klikneme na "Finish", alebo "Dokončiť".

Budeme vrátení k dialógovému oknu slúžiacemu na výber medzi viacerými profilmi z ktorého vyberieme ten novo vytvorený. V príp., že si budeme chcieť nechať otvorenú možnosť výberu profilu v budúcnosti, treba nechať políčko "Nepýtať sa pri štarte" odznačené.

Vypnutím možnosti Nepýtať sa pri štarte spôsobí, že dialógové okno Výberu profilu sa nám bude zobrazovať pri každom spustení programu Firefox. Zo zoznamu vyberieme profil, (v tomto príklade, vyberieme nový profil) a klikneme na tlačidlo "Spustiť Firefox". Dialógové okno "Firefox – Choose User Profile" sa zatvorí a spustí sa prehliadač Firefox pod novovytvoreným profilom.


V prípade, že sa rozhodnete používať váš nový profil pretože je rýchlejší, možno budete potrebovať preniesť niektoré dôležité informácie z toho starého, ako sú napr. heslá. V takom prípade si prečítajte článok Obnova dôležitých dát zo starého profilu. Ak budete so svojim novým profilom spokojný, môžete ten starý v Správcovi profilov odstrániť.

Zdroj: helpdeskgeek.com

Neprehliadnite: