PHP na Windows – zdroje ako na to

Miroslav Kubovčík  /  26. 11. 2010, 00:00

Predstavme si bežnú situáciu, tak blízku webovému vývojárovi. Vytvoríte PHP aplikáciu, zákazník „prstom“ ukáže na server, na ktorom treba aplikáciu „rozbehať“ a vy podľa štandardného inštalačného postupu oživíte Apache, potom PHP atď. Lenže svet nie je jednofarebný a intranetové/internetové servery bežia na Linuxoch, Windows-och, Solaris-och...

Pridajme do našej reálnej úvahy scenár používaný hlavne pre intranetové weby, ktoré často bežia na Windows serveroch. Window Server 2008 má pre správu a beh webových aplikácií zabudovaný Internet Information Services (IIS) verzie 7. Mnohé PHP aplikácie (viď obsah Web Application Gallery) bezproblémovo pracujú aj pod IIS, preto násilné doinštalovanie Apache servera nedáva logiku (minimálne pre zbytočné zaťažovanie servera ďalšími bežiacimi infraštruktúrnymi procesmi.) Laicky zosumarizované, to čo je Apache pre Linux, to je IIS pre Windows. Takže ako rozchodiť PHP aplikácie na Windows tak, aby využili výhody IIS 7?

Microsoft vydal ešte v marci výukovú sadu pre PHP vývojárov, ktorí prevádzkujú svoje aplikácie na Windows nad Apache serverom a chcú byť pripravení aj na praktickú alternatívu „PHP na IIS7“. Výukový balíček obsahuje pripravené príklady „Integrácia geo-spatial dát uložených v databáze SQL Server-a s PHP aplikáciou“, „SQL Server Reporting Services a PHP“. (Práve zabudované reportovacie služby SQL Servera sú dnes veľkým lákadlom pre PHP vývojárov používajúcich MySql.) Do výukovej sady sú zapracované aj praktické cvičenia, ktoré si môže vývojár odskúšať na vlastnom počítači a krok za krokom mu ukazujú postupy ako použiť SQL Server (vrátane fulltextového vyhľadávania) s PHP, ako vysielať videostreamy cez IIS7 Media Features a pritom použiť PHP aplikáciu, ako migrovať PHP aplikácie na IIS7 a ako sa vysporiadať s problémami, ktoré sa môžu vyskytnúť pri prevádzkovaní PHP na IIS7.

Ďalším centrom využívaným vývojármi a administrátormi (nielen) kombinácie PHP a IIS7 je Interoperability Bridges & Labs. Tento portál, ktorý ma podstatne širší záber orientovaný na interoperabilitu medzi Microsoft a „ne-Microsoft“ technológiami, má samostatnú sekciu zameranú na PHP. Spomedzi desiatok zdrojov a projektov v tejto časti dávam do pozornosti:

  • Vzorové príklady pre PHP + Silverlight – kód pre PHP vývojárov na jednoduché pridanie Silverlight aplikácií na webové stránky

  • Toolkit pre použitie Bing Maps v PHP aplikácii

  • Windows Azure SDK pre PHP – použitie Windows Azure Storage Service (úložiska v „cloude) v PHP aplikácii

  • SQL CRUD asistent pre PHP – ako jednoducho vkladať do PHP aplikácií kód pre základné operácie (vytvorenie záznamu, načítanie dát, zmena dát, zmazanie záznamov) voči databáze SQL Server

  • OData SDK pre PHP – použitie Open Data (OData) protokolu na medziplatformovú dátovú komunikáciu založenú na REST-e

  • SQL Server Reporting Services SDK pre PHP – vývojársky komplet pre tvorbu PHP aplikácií, ktoré využijú silu reportovacích služieb SQL Servera

Vyššie spomenuté zdroje sú v anglickom jazyku, čo už dnes nie je taka výrazná bariéra. Prvé zoznámenie s niečim neznámym však najradšej absolvujeme v rodnej reči, preto tretím zdrojom, ktorý doporučujem neprehliadnuť, je knižnica praktických cvičení v slovenčine. Nájdete tu sekciu PHP na Windows s tromi návodmi:

  • Migrácia PHP aplikácií na IIS7

  • Odstraňovanie chýb pri prevádzkovaní PHP na IIS7

  • Prístup k SQL Server databázam z PHP. (Čítanie a zápis dát na SQL Server je umožnené databázovými ovládačmi SQL Servera pre PHP aj s podporou PDO, pričom k ovládačom je dostupný aj zdrojový kód na CodePlex-e.)

Ak navštívite čo len jeden z predošlých zdrojov pre PHP vývojárov, asi mi dáte za pravdu, že kuvičie hlasy o ignorovaní spolupráce Microsoft-u s inými platformami a open source projektami nie sú namieste. Kto hľadá, ten nájde.

Neprehliadnite: