Krátke príbehy zamestnancov TÚ SR o rušení rádiového príjmu

Roman Vavro  /  27. 11. 2010, 11:07

Najkrajšie príbehy človek nevymyslí, tie prináša sám život. V prípade Telekomunikačného úradu (TÚ) SR zamestnanci prežívajú kuriózne situácie najmä v súvislosti s rušeným príjmom.

Ochrana proti rušeniu rádiových sietí

V predchádzajúcom článku sa čitatelia stručne oboznámili s históriou ochrany proti rušeniu. Problémy s rušením sa netýkajú len rozhlasu a televízie, ale aj iných rádiových (nie rozhlasových) sietí. Podobne, ako v prípade rušenia rozhlasového alebo televízneho príjmu, v prípade rušenia rádiových sietí sa držitelia povolení, t.j užívatelia pridelených frekvencií, napr. mobilní operátori, hasiči, mestské a obecné polície, taxislužby, bezpečnostné služby a ďalší, môžu obrátiť na TÚ SR, krajské pracovisko odboru štátneho dohľadu. TÚ SR zistí zdroj rušenia a v prípade potreby uloží prevádzkovateľovi rušiaceho zariadenia urobiť také opatrenie, aby nedochádzalo k ďalšiemu rušeniu. V prípade rušenia, ktoré prichádza zo zahraničia, TÚ SR sa skontaktuje s regulačnou autoritou príslušného štátu a odstúpi jej prípad cezhraničného rušenia, spolu s výsledkami meraní.

Krátke príbehy

V polovici roku 2000 TÚ SR riešil kuriózny prípad rušenia televízie. Rušenie nahlásila spoločnosť, ktorá prevádzkovala rádiový systém pre distribúciu televízneho signálu - MMDS (Multichanel Multipoint Distribution System - viackanálový a viacbodový distribučný systém). Meraním sa preukázalo, že rušenie spôsobuje časť zabezpečovacieho systému motorového vozidla. TÚ SR o tomto prípade informoval verejnosť prostredníctvom tlačovej správy. Správa vyvolala rozruch medzi dodávateľmi zabezpečovacích systémov, ktorí sa následne informovali o legálnosti nimi dodávaných zariadení.

Zaujímavé hlásenia na rušenie rozhlasu bývajú počas letných mesiacov, keď dochádza ku krátkodobému, občasnému rušeniu rozhlasových staníc, ktoré vysielajú v pásme veľmi krátkych vĺn, vzdialenými rozhlasovými stanicami. Rušenie je spôsobované prírodným javom tzv. sporadickou vrstvou Es, ktorá na Slovensku umožňuje krátkodobý príjem rozhlasu napr. z Talianska, Francúzska, Španielska, Turecka a pod., t.j. príjem staníc, ktoré za normálnych podmienok nie je možné terestriálne prijímať. Takéto rušenie dokáže niektorých občanov poriadne nahnevať a tomu zodpovedajú aj telefonáty na TÚ SR. TÚ SR o tejto problematike informoval tlačovou správou.

V niektorých prípadoch si zhoršenie príjmu televízie alebo rozhlasu spôsobia občania samy. Jedna staršia pani nahlásila zníženú kvalitu televízneho príjmu a „menej televíznych programov, ako má jej suseda“. Pri vyšetrovaní prípadu sa zistilo, že používa starú „dvojlinku“ a nie „koaxiálny kábel“ originálne dodaný káblovým operátorom. Keď ju na to zamestnanci TÚ SR upozornili, tak vytiahla zo skrinky ešte zabalený kábel a hrdo ho ukázala. Podľa zmluvy s operátorom, ktorú pani predložila, mala len základný súbor. Problém bol vyriešený.

Samostatnou kapitolou by mohli byť podnety od psychicky narušených občanov. Jeden zo zaujímavých prípadov „rušenia“ nahlásil pán v stredných rokoch. Obvinil suseda, že mu spôsobuje rušenie. Pri vyšetrovaní prípadu na mieste, spomínaný pán ukázal prekvapeným zamestnancom TÚ SR, ako sa chráni proti rušeniu od suseda – počas spánku sa v posteli zakrýval plechom. V podobnom prípade si iný muž v izbe vybudoval malú pyramídu, v ktorej býval... Ďalšia osoba sa v jednom krajskom meste sťažovala na svoju nevestu, s ktorou bývala v spoločnej domácnosti. Nevesta si podľa nej príliš hlasno púšťala rozhlasový prijímač, čím ju rušila. Doložila to aj potvrdením od psychiatra, že sa lieči. Nechcela brať do úvahy, že riešenie takéhoto „rušenia“ nie je v kompetencii TÚ SR. Pri náhodnom stretnutí sa so zamestnancami TÚ SR na nich ukázala ukazovákom a zakričala „zlí!“

Začiatkom roku 2008 TÚ SR vyriešil kuriózny prípad rušenia, ktorý znemožňoval na časti parkoviska pri obchodnom dome v Bratislave diaľkovo uzamykať motorové vozidlá. Rušenie spôsobovalo pokazené zariadenie na prenos dát, ktoré bolo umiestnené v obchodnom dome, len niekoľko metrov od zaparkovaných motorových vozidiel. Rušenie nahlásil neďaleko bývajúci občan, ktorého „vyrušovalo“ nadávanie, búchanie a iné hlasné prejavy nespokojných vodičov. TÚ SR o prípade informoval verejnosť tlačovou správou.

Publikovanie podobných správ je zároveň prevenciou. V inom prípade sa jeden z dovozcov zabezpečovacích zariadení pre autá telefonicky priznal, že aj napriek upozorneniu úradu, aby nedoviezol diaľkové uzamykanie auta, lebo nespĺňa podmienky, tak urobil. Dodávateľ na skúšku inštaloval zariadenie do testovacieho osobného motorového vozidla. Všetko fungovalo až do momentu, keď ním prešiel na iné miesto, zaparkoval a zamkol. Odomknúť sa mu už nepodarilo a musel si auto nechať odtiahnuť. Takéto zariadenie na Slovensku nebolo povolené, lebo frekvencie, ktoré využívalo sú povolené na iný účel.

 

Roman Vavro
Autor je tlačový hovorca Telekomunikačného úradu SR

Neprehliadnite: