SugarSync do detailov. V čom je lepší ako Dropbox?

Peter Šedivý  /  26. 11. 2010, 00:00

SugarSync je synchronizačná služba a internetové úložisko podobné napríklad veľmi rozšírenému Dropbox-u. Len nedávno aktualizoval niektoré zo svojich služieb, no môže novou taktikou potopiť svoju konkurenciu?

Na úvod, čo nás to bude stáť?

 

SugarSyncDropbox sú vrcholoví hráči vo svojej kategórii hlavne vďaka kvalite ich služieb. Veľmi podobne sú na tom aj s cenami za pridelený priestor na webe. Zatiaľ čo Dropbox poskytuje vo verzii zdarma 2 GB voľného miesta pre vaše dáta (bez bonusov), SugarSync tento priestor len pred nedávnom zväčšil na celých 5 GB s možnosťou získať naviac 500 MB balíčky, ak privediete do služby známeho. Limit na bonusové balíčky je dokonca až 105 GB! Verzia zdarma má niekoľko ďalších obmedzení, ako zdieľanie maximálne 25 MB súborov alebo možnosť obnoviť súbory zo zálohy „len“ z 5. predchádzajúcich verzií.

SugarSync

Najnižší platený program sa začína na 30 GB za 4,99 $ za mesiac alebo 49,99 $ za rok. Ak sa rozhodnete pre ročné predplatné dostanete v podstate tri mesiace zadarmo, pretože prvý mesiac využívate ešte 30 dennú bezplatnú skúšobnú dobu. V prípade, že vám ani 30 GB nestačí, môžete navýšiť svoje predplatné na program PowerUsers, ktorý začína sumou 9,99 $ za mesiac, resp. 99,99 za rok pre 60 GB voľného miesta a pohybuje sa až na 39,99 $ za mesiac, resp. 399,99 $ za rok s úložným priestorom 500 GB. Okrem toho SugarSync poskytuje firemný plán kde dostanete 100 GB pre 3 užívateľov za 29,99 $ za mesiac, pričom každý ďalší užívateľ vás bude stáť 9,99 $ za mesiac. V porovnaní s Dropboxom vám napríklad 100 GB verzia ušetrí na ročnom predplatnom necelých 100 $.

 

Začíname

SugarSync

SugarSync má jednoduché a prehľadné užívateľské rozhranie. Pri inštalácii klienta máte na výber medzi expresným a pokročilým nastavením. Hlavným rozdielom je, že v expresnej inštalácii vyberáte len medzi typickými zložkami pre synchronizáciu ako pracovná plocha, dokumenty, obrázky alebo hudba. Rozšírené nastavenie vám umožňuje vybrať akékoľvek zložky z počítača. V počiatočných nastaveniach ešte pridelíte ikonu a názov aktuálnemu zariadeniu.

 

Zálohovanie ľubovoľnej zložky, Magic Briefcase a synchronizované zložky

 

Hlavným rozdielom medzi Dropbox-om a SugarSync je možnosť synchronizácie ľubovoľných zložiek. Túto službu poskytuje napríklad aj Windows LiveMesh, ten ale zaostáva v iných oblastiach a tak je SugarSync výbornou alternatívou k obom službám.

K dispozícii máte hneď niekoľko spôsobov synchronizácie. Ako prvé po inštalácii klienta SugarSync vytvorí v dokumentoch novú zložku Magic Briefcase, ktorá funguje rovnako ako Dropbox. Čokoľvek do nej skopírujete bude automaticky uložené na internete a synchronizované s ostatnými zariadeniami.

Druhý spôsob je pridanie zložiek určených na zálohovanie. Tieto budú uložené do vášho webového priestoru a budete k nim môcť pristupovať z ostatných zariadení cez SugarSync File Manager alebo prostredníctvom internetového prehliadača (na adrese uzivatelskemeno.sugarsync.com). Zložky budú automaticky synchronizované iba s webovým priestorom, potrebné súbory na ostatných zariadeniach si budete musieť stiahnuť manuálne.

 

Posledný spôsob vám umožňuje nastaviť ktoré zložky sa majú synchronizovať medzi rôznymi zariadeniami. Všetky súbory v týchto zložkách sa budú automaticky ukladať na web a sťahovať do vami vybraných zariadení.

Rozdiely medzi spôsobmi synchronizácie najlepšie vysvetľuje nasledujúci obrázok:

 

SugarSync

 

Ako môžete vidieť synchronizoval som plochy medzi dvoma počítačmi. Pri synchronizácii sa počiatočná a koncová zložka nemusia zhodovať v názve ani v umiestnení na disku. Napríklad na Macwin7 som si mohol vytvoriť priečinok s názvom „Plocha z môjho EeePC“, umiestnenú pokojne v dokumentoch, ale namiesto toho som plochy oboch počítačov zlúčil. Týmto spôsobom mám vždy na oboch plochách identické súbory. Ak máte duplicitné názvy súborov SugarSync najskôr zistí, či sú zhodné aj obsahovo. Rovnaké súbory budú následne zlúčené do jedného, ak sa ale zhodujú iba v názve vytvorí sa nový súbor v tvare „NazovSuboru (from NazovZariadenia).prípona“. K rovnakému spôsobu ukladania dochádza aj v prípade, ak je súbor pozmenený na oboch zariadeniach súčasne.

 

Ak si to zhrnieme, existujú 3 druhy zložiek:

 

Magic Briefcase – chová sa ako Dropbox, čokoľvek do nej nakopírujete sa automaticky prostredníctvom internetu synchronizuje s ostatnými zariadeniami.

Synchronizované zložky – synchronizuje vybrané zložky s webovým priestorom, na každom ďalšom zariadení si potom vyberiete, ktoré zložky sa majú medzi sebou synchronizovať.

Webový archív – súbory sa budú synchronizovať iba s webovým priestorom. Z ostatných zariadení k nim môžete pristupovať iba cez webové rozhranie alebo SugarSync správcu súborov.

Nahrávanie cez internetový prehliadač, z mobilu alebo emailom

Okrem normálneho spôsobu môžete nové súbory pridávať do systému cez internetový prehliadač, mobil alebo odoslaním emailu s prílohou. Ak chcete pridať súbor cez internet, stačí sa prihlásiť do svojho účtu na www.sugarsync.com, otvoriť priečinok do ktorého sa má súbor nahrať a kliknúť na upload. Tento spôsob sa veľmi hodí ak ste v internetovej kaviarni alebo u priateľa. Jednoducho si nahráte potrebné súbory do ktorejkoľvek zložky vo svojom webovom priestore a po príchode domov vás už budú čakať v počítači.

SugarSync

 

mobilnej aplikácie SugarSync môžete nahrávať fotky alebo videá, ktoré sa následne uložia do priečinka SugarSync Mobile Photos a opäť automaticky stiahnu do vášho počítača.

SugarSync

Odosielanie prostredníctvom emailu je jednoduché a výborne premyslené. Najskôr si musíte povoliť schránku v nastaveniach svojho účtu.

SugarSync

Ak tak urobíte, SugarSync vám pridelí jedinečnú emailovú adresu na nahrávanie. Pokiaľ náhodou túto emailovú adresu niekde zverejníte, napr. v screenshote pri článku o SugarSync, určite sa hodí aj možnosť adresu vyresetovať.

SugarSync

Ak neskôr zašlete email s prílohou na túto adresu, súbor sa automaticky uloží v priečinku "Magic Briefcase/Uploaded by email". Toto sa hodí ak potrebujete nejakú prílohu rýchlo dostať do iného zariadenia, prípadne môže váš klient zasielať potrebné súbory priamo na unikátnu SugarSync adresu.

SugarSync

SugarSync určite patrí medzi prvotriedne služby vo svojej kategórii a ponúka niekoľko jedinečných možností. V pokračovaní článku sa pozrieme napríklad na streamovanie hudby, zdieľané súbory a priečinky, integrovanú online fotogalériu alebo detaily o spoplatnenom pláne pre firmy.

Pokiaľ vás SugarSync zaujal a máte v pláne ho vyskúšať, môžete sa zaregistrovať prostredníctvom môjho referal linku a dostanete prvý 500 MB bonus.

 

Neprehliadnite: