Microsoft Lync spája ľudí novým spôsobom

Tlačový servis  /  16. 11. 2010, 00:00

Spoločnosť Microsoft zajtra ohlási dostupnosť novej verzie produktu Microsoft Lync, predtým známeho pod názvom Office Communications Server 2007. Od zajtra bude k dispozícii bezplatná trial verzia, podnikoví zákazníci si Microsoft Lync budú môcť kúpiť už od 1. decembra tohto roku.

Microsoft Lync je nový názov pre rodinu produktov predtým známych pod názvami Microsoft Communications Server, Microsoft Communications Online a Microsoft Communicator a zahŕňa Microsoft Lync Server, Microsoft Lync Web App a Microsoft Lync Online. Samotný názov Lync je kombináciou anglických výrazov Link a Synch, čo predstavuje kombináciu produktov určených na vzájomnú komunikáciu v reálnom čase a súčasnú synchronizáciu množstva vymieňaných informácii.

Microsoft Lync umožňuje komunikovať najrôznejšími spôsobmi, vrátane audio a video konferencií, zdieľania aplikácií a pracovnej plochy, instant messagingu a telefónie. Lync spolupracuje s aplikáciami, ktoré ľudia už poznajú a používajú, ako Microsoft Office, SharePoint a Exchange. Administrátori ocenia bezpečnú správu infraštruktúry, známe prostredie a interoperabilitu s ostatnými systémami. Lync prináša nižšie náklady na prevádzku, flexibilitu, hladké nasadenie a migráciu.

Lync Server 2010 je vo svojej podstate schopný nahradiť staršie pobočkové telefónne ústredne a súčasne priniesť nový spôsob komunikácie, pri ktorej je možné napríklad uskutočniť video-konferenčné hovory v HD rozlíšení len s použitím bežného počítačového vybavenia.

V Magickom kvadrante spoločnosti Gartner sa riešenia Unified Communications spoločnosti Microsoft umiestnili v sekcii lídrov.

V Magickom kvadrante spoločnosti Gartner sa riešenia Unified Communications
spoločnosti Microsoft umiestnili v sekcii lídrov 1.

„Lync predstavuje našu víziu toho, ako je možné zjednotiť hlasovú komunikáciu, instant messaging, audio a video konferencie do jednej prepojenej platformy, ktorá umožňuje ľuďom komunikovať a spolupracovať efektívnejšie, a to prostredníctvom rôznych zariadení, bez ohľadu na miesto, kde sa práve nachádzajú. To, že Microsoft patrí v tomto smere medzi lídrov, potvrdil aj Magický kvadrant spoločnosti Gartner, “ hovorí Martin Čerňák, manažér divízie Information Worker spoločnosti Microsoft Slovakia.

Výhody servera Microsoft Lync plánuje vyskúšať aj spoločnosť Boeing, jeho implementáciu pre 160 tisíc zamestnancov plánuje vykonať do júna 2011 a do decembra 2011 ho začne využívať ako alternatívu k stolovým telefónom pre 15 tisíc zamestnancov.

Desiatky partnerov spoločnosti Microsoft uvádzajú na trh viac ako 100 nových služieb a zariadení vytvorených pre Microsoft Lync a stovky partnerov vyvíjajú aplikácie pre túto platformu.

Microsoft Lync 2010 a Microsoft Lync Server 2010 budú dostupné aj pre firmy na Slovensku od 1. decembra 2010. Microsoft Lync Online bude dostupný ako súčasť balíka Office 365 v roku 2011 a bude obsahovať instant messaging, prezenciu, audio a video konferencie a hlasové hovory prostredníctvom.

Neprehliadnite: