ITAS vyzýva k vyššiemu zabezpečeniu počítačových sietí

Peter Polakovič  /  17. 06. 2003, 00:00

IT asociácia Slovenska (ITAS), ktorá združuje najvýznamnejšie info-komunikačné firmy v SR, vyjadruje svoj nesúhlas s akoukoľvek formou neoprávneného vstupu, resp. pokusu o neoprávnený vstup do počítačov, komunikačných sietí alebo informačných systémov fyzických osôb, súkromných firiem či štátnych organizácií.

Neoprávnený zásah do počítačového zariadenia je podľa trestného zákona spoločensky nebezpečný čin, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Ak sa k tomu pridá aj poškodenie dobrého mena spoločnosti, neoprávnená zmena dát na nosiči informácii, zverejnenie informácií podliehajúcich ochrane osobných údajov alebo porušenie obchodného, bankového a daňového tajomstva, trestná sadzba sa zvyšuje a páchateľ môže byť odsúdený aj na oveľa dlhší trest.

Hackerské útoky tradične vyvolávajú vysokú pozornosť médii, čo je napokon aj ich konečným cieľom. Považujeme však za nesprávne, ak sa táto spoločensky nebezpečná činnosť prezentuje ako prospešná aktivita len na základe tvrdení publikovaných na web stránkach bez akejkoľvek možnosti identifikácie ich autora,“ uvádza Juraj Sabaka, prezident ITAS. Preverovanie bezpečnosti sietí a systémov, vedúce k prípadnému odhaleniu slabých miest, smú podľa ITAS vykonávať jedine bezpečnostní špecialisti na požiadanie prevádzkovateľa.

V súvislosti s prienikom do sietí Slovenských telekomunikácií ITAS vyzýva k urýchlenému prešetreniu celej situácie a následnému prijatiu konkrétnych krokov, ktoré zabránia ďalším prípadným útokom. Zároveň upozorňuje všetkých, ktorých sa to môže týkať, aby nebrali problematiku neoprávnených zásahov do informačných systémov na ľahkú váhu a venovali zvýšenú pozornosť bezpečnostným opatreniam. ITAS sa okrem toho podieľa aj na príprave osvetovej kampane KRY.SA, zameranej na zvýšenie povedomia verejnosti o potrebe bezpečných IT, ktorá bude spustená v druhej polovici tohto roka.

Neprehliadnite: