Dánsko buduje 4G/LTE sieť

Tlačový servis  /  10. 11. 2010, 00:00

TDC je hlavným telekomunikačným operátorom v Dánsku a pripravuje sa na upgrade svojej siete na 4G.

  • Už čoskoro si Dáni vychutnajú mobilné pripojenie s bezkonkurenčnou rýchlosťou prenosu spolu so službami, citlivými na latenciu a šírku pásma.

  • Dánsky operátor TDC podpísal so spoločnosťou Ericsson zmluvu na 4G/LTE služby, vrátane kompletnej Evolved Packet Core technológie a LTE rádiového riešenia.

  • Táto komplexná zmluva je prvou 4G/LTE objednávkou, ktorá zahŕňa aj riadené služby (managed services)..

 

Pre vybudovanie a riadenie národnej siete si vybral spoločnosť Ericsson (NASDAQ:ERIC). Zmluva medzi týmito dvoma spoločnosťami vychádza z existujúceho strategického partnerstva. Podľa kontraktu, Ericsson poskytne kompletné 4G/LTE riešenie – vrátane rádiového prístupu a zariadenia pre centrálnu sieť – ako aj riadené služby. Toto je pre Ericsson prvá komplexná zmluva na poskytnutie riadených služieb pre LTE/Evolved Packet Core (EPC) sieť. Obyvatelia Dánska budú mať možnosť prístupu k dátovo bohatým službám, ktoré budú poskytované v bezkonkurenčne vysokej rýchlosti prenosu. Nová LTE sieť prinesie výrazné zmenšenie oneskorovania a podstatne sa zväčší aj šírka pásma.

Jess Ibsen, CTO spoločnosti TDC poznamenal: „Je kľúčové, aby bol prechod na novú LTE technológiu čo najplynulejší a najrýchlejší. Fakt, že sme si vybrali Ericsson, je vlastne pokračovaním a ďalšou expanziou strategickej spolupráce TDC so spoločnosťou Ericsson. Vďaka tejto spolupráci môže firma TDC naďalej trvalo poskytovať svojim užívateľom kvalitné zážitky v rámci celej TDC mobilnej siete..“

„Je to pre nás historický deň, nielen z pohľadu podnikania v Dánsku ale aj z medzinárodného hľadiska, pretože TDC je pre Ericsson dôležitým klientom,“ dodáva Lars Tofft, Riaditeľ Ericsson Dánsko a Nórsko

Zmluva zahŕňa rádiovú prístupovú sieť so sériou RBS 6000, kompletné EPC riešenie ako aj plnú škálu riadených služieb. Budovanie siete začne okamžite.

K dnešnému dňu Ericsson podpísal komerčné zmluvy na zavedenie LTE so 7 hlavnými globálnymi operátormi. Vo svete fungujú 2 živé komerčné LTE siete (TeliaSonera vo Švédsku a Nórsku, a MetroPCS v USA) a Ericsson je hlavným dodávateľom pre obidve.

Ericsson presadzuje politiku otvorených štandardov a má najväčší vplyv na zverejnené LTE špecifikácie. Ericsson očakáva 25% podiel na všetkých dôležitých patentoch, týkajúcich sa LTE, čím sa stáva najväčším držiteľom patentov v tomto odvetví.

Vzhľadom na to, že LTE sieť je „šitá“ na mieru pre dátové transfery, dokáže obsiahnuť aj nové typy služieb. Kamery, hudobné prehrávače, autá a dokonca elektrické siete pripojené na telekomunikačnú sieť budú v blízkej budúcnosti súčasťou každodenného života. Víziou Ericssonu je svet
s 50 miliardami pripojení, vrátane ľudí, miest a prístrojov do roku 2020.

 

 

Neprehliadnite: