Windows oslávi svoje 25-te narodeniny

Marek Poleč  /  15. 11. 2010, 10:10

Je to až neuveriteľné, ale OS Windows s ktorým prichádza väčšina z nás do styku, oslávi v piatok svoje 25-te narodeniny. Windows je ako operačný systém najrozšírenejším programom na svete.

Z pohľadu programátora to môže znamenať 25 rokov práce na chybách programu, tzv. "Bugs", 25 rokov práce na "Výnimkách" ako so to pri OS Windows zvykne uvádzať, či 25 rokov práce na "Ochrane proti chybám v module x783de4 35f". A žiadny z programátorov sa nevyhol ani tzv. "Modrej obrazovke". Tí šťastnejší nepracovali celých 25 rokov iba na chybách programu (Bugs), ale aj na iných funkcionalitách systému, kedy si bolo treba "povinne zahrať" hru "Civilization", či veľa nocí stráviť počúvaním internetových rádií.

Mnohých z nás sprevádza Windows počas celého života, pričom s najrozšírenejším OS prichádzame do styku už celých 20 rokov. Prečo však 20 rokov a nie 25? Lebo prvá verzia označovaná ako Windows 1, ktorá prišla do predaja 20. novembra 1985 síce fungovala, ale neuľahčovala prácu s počítačom natoľko, aby bola považovaná za skutočný operačný systém.

Prvým skutočným operačným systémom sa stala až verzia Windows 3.1, ktorá sa objavila v roku 1990. Zrazu sa už nebolo potrebné učiť počítačový kód, dovtedy potrebný k ovládaniu osobného počítača. Ďalšou dôležitou verziou bol Windows 95, ktorý priniesol od 24. augusta 1995 funkcionalitu Plug & Play. Tá umožňovala jednoducho pripájať ostatné zariadenia a periférie ako napr. pevné disky, kamery, monitory a následne s nimi v prostredí operačného systému automaticky pracovať. To, čo však Windows 95 nedotiahol do konca boli otravné hlásenia typu bezpečnostných výstrah.

Skutočne dobrým sa stal Windows až v roku 2001 vydanou verziou XP. Plug & Play tu skutočne fungoval ako Plug & Play, celková rýchlosť bola konečne na dostatočnej úrovni a problémom viac neboli ani neštandardné zariadenia ako tablety, či počítače typu Media center. V roku 2006 prišla Vista. Žiadna z verzií nepoškodila meno Windows natoľko ako to bolo v prípade Visty. Bola lenivá a nestabilná, jej dizajn neprívetivý.

Žiadala sa zmena a preto Microsoft dňa 22.10.2009 uviedol Windows 7. Ten beží aj na starších počítačoch stabilne a rýchlo a súčasne je veľmi všestranným a na používanie veľmi jednoduchým operačným systémom. Minulosťou sú taktiež hlásenia typu "Výnimiek", či bezpečnostnej "Ochrany proti chybám". Z najnovšej verzie OS Windows 7 sa doteraz predalo približne 240 miliónov kópií, čo hovorí samo za seba. Na pokračovateľa v podobe Windows 8 si však počkáme až do roku 2012, kedy by sa mal podľa neoverených informácií dostať do predaja.

Zdroj: Bild.de

Neprehliadnite: