Zvládnutá informatizácia nemusí byť utópiou

Tlačový servis  /  09. 11. 2010, 00:00

Verejná správa bude o 10 rokov vyzerať úplne inak, ako si dnes predstavujeme, vďaka Útópii dobrovoľníci úspešne realizujú mnoho prospešných nápadov a bezpečnosť IT projektov sa konečne stáva témou. 9. ročník Medzinárodného kongresu ITAPA opäť spojil celú IT komunitu, ktorá sa venuje verejnej správe a priniesol množstvo zaujímavých myšlienok.

Počas prvého dňa tohtoročnej ITAPY bol vôbec prvýkrát na veľkom fóre predstavený unikátny česko-slovenský projekt Utópia. Ide o občianske združenie, ktoré funguje na princípoch wikinomiky, tak ako ich vo svojej prednáške priamo na konferencii prezentoval neoficiálny guru interenetu Anthony D. Williams. Na dobrovoľníckej báze s Utópiou spolupracujú stovky ľudí a už rozbehla 17 veľmi zaujímavých projektov v rôznych oblastiach, počnúc rozpočtami miest a obcí a končiac ekologickým bankovníctvom. Utópia tak vytvorila platformu, kde sa ľudia znova začínajú spájať pre dobrú vec, a na ktorej môžu stavať prospešné iniciatívy, ktoré nie sú podporované zo strany štátu.

 

 

„Som rád, že ITAPA opäť priniesla aj mnoho zaujímavých a veľmi inšpiratívnych príkladov zo zahraničia. A osobne ma veľmi teší, že sa kompetentní začínajú naozaj zaoberať aj informačnou bezpečnosťou. Môžeme teda dúfať, že sa bezpečnosť v dohľadnej dobe stane samozrejmou súčasťou IT projektov, ktoré momentálne vznikajú,“ zhodnotil prvý deň konresu ITAPA jeho riaditeľ Vladimír Ivantyšyn.

 

Príkladom toho, že aj malé krajiny dokážu urobiť veľké kroky, je Macedónsko, ktoré sa v predchádzajúcom období sústredilo najmä na oblasť vzdelávania. V rámci projektu „Počítač pre každého žiaka" nakúpila macedónska vláda postupne viac ako 200.000 počítačov pre žiakov základných a stredných škôl a ďalších 22.000 notebookov pre každého učiteľa, čím dosiahli vynikajúci pomer 1,4 žiaka na počítač. Ako na ITAPE povedal macedónsky minister pre informačnú spoločnosť Ivo Ivanovski, vláda okrem toho zamerala svoju pozornosť aj na zvyšovanie digitálnych zručností prostredníctvom bezplatných IT kurzov, 680 internetových kioskov a wifi spotov vo vidieckych oblastiach. Ďalším krokom bolo zefektívnenie administratívy, ktorá napríklad vďaka elektronickému obstarávaniu ušetrí ročne cca 20 miliónov eur. Nasledovať bude informatizácia zdravotníctva, daní, dokumentov a zlepšovania centrálneho portálu.

Veľmi zaujímavým projektom je aj príklad úspešnej samosprávy z Veľkej Británie. Juhoanglický región Somerset je miestom, kde sa dokázali viaceré samosprávy dohodnúť a bez zbytočných investičných nákladov spoločne prevádzkovať elektronické služby, ako napríklad matriku či rôzne sociálne služby. Po zavedení tohto systému dokážu ušetriť 20-60% svojich niekdajších prevádzkových nákladov. Dobrou inšpiráciou pre Slovensko môže byť aj rakúsky systém ochrany národného kultúrneho dedičstva. Úrad spolkového kancelára dosiahol podstatné úspory pomerne jednoduchým krokom - obstaral všeobecnú licenciu, ktorá umožňuje využívať toto archivárske riešenie zároveň rakúskym spolkovým krajinám, mestám, samosprávam, ako aj ostatným vládnym inštitúciám. Tie tak nemusia vyhlasovať individuálne verejné súťaže.

Neprehliadnite: