Príhody z prostredia Telekomunikačného úradu Slovenskej republiky - úvod

Roman Vavro  /  12. 11. 2010, 08:41

Zdá sa vám práca na slovenských úradoch nudná, spája sa vám s pitím kávy a šomraním na veľa práce alebo ju poznáte len z filmov pre pamätníkov? Nemusí to vždy tak byť. Nájdu sa úrady, ktorých činnosť nie je nudná a okrem toho ich zamestnanci pri práci zažijú nejednu veselú príhodu. Jedným z takýchto úradov je Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚ SR), ktorý vám postupne predstavím pomocou príbehov, ktoré sa viažu k jeho činnosti.

Nízke náklady a vysoký prínos

Na úvod stručne predstavím TÚ SR. Hoci existencia TÚ SR sa datuje od vzniku Slovenskej republiky, jeho predchodcovia na Slovensku začali pôsobiť už krátko po druhej svetovej vojne. Niekomu nezainteresovanému sa už podľa názvu môže zdať práca pre TÚ SR nudná, alebo jeho predstava môže byť poznačená filmami pre pamätníkov, kde úradník „kraľoval“ pečiatkam, mal prísny výraz tváre a vyžadoval si úctu a jeho činnosť bola neraz len finančnou záťažou pre štát. Práca pre TÚ SR je v mnohých ohľadoch na míle vzdialená od tradičnej predstavy práce na úradoch, neraz jediným, čo v TÚ SR pripomína úrad len slovom „úrad“ v názve. Niektoré činnosti pripomínajú činnosť bankových analytikov, s tým rozdielom, že analýza sa týka trhov elektronických komunikácií a následne uložené povinnosti pre operátora majú podporiť efektívnu súťaž a rozvoj trhu. Iné činnosti, napr. koordinácia frekvencií, pripomínajú prácu diplomatov, ktorí našu krajinu zastupujú v zahraničí, ďalšie činnosti majú rýdzo technický alebo právny charakter. Samozrejme, že pečiatky na TÚ SR „nevymreli“, ale podobne je tomu aj v súkromných spoločnostiach. TÚ SR je inštitúcia s nízkymi nákladmi a vysokým prínosom. Je to jeden z mála slovenských úradov, ktorý, podľa výročných správ, dlhodobo efektívne hospodári a minimálne od roku 1999 aj s vysokým rozpočtovým prebytkom. Pre ilustráciu uvediem rok 2009, keď výdavky TÚ SR boli na úrovni 4,88 mil. eur a príjmy 23,06 mil. eur. Príjmy TÚ SR prekročili plán o 28,42%. Do príjmov nie sú započítané príjmy za správne poplatky – kolky, ale len príjmy z činnosti TÚ SR.

O práci pre TÚ SR trochu inak

To, že človek v práci môže zažiť nejednu veselú chvíľu sa zamestnanci TÚ SR už neraz presvedčili. Vtipné príbehy sa následne ďalej šíria ústnym podaním. Príležitosťou na takéto spomínanie sú neformálne akcie zamestnancov, ktoré sa konávajú v mimopracovnom čase. Niektoré z príbehov majú viac, ako pätnásť rokov a ich protagonisti už nie sú zamestnancami TÚ SR. Na „ochutnávku“ ponúkam skrátenú verziu jedného z nich.

Medzi najstaršie činnosti úradu patrí štátny dohľad, ktorý sa uskutočňuje kontrolou dodržiavania zákona a ochranou proti rušeniu. V inom, viac ako pätnásť rokov starom príbehu, sa v hlavnej úlohe ocitol dnes už bývalý zamestnanec TÚ SR, ktorý spolu s kolegom prišiel v poobedných hodinách vyhľadať zdroj rušenie televízneho príjmu. Rušenie nahlásila pani, ktorej sa kolega zjavne zapáčil. Naši zamestnanci skontrolovali anténu, zvod antény, naladenie prijímača a urobili meranie intenzity signálu... Medzičasom bol už večer a kolega dostal od pani domácej ponuku, že môže u nej prespať, lebo je už zjavne unavený. Kolega ponuku s poďakovaním slušne odmietol. Domáca pani sa nevzdávala a presviedčala ho, že rušenie príjmu sa môže objaviť v neskorých hodinách... Napriek tomu, že neuspela, tento príbeh o fešákovi a „svadby chtivej“ domácej pani kolegu preslávil.


Roman Vavro
Autor je tlačový hovorca Telekomunikačného úradu SR

Neprehliadnite: