Turecko opäť blokuje YouTube

Juraj Babjak  /  04. 11. 2010, 09:10

Turci sa z portálu YouTube tešili naozaj len chvíľu. YouTube bol v Turecku odblokovaný len pár dní a už je opäť zablokovaný. Vláda sa ho rozhodla znovu zakázať.

Len nedávno Turecko po viac ako dvoch rokoch odblokovalo YouTube. Bohužiaľ, táto idyla netrvala v Turecku dlho. Súd v tejto krajine opäť nariadil udeliť na portál blokádu pre vysielanie nezákonného obsahu.

Spor medzi tureckou vládou a portálom YouTube je zakorenený v jedinej veci. YouTube uverejňuje videá s negatívnym obsahom týkajúce sa  politika a reformátora Mustafu Kemala Ataturka. Portál nedbá na vôľu miestnych štátnych orgánov a neodstraňuje tieto materiály.

 

 

Turecko najprv zrušilo blokádu po tom, čo na kompromitujúce videá bolo udelené automatické blokovanie pre podozrenie z porušenia autorských práv. YouTube podozrenie preveril a keďže žiadne previnenie nezistil, tak videá opäť uviedol na svoju stránku. Výsledkom je opätovná turecká blokáda.

Podľa údajov získaných organizáciou OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) zablokovalo Turecko viac než 5,000 webových stránok. YouTube je najznámejším príkladom tvrdých zákonov v tejto krajine. Tento spor vyvolal vlnu nepokojov po celom svete. Zaujímavosťou je, že záujem vyriešiť tento konflikt má aj samotný turecký prezident Abdullah Gul.

Zdroj: The Inquirer

Neprehliadnite: