Alternatívne siete - úvod

Julo Babiak  /  11. 06. 2003, 00:00

Mnoho z čitateľov Inet.sk sa už určite zamyslelo nad tým, ako sa dá do Internetu pripojiť bez potreby pevnej linky od ST. Ak neviete, na akú sieť sa pripojiť, resp. by ste sa chceli inšpirovať pri vytváraní vlastnej siete, je tu pre Vás nová sekcia Inetu "Alternatívne siete", v ktorej Vás budeme informovať o verejných a neverejných telekomunikačných sieťach, prostredníctvom ktorých sa ich používatelia môžu pripájať do Internetu. Ak takúto sieť používate či prevádzkujete a chcete nám o nej niečo prezradiť, neváhajte nás kontaktovať!

Zavedením nových technológií aDSL a Cable Modem sme u nás na Slovensku získali ďalšie alternatívy, ako sa pripojiť na Internet, či už doma alebo vo firme. Už dlhšiu dobu čakáme, že sa budeme môcť pripojiť na Internet rýchlejšou rýchlosťou, ale ešte viac sme sa tešili na dátovo či časovo neobmedzené pripojenie. Hlavne doma.

Žiaľ, aDSL zatiaľ nie je ponúkané ako flatrate pripojenie (rýchlostne obmedzenú ponuku spoločnosti MadNet môžeme považovať za zatiaľ nepochopiteľnú výnimku, vzhľadom na politiku ST, a.s.). Takže jediným novým flatrate riešením je pripojenie káblovým modemom tak, ako ho ponúka UPC pod názvom chello. Toto riešenie sa dá považovať za alternatívne, už len z toho dôvodu, že nebudeme platiť dve faktúry, jednu UPC a druhú ST. Je však tiež na zváženie, či 1699,-Sk s DPH je prijateľná cena pre bežného človeka. 

Nakoniec ukáže prax, koľko zákazníkov si dokážu poskytovatelia služieb ADSL a chello získať. Musíme si chvíľu počkať, kým sa technológie rozšíria a potom budeme môcť porovnávať konkrétne čísla.

Už dávnejšie sa objavili pre domáceho používateľa alternatívne možnosti, ktoré sú spájané najmä s mikrovlnnými spojmi vo voľnom pásme 2,4 GHz. Takéto riešenia poskytujú skôr menší poskytovatelia, zvyčajne každý v tom svojom regióne. V sekcii "Alternatívne siete" vás budeme teda informovať o tom, kde takéto siete sú, kto ich prevádzkuje, aké podmienky treba splniť aby ste sa mohli pripojiť a taktiež akú cenu zaplatíte za tieto služby.

Samozrejme, nie je v našich silách osloviť hneď všetkých poskytovateľov alternatívnych sietí, budeme ale robiť všetko preto, aby bola sekcia "Alternatívne siete" stále aktualizovaná a pomáhala Vám konkrétnymi unikátnymi informáciami.

Pokiaľ číta tieto riadky používateľ či prevádzkovateľ alternatívnej siete a chcel by sa s nami podeliť o informácie o tejto sieti, mail na mňa je julo@inet.sk!

Neprehliadnite: