DISCOVERY CHANNEL SKÚMA VEDECKÉ A TECHNICKÉ INOVÁCIE, KTORÉ UMOŽNILI NAJNÁROČNEJŠIU BANSKÚ ZÁCHRANNÚ AKCIU V HISTÓRII ĽUDSTVA

Tlačový servis  /  27. 10. 2010, 00:00

Poobede 5. augusta 2010 po zavalení bane San José na ťažbu medi a zlata, ktorá sa nachádza 45 kilometrov od mesta Copiapó v severnom Čile, ostalo pod zemou uviaznutých 33 baníkov.

Toto bol začiatok 70-dňovej odysey, ktorá sa stala jedným z najdramatickejších príbehov záchrany a prežitia. Použitím 3D grafiky, exkluzívnych filmových materiálov a autentických svedectiev rodinných príslušníkov a ďalších účastníkov tejto zázračnej záchrannej misie poskytuje originálny dokument TV stanice Discovery Channel s názvom CHILEAN MINERS RESCUE (Príbeh čilských baníkov) detailné skúmanie vedeckých a technických inovácii, ktoré umožnili realizáciu tejto vskutku náročnej akcie. Tento dokumentárny program sa bude vysielať na Slovensku 21.novembra o 21:00 hodine.

 

„Pravdivým štýlom, typickým pre Discovery, ponúkame jedinečný pohľad na nespočetné množstvo ľudí, ktorí sa zúčastnili tejto drámy a zanieteného plánovania tejto operácie, ako aj na víťazstvá, ale i nezdary, ktoré absolvovali tí, čo sa týchto 70 dní zúčastnili,“ uviedol Luis Silberwasser, starší viceprezident obsahu pre Discovery Networks Latin America/US Hispanic a medzinárodný riaditeľ obsahu pre Discovery Networks International.

 

Záchrana 33 baníkov predstavovala nevídané úsilie a intenzívnu ľudskú drámu, ktorá udržiavala ľudí na celom svete viac než dva mesiace v krajnom napätí. Od okamihu zverejnenia správy o zavalení bane čelili verejní činitelia, záchrancovia, inžinieri a technici, ktorí sa na tejto akcii zúčastňovali, nepredstaviteľne náročným úlohám a prichádzali s kreatívnymi riešeniami, aby dostali uviaznutých mužov z hlbín zeme živých. Prvou prioritou bolo presné určenie miesta možného útočiska pre baníkov v hĺbke vyše 700 metrov pod zemou. Po vykonaní množstva prieskumných vrtov sa 22. augusta potvrdilo, že baníci sú stále nažive. Ďalším problémom, ktorému tím záchranárov musel pri vykonávaní tejto rozsiahlej záchrannej akcie čeliť, bola potreba vytvorenia inovačnej stratégie jednak na komunikáciu, a jednak na postup pri vŕtaní a vytiahnutí baníkov, a súčasne umožniť lekárskym tímom pracovať na tom, aby udržali baníkov vo fyzickom a psychickom zdraví.

 

Vďaka výhradnému prístupu do oblasti troch veľkých vrtov uskutočnených počas tejto akcie (plán A, B a C, ktoré sa realizovali prostredníctvom vrtného zariadenia Strata 950, T-30 a RIG-421) a do „riadiacej miestnosti“, ktorá slúžila ako mozog tejto misie, prináša program CHILEAN MINERS RESCUE pohľad v reálnom čase na inžinierov, lekárov, psychológov a nespočetný rad ďalších odborníkov, ktorí sa zúčastňovali na vyhodnocovaní existujúcich alternatív pre riešenie komplexných problémov tejto misie. Prostredníctvom ich svedectiev a identických záberov tento program objasňuje, ako dokázala veda a technika prekonať množstvo problémov, ktoré táto záchranná akcia musela vyriešiť.

 

chilean miners rescue tiež poskytuje pohľad zblízka na ľudskú drámu, ktorú museli v tejto skúške odvahy znášať aj obete aj záchrancovia. Exkluzívne zábery umožňujú divákom byť svedkami veľkého rozsahu emócií, ktoré počas celej záchrany prežívali inžinieri, technici, záchranári, verejní predstavitelia, lekári a rodinní príslušníci, ako aj okamihov, keď sa baníci stretli so svojimi milovanými.

 

Na záver tento dokumentárny program uvádza exkluzívne rozhovory s hlavnými postavami záchrannej misie vrátane rozhovoru s technickým vedúcim Andrém Sougarretom, so špecialistom z NASA Michaelom Duncanom, ktorý bol poradcom lekárskeho tímu a dohliadal na zdravie baníkov počas ich zavalenia, a s čilským ministrom pre baníctvo Laurenceom Golborneom.

 

 

CHILEAN MINERS RESCUE je originálnym dokumentom, ktorý pre TV stanicu Discovery Channel vytvorila peruánska produkčná spoločnosť Pacha Films v réžii Guillerma Galdósa a Luisa del Vallea. Na tento program dohliadala Michela Giorelli, viceprezidentka pre produkciu a rozvoj pre Discovery Networks Latin America/US Hispanic a Brooke Runnette, ktorá pôsobila ako výkonná producentka pre Discovery Channel v USA.

 

Spoločnosť Discovery Communications

Spoločnosti Discovery Communications patrí na svete prvenstvo medzi populárno-náučnými mediálnymi spoločnosťami. Celkovo má viac ako 1,5 miliardy divákov vo viac ako 170 krajinách. Spoločnosť Discovery umožňuje ľuďom, aby objavovali svet a uspokojovali svoju zvedavosť prostredníctvom viac ako 100 celosvetových sietí, na čele ktorých sú TV stanice Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science a Discovery HD, ako aj popredné spotrebiteľské a vzdelávacie produkty a služby a rôzne digitálne mediálne služby vrátane HowStuffWorks.com. V Európe, na Blízkom východe a v Afrike siaha 12 značiek Discovery vcelku k 170 miliónom predplatiteľov v 103 krajinách s programami prispôsobenými 24 jazykom. Vlastníkom spoločnosti Discovery Communications je Discovery Holding Co. (NASDAQ: DISCA, DISCB), Advance/Newhouse Communications a zakladateľ a predseda správnej rady John S. Hendricks.

Neprehliadnite: