TelePresence od Cisco už aj na Slovensku

Tlačový servis  /  27. 10. 2010, 00:00

Cisco v pobočke v Bratislave predstavilo verejnosti novú miestnosť Cisco TelePresenceTM. Riešenie TelePresence prináša zážitok zo stretnutia v životnej veľkosti, doslova tvárou v tvár. Vďaka technológii sa môžu ľudia z rôznych častí sveta virtuálne stretnúť prostredníctvom internetu. Účastníci TelePresence stretnutia môžu zdieľať obsah, vytvárať vysoko kvalitné video záznamy, konzultovať na diaľku so špecalistami, alebo poskytovať personalizované služby takmer ako pri osobnom stretnutí.

„Znížená produktivita a narušenie biznis kontinuity znamená pre podniky každoročne miliónové straty. Telepresence je o spolupráci a efektívnej komunikácii, ktorá prispieva k optimalizácii nákladov a časovým úsporám,“ uviedol generálny riaditeľ Cisco Slovensko, Marcel Rebroš. „Telepresence interne využívame na všetkých úrovniach a som rád, že odteraz môžeme túto technológiu plne využívať v našej pobočke v Bratislave. Telepresence miestnosť môžu zároveň na základe individuálnej dohody využiť aj naši zákazníci a záujemcovia, ktorí potrebujú komunikovať s viacerými krajinami súčasne,“ dopĺňa M. Rebroš. 

Vytvorenie TelePresence stretnutia je rovnako jednouché, ako telefonovanie. Keď jeho účastníci zasadnú za konferenčný stôl v TelePresence miestnosti, účastníci na druhej strane akoby sedeli s nimi pri tom istom stole, v životnej veľkosti, bez ohľadu na to, v ktorom kúte sveta sa práve nachádzajú. Pobočka v Bratislave je vybavená systémom Cisco TelePresence 3010, ktorý je ideálny pre stretnutia veľkých skupín. Systém integruje tri 65-palcové plazmové obrazovky a špeciálny navrhnutý stôl pre 6 účastníkov na každej strane stretnutia. Súčasťou systému sú kamery, osvetľovacie zariadenie, mikrofóny a reproduktory, ktoré sú nastavené pre optimalizovaný zážitok a prinášajú obraz v životnej veľkosti s ultra vysokou kvalitou a priestorovým zvukom. Stretnutie viacerých bodov prostredníctvom systému TelePresence 3010 dokáže v jednom volaní spojiť až 48 lokácií.

Takmer reálne stretnutie zabezpečuje video s ultra vysokým rozlíšením, ktoré zobrazí aj jemné výrazy tváre prenášajúce neverbálnu časť komunikácie. Priestorový zvuk navyše umožňuje prenos každej nuanse konverzácie, vďaka čomu môžu účastníci reagovať rovnako, ako pri osobnom stretnutí. Virtuálne stretnutia sú chránené podnikovou bezpečnostnou bránou firewall.
TelePresence miestnosť budú môcť využívať zákazníci, partneri a zamestnanci spoločnosti Cisco Slovensko. Umožní im spojenie s viac ako 900 ďalšími TelePresence miestnosťami v Cisco pobočkách po celom svete. Vďaka službám Intercompany Cisco TelePresence sú možné aj stretnutia organizácií z celého sveta.

Viac ako úspory na nákladoch a cestovnom
V rámci štúdie publikovanej spoločnosťou Cisco na začiatku októbra 2010 spoločnosť  Ipsos Mori získala odpovede pracovníkov z 12 krajín a zistila, že výhody technológie telepresence ďaleko presahujú už známe výhody znižovania nákladov a potreby cestovania. Patrí sem budovanie dôvery, zlepšovanie skupinovej spolupráce, zvyšovanie konkurencieschopnosti. K hlavným záverom štúdie patrí aj zistenie, že 90 percent častých užívateľov  je presvedčených, že technológie video spolupráce im šetria aspoň dve hodiny času týždenne. Jedna tretina respondentov, ktorí využívajú riešenia video spolupráce odhadujú, že šetria až takmer jeden celý deň – sedem a viac hodín týždenne, čo je viac ako dva mesiace ročne na jediného zamestnanca. Úspornejšie cestovanie sa odráža aj na znižovaní emisií uhlíka, čo podporuje ekologický prístup jednotlivca či spoločnosti.
 

Neprehliadnite: