Atuálne stanovisko ST k nelegálnemu prieniku do internetovej siete hackermi

Peter Polakovič  /  10. 06. 2003, 00:00

STANOVISKO ST! / Slovenské telekomunikácie (ST) sa stali terčom útoku hackerov, keď sa nezákonným spôsobom dostali do niektorých zariadení, ktoré sú súčasťou verejnej internetovej siete. Ostatné komunikačné služby ST poskytovaných prostredníctvom iných dátových sietí neboli narušené.

V rámci preniknutia do verejnej internetovej siete nedošlo k úniku osobných údajov ani informácií, ktoré sú predmetom obchodného tajomstva.

Hackeri odcudzili 2 roky starý telefónny zoznam a informácie z tohto zoznamu zverejnili na svojej webovskej stránke. Tento telefónny zoznam neobsahuje žiadne informácie o tzv. utajených telefónnych číslach zákazníkov našej spoločnosti, a preto jeho zverejnením nedošlo k porušeniu ochrany týchto údajov alebo osobných údajov vo všeobecnosti zo strany ST. Samozrejme, vzhľadom na to, že hackeri sa nelegálnym spôsobom dostali do verejnej internetovej siete, ktorú prevádzkuje naša spoločnosť a následne zverejnili obsah poštových schránok administrátorov, máme podozrenie, že sa mohli dopustiť trestného činu podľa § 249 Neoprávnené užívanie cudzej veci a podľa § 239 a § 240 Porušovanie tajomstva prepravovaných správ,“ povedal Ján Kondáš, viceprezident pre korporátnu komunikáciu.

Okrem toho hackeri získali čiastočné informácie o konfigurácii smerovačov, o prihlasovacích menách (nie heslách) zákazníckych prístupov, ktorí mohli byť v konkrétnom čase pripojení, čiastočnú e-mailovú komunikáciu technikov spoločnosti.
Slovenské telekomunikácie, a.s. vykonajú všetky kroky, aby zabránili opakovaniu takejto situácie v budúcnosti.

Spoločnosť podnikla po zistení prieniku okamžite všetky technické opatrenia, aby sa podobné prieniky eliminovali na minimálne možnú mieru. Tieto opatrenia boli implementované od februára tohto roku a týkali sa predovšetkým smerovačov – t.j. boli zmenené ich prístupové heslá, zároveň bol výrazne znížený limit prístupu ku smerovačom a bola zavedená separátna autentifikácia prístupu technikov. V prípade tzv. logservera spoločnosť výrazne obmedzila naň prístup a zabezpečila odinštalovanie nástrojov umožňujúcich jeho napadnutie.

Nevylučujeme, že uvedené nelegálne preniknutie do ST IP siete bolo umožnené prezradením prístupového hesla, teda by mohlo ísť o zlyhanie ľudského faktora“, dodal Ján Kondáš.

Nelegálne pokusy preniknúť do verejných sietí spoločností sú dnes každodenným problémom firiem na celom svete. ST boli aj v minulosti terčom útokov hackerov a preto sa spoločnosť snaží implementovať v postupných krokoch najnovšie technológie na zvýšenie zabezpečenia prevádzkovanej internetovej siete.

---

Ďaľšie články:

Hackeri v internetovej sieti ST od leta 2002, vyhlásenie ST s vážnymi trhlinami
Internet pre všetkých k hacku internetovej siete Slovenských telekomunikácií
Slovenské telekomunikácie hacknuté!

Neprehliadnite: