Humenné získalo veľkú investíciu do metropolitnej optickej siete

Tlačový servis  /  20. 10. 2010, 00:00

Do Humenného si po viacerých rokoch snaženia mesta našla cestu informačná diaľnica v podobe vysokorýchlostnej optickej internetovej siete. Tá postupne prepojí viac ako 8000 domácností v meste a prinesie so sebou aj ďalšie verejné komunikačné služby ako bezplatné hotspoty, dohľadové služby pre seniorov alebo kamery dostupné z obrazovky bežného televízora.

Mesto Humenné sa už niekoľko rokov snaží nájsť investora, ktorý by popri komerčných službách v oblasti informatizácie pre domácnosti mal záujem podporiť aj prevádzku, prípadne aj investície do rozličných verejných komunikačných služieb. Aktivity mesta v tomto smere skončili úspešne a mesto našlo investora, ktorý v Humennom vybuduje optickú sieť, na ktorej bude poskytovať rôzne služby patriace do súčasnej modernej doby.

 

O investície v Humennom sa postará košická spoločnosť ANTIK Telecom, ktorý sa špecializuje na domácnosti na východnom Slovensku. „Prenos informácií v sieti je zabezpečený optickými vláknami, ktorých kapacita bude postačujúca pre všetkých obyvateľov na mnoho rokov dopredu,“ popisuje možnosti siete Igor Kolla, generálny riaditeľ spoločnosti. Financovanie výstavby siete bude prebiehať výhradne z rozpočtu investora, mestská pokladnica nebude týmto projektom zaťažená. Optická sieť s vysokou rýchlosťou a stabilitou bez výpadkov umožní Humenčanom pripájať sa k internetu s rýchlosťou až 70 megabitov za sekundu, ale aj sledovať digitálnu televíziu a v rámci siete aj bezplatne telefonovať.

 

Nová optická sieť v Humennom prinesie výhody nielen priamym používateľom internetu. „Osamelí seniori alebo nevládni občania môžu pomocou náramkového tlačidla a zariadenia napojeného na sieť získať hlasové spojenie s pracovníkmi opatrovateľskej služby a v prípade nepríjemnej udalosti (napr. pádu v kúpeľni, alebo akútneho zdravotného problému) ľahko privolať pomoc,“ opisuje primátor Humenného Vladimír Kostilník zariadenie Senior Alarm „Na základe našej žiadosti sa investor zaviazal uhradiť všetky náklady na prenos dát týchto zariadení v novej optickej sieti. Rovnako, vzhľadom na sociálnu situáciu v meste sme od Antiku získali niekoľko desiatok optických internetových pripojení pre rodiny v núdzi bezplatne,“ dodáva Kostilník. Spoločnosť takisto plánuje prispieť k zamestnanosti pri prevádzkovaní siete prioritne pomocou miestnych ľudí a firiem.

 

Investor zabezpečí okrem optickej siete aj sieť bezplatných bezdrôtových prístupových bodov, tzv. Wi-Fi hotspotov v tých miestach, ktoré si obyvatelia Humenného sami vyberú. Na sieti bude bežať aj pilotný projekt mestských kamier, ktorých obraz budú môcť občania sledovať priamo na obrazovkách svojich televízorov.

 

Ďalšou doplnkovou službou bude informačný systém, ktorý bude na zastávkach MHD ukazovať polohu a predpokladaný čas príchodu autobusov MHD a okrem toho bude informovať aj o aktuálnom dianí v meste. Túto novinku bude mať Humenné ako jedno z prvých miest na Slovensku. Sledovanie vozidiel bude fungovať vďaka GPS monitorovaciemu systému, ktorý bude nasadený aj v ostatných vozidlách mesta, sledovať bude napríklad autá mestskej polície, údržby ciest, atď. Informácie o ich pohybe budú aj na špeciálnej internetovej stránke, takže budú pod priamou kontrolou občanov, zároveň umožní lepší dohľad nad spotrebou pohonných hmôt a prevádzkovými nákladmi.

Neprehliadnite: