Kvalita širokopásmového internetu každoročne narastie o 24 percent. Globálne.

Tlačový servis  /  19. 10. 2010, 00:00

Výsledky tretej výročnej štúdie od spoločnosti Cisco a Oxfordskej Univerzity dokumentujú zlepšujúcu sa kvalitu internetu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je na internetové aplikácie zajtrajška pripravených 14 krajín. V roku 2009 to bolo 9 krajín, v roku 2008 len jedna krajina - Japonsko. Dve tretiny zo 72 analyzovaných krajín spĺňajú alebo prekonávajú súčasné potreby. Celkovo sa kvalita širokopásmového pripojenia zlepšila o 50 percent v priebehu len troch rokov.

V kvalite broadbandu je na čele rebríčka už tretí rok Južná Kórea. Jej 100-percentná penetrácia širokopásmového pripojenia stanovila pre zvyšok krajín novú latku. Z výbornej kvality internetu sa môžu tešiť obyvatelia Hong Kongu a Južnej Kórey – tieto krajiny uzatvárajú trojicu najlepších. Krajiny Vyšehradskej štvorky sa umiestnili na chvoste prvej tridsiatky. Maďarsko na 28. mieste, Česká republika na 29. mieste, Poľsko a Slovensko rovnako, na 30. mieste. Zaradili sme sa tak medzi lídrov v kvalite širokopásmového pripojenia.

Najnovšia štúdia porovnáva kvalitu internetu nielen súhrnne za celé krajiny, ale aj v jednotlivých mestách. Spomedzi 239 miest sa najlepšie umiestnil juhokórejský Soul nasledovaný mestami Nagoja, Jokohama a Osaka, čím sa Japonsko môže pochváliť najvyšším počtom miest s najvyššou kvalitou širokopásmového pripojenia na svete. Na Slovensku majú najkvalitnejší internet Košice (13. miesto), Bratislava im sekunduje z 23. miesta. Fakt, že dve slovenské metropoly - Bratislava a Košice sa dostali medzi špičku v rebríčku miest s najvyššou kvalitou širokopásmového pripojenia je fantastický výsledok. Na druhej strane, štúdia potvrdila obrovské rozdiely v kvalite a pokrytí širokopásmového pripojenia  medzi mestami a slovenskými regiónmi. Ešte stále máme možnosť využiť európske fondy prostredníctvom programu OPIS pre informatizácu a zvýšenie prístupnosti širokopásmového internetu, tak aby občania aj v odľahlých regiónoch mali prístup k rovnakým službám ako ľudia v mestách“, konštatuje Marcel Rebroš, generálny riaditeľ Cisco Slovensko.

 

Kvalita širokopásmového pripojenia napreduje slušným tempom

 

Od roku 2008 sa celková kvalita širokopásmového pripojenia zvýšila o 48 percent (niektoré krajiny zaznamenali aj výraznejšie zlepšenie):

 

    • priemerná globálna rýchlosť sťahovania dát za zvýšila o 49 percent v priebehu len troch rokov (3271 kbit/s v roku 2008 a 5920 kbit/s v roku 2010)

    • priemerná globálna rýchlosť odosielania dát sa za rovnaké obdobie zvýšila o 69 percent (794 kbit/s v roku 2008 a 1777 kbit/s v roku 2010)

 

48 krajín spĺňa požiadavky na využívanie všetkých hlavných služieb poskytovaných internetom dneška (štúdia medzi ne radí sociálne siete, streaming videa s nízkym rozlíšením, základná úroveň video konferencie, zdieľanie malých súborov, ako aj niektoré menej náročné aplikácie, ako odosielanie okamžitých správ, email alebo prehliadanie webu).

 

Štúdia poukazuje nielen na kvalitu broadbandu v jednotlivých krajinách a mestách, ale hodnotí aj penetráciu internetu. Na Slovensku má k nemu prístup 29 percent domácností.

Neprehliadnite: