Galéria webových aplikácií

Miroslav Kubovčík  /  26. 10. 2010, 20:25

Pri nasadení webových aplikácií do existujúcej infraštruktúry sa musíte väčšinou prispôsobiť tomu, čo už v nej žije. Niektoré siete sú zložené z heterogénnych serverov, niektoré preferujú jeden operačný systém.

Ponuka webových aplikácií, ktoré pokrývajú najčastejšie scenáre (CMS, blogy, wiki, LMS), je technologicky ešte rozmanitejšia, pretože pridáva naviac rozmer použitej technológie (PHP, ASP.NET, JSP…). Ak to všetko dáme do praktickej roviny, stretávame sa bežne so situáciami, kedy treba napríklad CMS postavené na PHP “rozbehať” na Windows serveroch. Triezvy pohľad na takýto bežný stav zvolil aj Microsoft a rozhodol sa uľahčiť webovým špecialistom a vývojárom spojazdnenie najrozšírenejších PHP a ASP.NET voľne dostupných webových aplikácií na Windows. Vytvoril galériu webových aplikácií (Windows Web Application Gallery), ktorá má dnes sedem kategórií – blogy, CMS, eCommerce, fóra, galérie, nástroje a wiki. Integruje Web Platform Installer 2.0 (nástroj na nainštalovanie a skonfigurovanie prostredia pre webovú aplikáciu) s knižnicou aplikácií (linkovanou na aplikačné úložiská ich tvorcov) . Výsledkom je zjednodušenie inštalácie PHP a ASP.NET aplikácií na Windows.

Urobme si malú exkurziu do Windows Web Application Gallery. Medzi webovými CMS systémami tu nájdete Umbraco CMS postavené na ASP.NET-e a používané 85 000 webmi na správu webového obsahu. V zozname CMS-iek nechýba ani open-source Joomla vybudovaný na PHP a MySQL. Ďalším masívne rozšíreným CMS systémom v galérii je DotNetNuke (ASP.NET) často používaný na tvorbu komunitných portálov alebo intranetov. V kategóriach CMS a blogy zároveň figuruje Acquia Drupal (PHP, MySQL), systém na tvorbu webového obsahu a sociálnych sietí s podporou pridávania obsahu redakciou aj používateľmi. Existuje k nemu viac ako 2000 open source modulov. Čisto blogovacím “enginom” je open source blogovacia aplikácia BlogEngine.NET (ASP.NET) s prídavnými rozšíreniami. V kategórii wiki riešení nájdete ScrewTurn Wiki 3.0 (ASP.NET) s podporou tvorby, zdieľania a správy wiki príspevkov spolu s rozširujúcimi modulmi a témami. Svoje miesto v kategóriach Blog a CMS má WordPress (PHP, MySql), ktorý začínal pred siedmimi rokmi ako jednoduchá aplikácia na zlepšenie typografie bežných textov. Postupne sa posunul medzi dnes najpoužívanejšie blogovacie a publikačné nástroje. V kategóriach CMS a eCommerce nájdete mojoPortal (ASP.NET), ktorý okrem modulov pre blogy, fóra, bulletiny a dotazníky, obsahuje aj framework pre tvorbu elektronických obchodov. V máji pribudol do galérie aj phpBB (PHP), systém na tvorbu komunitných fór, ktorý doplnil Microsoft o úpravu umožňujúcu použiť ako databázu okrem MySql aj Microsoft SQL Server. Našou poslednou zastávkou v galérii, ktorá dnes obsahuje viac ako 40 webových aplikácií, je open source LMS (Learning management system) Moodle používaný predovšetkým na tvorbu dynamických online kurzov.

Pestrá skladba aplikácií v galérii nie je ani z pohľadu jej dopĺňania klubom pre uzavretú spoločnosť. PHP a ASP.NET vývojárom poskytuje jednoduchú cestu na pridávanie vlastných webový aplikácií prevádzkovateľných na Windows. Aplikačný kód sa pritom do galérie webových aplikácií pre Windows vôbec neukladá. Zostáva na webe autora a “AppGallery” spolu s Web Platform Installer-om sa na inštalačný balíček u dodavateľa iba odkazujú cez ATOM feed galérie.

Neprehliadnite: