Zoznámte sa s Netgear Stora MS2110

Redakcia Inet.sk  /  03. 10. 2010, 00:00

Potrebujete zdielať so svojím blízkym okolím Vaše multimédiá a neviete si vybrať v záplave rôznych produktov? My sme za Vás vyskúšali NAS zariadenie Netgear Stora, ktoré je jednoduché na použitie a zároveň cenovo dostupné.

Základná charakteristika

Netgear Stora je sieťové úložisko, ktoré je určené najmä pre domácnosti. Pomocou neho si môžete napr. ukladať, prehrávať alebo zdieľať Vaše multimédiá. Samotná Stora je pomerne malá čierna skrinka, ktorá má tvar hranola, na prvý pohľad sa dokonca zdá, že je to kocka.

Netgear Stora - predná strana

Predný panel zdobia tri LED diódy (napájacia a dve pre pevné disky) a USB 2.0 port. Tento panel je možné dať dole jeho vysunutím nahor. Vďaka tomu sa odokryjú úložné priestory pre dva pevné disky, ktoré je možné do zariadenia zasunúť vo vertikálnej polohe. Tento spôsob umožňuje jednoduchú výmenu diskov, i keď je zariadenie zapnuté, tzv. hot – swap.

Samotný obal hardvéru je zhotovený z kombinovaného materiálu plast – hliník, pričom z kovu je vyrobené len telo zariadenia a horný kryt s prieduchmi. O chladenie sa stará pomerne veľký ventilátor, ktorý je však pomerne tichý. Plastové steny sú z vonkajšej strany lesklé, pričom ich ozdobuje jednoduchý žliabok.

Netgear Stora - zadná strana

Po funkčnej stránke je Stora na tom poslabšie, ale to sa dalo spoznať už z prvého pohľadu na toto zariadenie. Vzhľadom na jeho cenu a zamerenie nám to bude bohato stačiť. Pripojenie zariadenia zabezpečuje gigabitový LAN, ktorý je umiestnený vzadu a vpredu už spomínaný USB 2.0 port. Práve pomocou neho je možné pripojiť napr. externý pevný disk, flash disk, ale aj tlačiareň. Na zadnej strane sa nachádza ešte konektor pre napájanie, napájacie tlačidlo a resetovacie tlačítko. To je podľa nás pomerne zle vyriešené, keďže človek si pri ňom nikdy nie je istý či sa mu podarilo zariadenie zapnúť, resp. vypnúť. Netgear Stora je štandardne osadená jedným terabajtovým pevným diskom. Konkrétne sa jedná o Seagate Baracuda LP, ktorý patrí k tým úspornejším.

V balení nájdeme okrem iného aj napájací kábel, sieťový kábel, inštalačné CD a brožúrku so základnými informáciami. Slovenský návod nie je k dispozícii.

Aplikácie a administrácia

Aby sme zariadenie mohli používať, musíme vykonať inštaláciu, ktorá pozostáva z dvoch krokov.

  • Zadanie prihlasovacích údajov a zvolenie typu účtu (štandardný alebo prémium)

  • Inštalácia potrebných aplikácií

Obidvoma krokmi nás prevedie jednoduchý sprievodca, ktorý najprv aktualizuje softvér.

Inštalácia aplikácií

Základnou aplikáciou je Stora Agent, ktorá umožňuje spustiť ďalšie nástroje, ale tiež zjednodušuje prihlásenie alebo vyhľadávanie. Ďalšou aplikáciou je Stora Application, ktorá umožňuje prístup k webovému rozhraniu a zobrazenie zložiek na pevnom disku. Zaujímavou aplikáciou je aj Desktop Mirror, ktorá pri každom svojom spustení zálohuje obsah Dokumentov zo všetkých počítačov, ktoré sú pripojené k tej istej sieti.

Netgear Stora je vybavená jednoduchým multimediálnym prehrávačom, ktorý vie prehrať základné formáty. Pri obrázkoch sú podporované formáty JPG, GIF a PNG. Hudbu si pustíte len vo formáte MP3 a videá zasa vo formátoch MPEG-4 (H.264), MOV a FLV. Namiesto neho však môžete použiť Windows Media Player alebo akýkoľvek iný prehrávač, ktorý vyhovuje štandardom UPnP-AV, DLNA alebo Windows Media Connect.

Základný účet umožňuje zdieľanie fotiek a videí cez sociálnu službu Facebook. Pri prémiovom účte môžete obsah zdieľať i so službou Flickr alebo s mobilnými telefónmi. Prémiový účet tiež rozširuje funkcie z lokálnej siete do WAN. Prémiový účet stojí necelých 20 dolárov ročne, čo nie je až tak veľa.

Nahrávanie a zálohovanie dát je riešené cez webové rozhranie, ktoré podporuje funkciu Drag and Drop. Týmto spôsobom je však možné nahrávať viacero súborov naraz, čo mnohí určite privítajú. Samotné dáta sú na disku rozdelené na Hudbu, Obrázky a Videá.

Administrácia serveru je čo najjednoduchšia, keďže Netgear Stora je určená najmä pre laikov. Môžete si tu nastaviť počet užívateľov, ich práva a iné základné funkcie. V prípade osadenia druhého pevného disku sa administrácia rozšíri o možnosť vytvoriť pole RAID 1.

Netgear Stora v praxi

Zariadenie sme používali niekoľko dní, pričom sme vyskúšali napr. nahrávanie a sťahovanie dát. Nikoho asi neprekvapí, že sťahovanie dát bolo rýchlejšie ako ich nahrávanie. Samotné sťahovanie dát sa pohybovalo približne na úrovni 38 MB / s, nahrávanie dosahovalo rýchlosť prenosu len niečo okolo 24 MB / s. Rýchlosť významne klesá, čim viac malých súborov sa kopíruje a to v oboch smeroch. Niekedy má dokonca tendenciu kolísať.

Práca s aplikáciami je jednoduchá, i keď nie sú v našom rodnom jazyku. Trochu nám vadí, že v administrácii sa nenachádza žiadna kontrola teploty, preto nám musí stačiť náš odhad. Počas nášho používania sme nezaznamenali, že by sa zariadenie prehrievalo, takže chladenie je účinné. Výrobca neodporúča umiestňovať predmety na prieduchy, i keď daný priestor si to priam pýta. Treba však odolať.

Spotreba Netgear Stora v režime spánku je len niečo okolo 5 Wattov, ale pri aktivite sa to už vyšplhá na niečo cez 11 Wattov. To sú rozhodne uspokojivé čísla. Zapínanie a vypínanie zariadenia je trochu dlhšie, ale nie je to až tak zlé. Veľmi príjemne nás prekvapil tichý chod zariadenia, aj keď je plne aktívne. Pevný disk prakticky počuť len pri štarte zariadenia. Celkovo Netgear Stora splnila naše očakávania.

Parametre zariadenia

Rozmery

175 x 150 x 146 mm

Hmotnosť

1,36 kg bez pevných diskov, 3.6 kg s 1 HDD

Vyrovnávacia pamäť

256 MB

Pevný disk

1 TB 3,5“ SATA + 1 voľná pozícia

Externé rozhranie / pripojenie

1 x USB 2.0 a 1 Gbps LAN

Dostupné služby a siete

CIFS/SMB, DLNA, FTP, UpnP

Podporované operačné systémy

Microsoft Windows Xp, Vista, 7
Mac OS X a Linux

 

Záverečné hodnotenie

Netgear Stora je veľmi zaujímavé riešenie, ktoré určite stojí za vyskúšanie. Hlavné nevýhody tohto zariadenia sú v podstate maličkosti, ktoré pri normálnom využívaní vôbec nevadia, najmä ak zariadenie máte umiestnené niekde v kúte. Ale to by bola zasa škoda, keďže zároveň sa jedná o vkusný doplnok k Vášmu počítaču, ktorý sa oplatí mať na očiach. Ale potom k povinnej výbave treba doplniť handričku na utieranie odtlačkov od prstov a všadeprítomného prachu.

Takže ak Vás presvedčia výhody, ktoré sú uvedené nižšie, tak nemáte nad čím uvažovať. Veď aj cena tohto zariadenia je prijateľná, zohnať sa dá už pod 200 €, čo je naozaj výborná cena.

 

Klady

Mínusy

- Prepojenie s Facebookom

- Klavírový povrch

- Jednoduchý, ale pomerne pekný dizajn

- Zle vyriešené napájacie tlačidlo

- Kompaktné rozmery

- Absencia kontroly teploty

- Možnosť zálohovania na druhý pevný disk

 

- Prijateľná cena

 

- Tichý chod

 


TIP: Multimédia po sieti – nové možnosti

Neprehliadnite: