Léo Apotheker bol vymenovaný za generálneho riaditeľa a prezidenta spoločnosti HP

Tlačový servis  /  01. 10. 2010, 00:00

Vedenie spoločnosti HP oznámilo, že do funkcie prezidenta a CEO bol vymenovaný Léo Apotheker, ktorý sa súčasne stáva členom predstavenstva HP. Léo Apotheker predtým pôsobil ako generálny riaditeľ spoločnosti SAP. Predstavenstvo spoločnosti HP ďalej vymenovalo Raya Laneho za nového predsedu správnej rady a člena predstavenstva HP. Obaja manažéri boli do nových pozícií vymenovaní s platnosťou od 1. novembra, čiže od začiatku HP fiškálneho roku 2011.

Léo Apotheker bol počas svojej viac ako dvadsaťročnej pracovnej kariéry v spoločnosti SAP hnacou silou, ktorá určovala smer vývoja najväčšieho svetového predajcu softvérových aplikácií. Léo Apotheker pomohol rozvíjať a realizovať najvýznamnejšie zmeny v histórii spoločnosti SAP, transformoval divíziu výskumu a vývoja, rozšíril technologické platformy, zdokonalil obchodné modely a nanovo definoval zákaznícke segmenty. Jeho manažérske rozhodnutia prispeli tiež k tomu, že po dobu osemnásť po sebe idúcich štvrťrokov v rokoch 2004 až 2009 generovala spoločnosť SAP dvojciferný rast príjmov z predaja softvéru.

Ray Lane pracoval ako člen predstavenstva vo viac ako dvadsiatich štátnych a súkromných firmách, naposledy pôsobil od roku 2000 v spoločnosti Kleiner Perkins. V predchádzajúcich rokoch pracoval okrem iného ako prezident a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Oracle Corporation, ešte predtým u obrích svetových korporácií Booz Allen Hamilton, EDS či IBM.

„Léo je prvotriedny stratég s vášňou pre technológie, rozsiahlymi globálnymi skúsenosťami a príkladným pracovným nasadením – a presne tieto vlastnosti sme chceli nájsť v osobe nového generálneho riaditeľa,“ povedal Robert Ryan, vedúci nezávislý člen predstavenstva. „Po viac ako dvoch desaťročiach pôsobenia v IT priemysle má Léo za sebou vynikajúce výsledky pri presadzovaní a riadení technologických inovácií, budovaní vzťahov so zákazníkmi a rozvoji pracovných tímov s celosvetovou pôsobnosťou.

Léo preukázal skvelý cit v predvídaní vývoja a transformácii IT priemyslu. Sme presvedčení, že má jedinečné predpoklady pre ďalšie urýchlenie HP stratégie. Preukázal úspech nielen na americkom trhu, ale tiež rozsiahle medzinárodné skúsenosti; to bude ďalším veľkým prínosom, pretože HP ďalej expanduje predovšetkým na rozvojové trhy s veľkými obchodnými príležitosťami. HP má vynikajúce zázemie, postavenie na trhu a teraz aj najlepší tím pre naplnenie svojho obrovského potenciálu.“

„Spoločnosť HP predstavuje pôsobivý mix vysoko úspešných obchodných divízií, produktov a služieb, patrí jej pozícia jednej z najinovatívnejších firiem v priemysle, a má za sebou skutočne dokonalý manažment, ktorý má na jej úspechu kľúčový podiel, “ povedal Léo Apotheker. „Som hlboko poctený, že sa k tímu viac ako 300 000 kvalitných zamestnancov spoločnosti HP po celom svete môžem tiež pripojiť.

HP ponúka vysoko diverzifikované produkty a služby, disponuje obrovskou finančnou silou a právom jej patrí vedúce postavenie na väčšine trhov. Žiadna iná firma nemá takú dobrú pozíciu a priestor pre budovanie, riadenie a obchodný zisk plynúci z revolučných zmien, ktoré žiada súčasný IT trh. HP má navyše všetky predpoklady na to, aby bola aj naďalej technologickým lídrom trhu, spoľahlivým spoločníkom obchodných partnerov aj svojich zákazníkov, a neľútostným konkurentom pre ďalšie firmy v tejto oblasti. Teším sa na spoluprácu s vynikajúcimi odborníkmi v HP, s ktorými budeme tvoriť ďalšiu kapitolu dlhej a hrdej histórie spoločnosti.“

„Možnosť pripojiť sa k predstavenstvu takej priekopníckej firmy, akou je Hewlett-Packard, je pre mňa obrovskou motiváciou. Teším sa na úzku spoluprácu s Léom, rovnako ako s celým predstavenstvom a vrcholovým vedením HP. Máme skvelú pozíciu pre získanie ďalšieho kapitálu zo zmien, ktoré prebiehajú v rámci celého IT odvetvia,“ povedal Ray Lane. „Poznám a obdivujem Léa takmer 20 rokov. On je ideálnym človekom, ktorý dokáže stavať na pevných základoch HP, využiť jeho zázemie aj potenciál a udržať spoločnosť v pozícii inovátorského lídra.“

Léo Apotheker nahradí Cathie Lesjak, ktorá bola v auguste 2010 vymenovaná za dočasnú generálnu riaditeľku HP. Cathie Lesjak, ktorá od januára 2007 pracovala ako finančná riaditeľka spoločnosti HP, bude v tejto svojej predchádzajúcej pozícii znovu pokračovať od 1. novembra 2010 a zostáva tiež členkou výkonnej rady HP.

„Cathie bola a bude aj naďalej veľmi dôležitou súčasťou vedenia HP. Sme veľmi šťastní, že máme taký špičkový a talentovaný manažérsky tím – najlepší v tejto oblasti - a keď sú jeho členmi takí špičkoví manažéri ako Cathie, posúva sa HP vpred aj počas tohto prechodného obdobia, " doplnil Robert Ryan. „Menom celého predstavenstva by som rád poďakoval Cathie a celému tímu vrcholových manažérov za tvrdú prácu, ktorú predovšetkým v posledných mesiacoch odviedli ako interne, tak aj smerom k našim zákazníkom a ďalšiemu naplňovaniu našej stratégie.“

Profesijná kariéra – Léo Apotheker

Léo Apotheker pracoval viac ako 20 rokov v spoločnosti SAP na rôznych pozíciách, v posledných rokoch ako generálny riaditeľ. Ako člen predstavenstva spoločnosti SAP medzi rokmi 2002 až 2010 dohliadal na všetky jej operácie: Zodpovedal za celosvetový predaj, servisné procesy a ďalší vývoj spoločnosti, počas piatich rokov zdvojnásobil počet zákazníkov spoločnosti; viedol viac ako tucet akvizícií, vrátane prevzatia firmy Business Objects, prvej veľkej akvizície v histórii spoločnosti SAP v hodnote približne sedem miliárd dolárov.

Okrem viceprezidenta a prezidenta v spoločnosti SAP zastával Léo Apotheker tiež funkciu námestníka generálneho riaditeľa a po dobu piatich rokov prezidenta divízie zákazníckych riešení a globálnych operácií. Bol tiež zodpovedný za prevádzku a výsledky spoločnosti SAP v regióne Severnej Ameriky. V rokoch 1999 až 2002 bol prezidentom spoločnosti SAP pre oblasť EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika), ešte predtým pracoval ako generálny riaditeľ pre oblasť južnej a západnej Európy, a na samotných začiatkoch svojej kariéry v spoločnosti SAP ako generálny riaditeľ a zakladateľ pobočiek spoločnosti SAP vo Francúzsku a v Belgicku.

Léo Apotheker bol v rokoch 1992 až 1994 aj zakladajúcim prezidentom a prevádzkovým riaditeľom firmy ECsoft BV, jednej z najväčších európskych spoločností špecializujúcich sa na oblasť start-up kapitálu. Vedúce a manažérske pozície zastával tiež v spoločnostiach ABP Partners, McCormack & Dodge Europe, S.W.I.F.T. a Altex GmbH.

Léo Apotheker sa narodil 18. septembra 1953 v nemeckom meste Aachen, promoval z odboru ekonómie a medzinárodných vzťahov na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme. Plynule hovorí piatimi jazykmi (angličtina, holandčina, francúzština, nemčina a hebrejčina). V roku 2007 získal francúzsky Rád Čestnej légie ako uznanie za svoje obchodné výsledky a prínos pre francúzsku ekonomiku.

Léo Apotheker v súčasnej dobe zastáva ešte pozíciu miestopredsedu dozornej rady spoločnosti Schneider Electric SA, a je členom predstavenstva spoločnosti GT Nexus a správnej rady neziskovej organizácie PlaNet Finance.

Profesijná kariéra – Ray Lane

Ray Lane je riadiacim partnerom v spoločnosti Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB). Zastáva pozíciu člena predstavenstva v spoločnostiach Fisker Automotive, GreatPoint Energy, Luca Technologies, Xsigo, Elance a Quest Software. Pred svojím pôsobením v KPCB bol prezidentom a prevádzkovým riaditeľom spoločnosti Oracle.

Nástupu do firmy Oracle predchádzala pozícia senior partnera v spoločnosti Booz Allen Hamilton, v ktorej viedol celosvetovú prax v oblasti informačných technológií. Ešte predtým pôsobil Ray Lane ako viceprezident vo firme EDS a desať rokov strávil v IBM na rôznych pozíciách v oblasti produktového manažmentu, predaja a marketingu. Ray Lane získal bakalársky titul z matematiky a titul PhD v odbore vedy na univerzite West Virginia. Pracoval tiež ako predseda správnej rady univerzity Carnegie Mellon, člen rady guvernérov WVU a viceprezident medzinárodného výboru špeciálnej olympiády.

Neprehliadnite: