Dynamické vyhľadávanie (Instant Search) po novom aj na Slovensku

Tlačový servis  /  30. 09. 2010, 00:00

Google dnes uvádza novinku vo vyhľadávaní, ktorá umožní užívateľom nájsť požadované informácie oveľa rýchlejšie. Dynamické vyhľadávanie (Instant Search) bude pre prihlásených užívateľov na google.sk dostupné v priebehu niekoľkých dní.

Vďaka novej technológii sa výsledky vyhľadávania zobrazujú na domovskej stránke už počas písania hľadaného výrazu, pričom Google vo vyhľadávacom políčku navrhuje, ako by celý výraz mohol znieť. Dynamické vyhľadávanie ušetrí bežnému užívateľovi v priemere 3,5 sekundy na jeden hľadaný výraz.

 

 

Prevratná technológia, ktorej vývoj trval spoločnosti Google niekoľko rokov, má za cieľ zefektívniť a zlepšiť prácu užívateľov pri vyhľadávaní na internete. Google zistil, že ľudia strávia pri vyhľadávaní najviac času práve zadávaním hľadaného výrazu (cca 7 sekúnd) a prechádzaním výsledkov (cca 15 sekúnd). Samotné spracovanie výrazu a zobrazenie výsledkov trvá Googlu len niekoľko stoviek milisekúnd. Nová technológia umožňuje užívateľom skrátiť čas vyhľadávania v priemere o 3,5 sekundy. Pokiaľ by dynamické vyhľadávanie začali používať všetci užívatelia, denne by sa ušetrilo približne 111 rokov ľudského života.

 

„Sme radi, že dynamické vyhľadávanie môžu od dnešného dňa využívať aj slovenskí užívatelia. Nová technológia prináša hneď niekoľko výhod, ale hlavne zrýchľuje prístup k hľadaným informáciám. Veríme, že dynamické vyhľadávanie bude pre slovenských užívateľov veľkým prínosom,“ komentuje Luděk Motyčka, marketingový riaditeľ Google Česká republika.

 

V dynamickom vyhľadávaní od Googlu sú výsledky vyhľadávania zobrazované už v okamihu zadávania hľadaného výrazu. Navyše, Vyhľadávač Google vo vyhľadávacom okienku predpovedá, ako by celý výraz mohol znieť. Akonáhle užívateľ medzi navrhnutými výrazmi uvidí frázu alebo slovo, ktoré hľadá, môže prestať písať. Odpadá tiež povinnosť kliknúť na ikonu „Hľadať v Google“. Odteraz užívateľ len prejde kurzorom myši alebo šípkou klávesnice na navrhnuté spojenie a výsledky vyhľadávania sa mu automaticky zobrazia na domovskej stránke. Pokiaľ si užívatelia želajú zostať pri doterajšom spôsobe vyhľadávania na Google, majú možnosť dynamické vyhľadávanie kedykoľvek vypnúť (tlačidlo pre vypnutie je umiestnené v pravom rohu vyhľadávacieho okna).

Neprehliadnite: