Spoločnosť Intel zvyšuje výkon a bezpečnosť mobilnej technológie Inter CENTRINO

Tlačový servis  /  04. 06. 2003, 00:00

Spoločnosť Intel predstavila ďalšie navýšenie výkonu mobilnej technológie Intel Centrino a rozšírenie podpory pre robustné štandardy bezdrôtovej bezpečnosti. Kľúčové trhové ukazovatele hovoria jasne o úspešnom prijatí systémov založených na tejto novej technológii.

Výkon mobilnej technológie Intel Centrino sa zvyšuje s príchodom nového procesoru s taktom 1,70 GHz, nízkonapäťového procesoru na 1,20 GHz a ultra-nízkonapäťového modelu bežiaceho na 1,0 GHz. V priebehu tohto mesiaca spoločnosť Intel uvoľní aktualizovaný sieťový software, ktorý rozširuje zabezpečovacie funkcie o funkcie určené k ochrane informácií prenášaných v priebehu pripájania k bezdrôtovej sieti. V čase jej uvedenia, v marci tohto roku, bolo k dispozícii 34 systémov vybavených mobilnou technológiou Intel Centrino. Dnes dodávajú výrobcovia počítačov celosvetovo 58 rôznych modelov a spoločnosť Intel očakáva, že do konca tohoto roku bude dostupných viac než 125 rôznych produktov. Prevedenie týchto systémov siaha od Tablet PC, cez tenké a ľahké modely s veľkými displejmi, až po ultra-mobilné systémy s hmotnosťou pod 2 kg. V niektorých prípadoch dokážu tieto mobilné systémy pracovať na jedno nabitie batérii aj viac než päť hodín. Dôležité je aj to, že spoločnosť Intel doposiaľ preverila kompatibilitu mobilnej technológie Intel Centrino na viac než 14 000 hotspotoch po celom svete, čím prekročila pôvodný tohtoročný cieľ 10 000 testovaných prípojných miest.

„Počínajúc výrobcami počítačov, cez poskytovateľov služieb, až po letiská, hotely a obchody sledujeme úspešné prijatie mobilnej technológie Intel Centrino,“ povedal Anand Chandrasekher, viceprezident Mobile Platforms Group spoločnosti Intel. „Spotrebitelia rovnako ako aj firemní odborníci si cenia výhod práce bez káblov a napájania, ktorú spoločne so špičkovým výkonom a jedinečnou konštrukciou umožňuje mobilná technológia Intel Centrino.“

Vyššia bezpečnosť na dosah ruky
V priebehu tohto mesiaca uvoľní spoločnosť Intel aktualizovaný sieťový software, ktorý poskytne rozšírenú podporu pre zabezpečovacie funkcie mobilnej technológie Intel Centrino. Táto softwarová aktualizácia, určená pre sieťové rozhranie Intel PRO/Wireless 2100 (Intel PRO Network Connection software V7.1), zabezpečuje podporu najnovších vylepšení bezpečnosti bezdrôtových LAN sietí, ako je napr. chránený prístup WPA (Wi-Fi Protected Access*). Pretože bol tento sieťový software v oblasti WPA certifikovaný Wi-Fi Alianciou* a dôkladne preverený spoločnosťou Intel, zabezpečí užívateľom prenosných počítačov špičkovú kompatibilitu. Okrem toho by mali výrobcovia počítačov verzie softwaru obsahujúce Cisco* Compatible Extensions (ako je LEAP a CKIP) rovnako certifikovať prostredníctvom programu Cisco Compatible program. Všetky tieto vylepšenia zdokonaľujú autorizáciu a kódovanie spojení realizovaných prostredníctvom bezdrôtových LAN sietí.

Technické parametre a ceny
Mobilná technológia Intel Centrino je najlepšou technológiou spoločnosti Intel pre prenosné počítače, je optimalizovaná pre tenké a ľahké prenosné počítače, miniatúrne a sub-notebooky a Tablet PC. Predávaná sada zahŕňa čipovú sadu z rodiny Intel® 855, sieťové rozhranie Intel® PRO/Wireless 2100 a procesor Intel® Pentium® M s taktom 1,70 GHz, nízkonapäťový procesor na 1,20 GHz a ultra-nízkonapäťový model na 1,0 GHz. Pri odbere 1 000 kusov stojí 694, 341, resp. 319 USD. Táto cena zahŕňa všetky tri komponenty (procesor, čipovú sadu a bezdrôtovú komunikáciu), ktoré dohromady tvoria mobilnú technológiu Intel Centrino. Spoločnosť Intel predáva aj jednotlivé komponenty samostatne.

Spoločnosť Intel je najväčším svetovým výrobcom mikroprocesorov a zároveň je vedúcim výrobcom počítačových, sieťových a komunikačných produktov. Podrobné informácie o spoločnosti Intel sú k dispozícii na www.intel.com/pressroom alebo www.intel.com/cz/pressroom.

Intel, Centrino, Pentium a SpeedStep sú ochranné známky alebo registrované značky spoločnosti Intel Corporation alebo jej dcérskych spoločností v Spojených štátoch a ďalších krajinách
* Ďalšie názvy a značky môžu byť nárokované ako vlastníctvo iných subjektov.

Ďalšie informácie o výkone mobilných technológiách spoločnosti Intel viď: www.intel.com/performance.

Dôležité upozornenie: Bezdrôtová konektivita a niektoré ďalšie funkcie môžu býť podmienené nákupom ďalšieho software, služieb alebo externých doplnkov. Dostupnosť verejných prípojných miest ku bezdrôtovej sieti je obmedzená. Výkon systému bol meraný pomocou MobileMark* 2002. Výkon systému, doba prevádzky na batérie, výkon a funkcie bezdrôtovej siete sa môžu v závislosti na konkrétnej hardwarovej a softwarovej konfigurácii líšiť. Ďalšie informácie nájdete na http://www.intel.com/products/centrino/more_info.

Neprehliadnite: