Amazon Kindle – nová éra e-papiera I.

Tomáš Gluchman  /  06. 10. 2010, 11:02

Pripravili sme pre vás recenziu Amazon Kindle, najnovšej čítačky elektronických kníh od Amazonu, ktorá svojou funkcionalitou a vlastnosťami dokáže predčiť mnohých svojich konkurentov. Recenziu sme rozdelili do dvoch častí, pričom dnes si túto čítačku predstavíme a zajtra si o nej povieme všetko.

1) Poznáte sa?

Kindle je v súčasnosti tretia generácia čítačiek elektronických kníh, ktorú pod svojou značkou predáva priekopník internetového nakupovania a asi najväčší svetový e-shop Amazon.com.

Z ohlasov Kindle žne slávu, v recenziách je ospevovaný a disponuje miliónmi spokojných užívateľov (podľa neoficiálnych údajov sa počet predaných „kindlov“ pohybuje medzi 1,5 až 3 milióny kusov). Posledná generácia disponuje najnovším typom prevratného displeja, nazvaného oficiálne E-Ink Pearl, niekde zvaný tiež elektronický atrament, alebo elektronický papier, ktorého kvalita je porovnateľná s kvalitou tlače na laserovej tlačiarni.

2) Cesta domov

Frustration-free package
Vybalíte ho bez stresov…

Kindle som začal považovať za atraktívny už od prvých momentov, ako som sa o ňom dozvedel. Prvá generácia Kindle (zvaná aj Kindle original) stála 399 dolárov, no aj napriek dnes už pomerne premrštenej cene bol do šiestich hodín vypredaný a nepredával sa mimo USA. Druhá generácia, Kindle 2, už s cenou poľavila na 299 dolárov a posledná, tretia generácia, alebo tiež Kindle 3, je dostupný už za 139 dolárov, čo korešponduje s cenou cca 105 eur, resp. 2500 Kč (kurzy k začiatku októbra 2010). Samozrejme, oficiálne žiadny Kindle 1, 2, či 3 neexistuje, Kindle je stále Kindle, keďže vždy novšia generácia plne nahradzuje tú starú.

Pred niekoľkými dňami som sa rozhodol skoncovať s váhaním, vyplnil som objednávkový formulár a „položil som objednávku“. Keďže po súčasnom Kindli je pomerne veľký dopyt, k jeho odoslaniu došlo až po 2–3 dňoch, no k prekvapeniu o ďalšie 2 dni som ho už mal v rukách. Samotné doručenie je veľmi sympatické, vďaka možnosti sledovania zásielky po check-pointoch (konkrétne prostredníctvom UP­S).

Trasa „Lexington, Kentucky, US – Kolín n. Rýnom – Praha“ bola zahájená o 18.51, 15.9. amerického času a pred poludním 17.9. stredoe­urópskeho sa už balíček s novým Kindlom ocitol v mojich rukách.

Na Amazon Kindle a jeho príslušenstvo sa vzťahuje cena dopravy 15 USD za balenie + 5 USD za položku. Znamená, to že kúpenie samotného Kindla stojí 139 + 20 = 159 USD a cena objednávky sa s dopravou vojde do 150-eurového colného limitu, dokedy neplatíte clo a DPH. Ak by bola táto hranica prekročená, bude nutné doplatiť zhruba 22 % z ceny naviac.

3) Vybaľujeme

Start here...
…stačí len poriadne potiahnuť

Spolu so mnou si nový Kindle objednala aj moja šarmantná polovička a než som sa ja zaoberal vybaľovaním fotoaparátu k zachyteniu prvých krôčikov s novým bábätkom, ona bez váhania a ladným pohybom strhla perforovaný pásik tzv. stress-free balenia. Bez stresu. Očakával som však, že tam bude napísané, ako u predchádzajúcich generácií, poetické „Once upon a time“ (po našom kdebolo-tambolo), no namiesto toho je na začiatku pásika len suché „Pull to open“ (voľne „ťahaj tuna a otvoríš“). Možno kvôli zvýšeniu použiteľnosti pre Američanov.

Vnútri balenia toho veľa nie je. Samotný Kindle, rýchly užívateľský manuál a káblik s americkým sieťovým adaptérom. Káblik sa po odpojení od adaptéra zmení na klasický USB a je možné ho okamžite zapojiť do vášho PC a začať s užívaním si nového zariadenia. To ostatne aj doporučuje prvotne nastavená obrazovka z továrne. Áno, je to displej, nie je to nálepka.

Ready to use
Hneď po otvorení krabice

Veľkosťou je Kindle maličký, ale uhlopriečka displeja je dostačujúca a dosahujúca rozmerov formátu A6. Tretia generácia Kindlov je rozmerovo menšia, takže sa bez problémov zmestí aj do bežnej dámskej kabelky. Jeho váha zasa neprekračuje váhu 300 stranovej knihy v mäkkej väzbe.

Dostupný je len jeden farebný variant, a to grafitovo šedý. Je to aj jeden z rozlišujúcich znakov nového Kindle. Pôvodne som podľa fotografií inklinoval k bielej farbe, ale keď to držím teraz v rukách, tak šedý Kindle sa mi zdá krajší. A možno aj praktickejší. Lepšie zapadne medziiným aj do originál Kindle koženého puzdra.

4) Displej

Ako som už poznamenal, meno nového displeja je E Ink Pearl a Kindle „3“ je prvé zariadenie, do ktorého bol implementovaný. Farba displeja nie je úplne biela, má odtieň klasického knižného papiera. To však samozrejme jeho funkčnosti a efektu vôbec nevadí. Rozsah pozorovacieho uhla v oboch osiach je takmer 180°, čo znamená, že o pozorovacích uhloch sa ani nemusíme baviť. Displej je potiahnutý matnou fóliou, a vyzerá tak asi ako matný fotopapier, na ktorom je vytlačený čiernobiely text. Samozrejme, k dispozícií sú všetky odtiene šedej.

Na ostrom slnku, v tieni, v kombinácií ostrého slnka a tieňa, pod nočnou lampou, v metre, nikde, kde sa nachádza zdroj svetla, nie je problém na displeji nerušene čítať. Cestou do školy v autobuse som si práve toto uvedomil a radšej by som si nechcel predstaviť, ako by sa takých podmienkach chovalo lesklé LCD.

DSCF7495 DSCF7454
Displej je proste fantastický

5) Klik sem, klik tam

Južne od displeja sa nachádza jednoduchá QWERTY klávesnica, spolu so päť-tlačidlovým ovládačom kurzora, tlačidlami Menu, Home a Back (s názvom výstižným k ich funkciám) a tlačidlá Sym, pre písanie symbolov a čísel, a „Aa“, ktoré nastavuje vlastnosti písma, resp. vlastnosti zobrazenia práve prezeraného dokumentu.

Kindle keyboard

Tlačidlá sú z tvrdého plastu, stisk je tvrdý (taký „mobilový“) a z jej charakteru mám pocit, že nie je určená pre veľmi časté písanie, respektíve, že písanie na tomto zariadení nie je jeho primárnym účelom. Hrubé prsty môžu mať trošičku problém.

Po bokoch sa ale nachádzajú už dobre ovládateľné tlačidlá pre posun na stránkach. Menšie je pre pohyb späť, väčšie vpred. Keďže sú po oboch stranách, čítanie je pohodlné ako v pravej, tak aj v ľavej ruke. Samozrejme, je potrebné chytiť najskôr ten „skill“. Kindle je však ľahký a svojimi rozmermi môže pôsobiť krehko. V ruke však drží dosť pevne.

6) Malé telíčko, veľký duch

Ako som práve spomenul, Kindle môže pôsobiť krehko, no jeho telo je dosť pevné. Neprehýba sa, istotu pri držaní dodáva aj pogumovaná zadná strana. Na spodnej strane sa nachádza micro USB konektor, 3,5mm jack, ovládanie hlasitosti a, samozrejme, tlačidlo pre vypnutie a zapnutie.

DSCF7475
Spodná strana s ovládacími prvkami

Šírka je necelých 12,5 cm, výškovo dosahuje asi 19 cm, hrubý je 1 cm. Displej má zhruba 9×12 cm, čo nám dáva uhlopriečku 6 palcov, s rozlíšením 800×600 pixelov a 166 DPI (a dobami vykresľovania 250 ms č/b, max 1 sekunda odtiene šedej).

Podľa dostupných informácií je vnútri 533MHz procesor, 2GB RAM a beží to na Linuxe 2.6.10. Pamäť (SD) pre ukladanie elektronických dokumentov má 3GB a jej voľnú kapacitu je možné zistiť po stlačení tlačidla Menu (mimo práve otvorenú knihu), alebo po pripojení k PC, kde sa Kindle chová ako mass storage, inými slovami ako USB flashka.

To je na dnes všetko. Druhá časť vyjde zajtra.

Neprehliadnite: