Samsung sa usiluje o vedúce postavenie v odbore s priekopníckou novinkou NX100

Tlačový servis  /  14. 09. 2010, 00:00

Spoločnosť Samsung Electronics dnes uvádza na trh jedinečný fotoaparát Samsung NX100 – inovatívny bezzrkadlový fotoaparát vybavený celosvetovo prvým objektívom s i-Function. Ten umožňuje všetkým fotografom jednoduchým stlačením prsta dosiahnuť dokonalé snímky vďaka úplne novému spôsobu ovládania na objektíve fotoaparátu.

NX100 je na najlepšej ceste ovládnuť novú kategóriu hybridných kompaktných fotoaparátov. Tento nový inovatívny výrobok ťaží zo skúseností spoločnosti Samsung z mnohých technických disciplín, čo znamená, že hlavné komponenty fotoaparátu sú 100 % vyrábané interne. Jedinečný proces ide ruka v ruke s detailným a obsiahlym prieskumom medzi spotrebiteľmi spoločnosti Samsung, ktorý poskytol hodnotné podnety. Dizajnéri a inžinieri spoločnosti tak v modeli NX100 vychádzajú v ústrety všetkým užívateľom. V neposlednom rade je tento bezkonkurenčný výrobok doplnený rozsiahlym radom objektívov a príslušenstva, ktoré fotografom poskytujú kompletnú výbavu potrebnú na objavovanie ich tvorivosti.

 

Uvedenie NX100 na trh nasleduje po úspechu NX10, prvého hybridného kompaktného fotoaparátu spoločnosti Samsung a tiež celosvetovo prvého fotoaparátu vybaveného snímačom formátu APS-C. Ten už stačil zmeniť spôsob, akým milióny fotografov na celom svete robia svoje snímky, a zvýšil latku pre celý odbor. NX100 zdieľa s NX10 špičkové technológie, medzi ktoré patrí napríklad snímač formátu APS-C zaručujúci vysokú kvalitu snímok alebo 3-palcový displej AMOLED umožňujúci ľahké a zreteľné prezeranie snímok. S NX100 však Samsung dáva bezzrkadlový fotoaparát na vyššiu úroveň; fotoaparát totiž v sebe obsahuje inovácie uvedené na trh modelom NX10 a zároveň prináša ďalšie zlepšenia v oblasti výkonu a dizajnu. Telo fotoaparátu je štíhle, hladké a štýlové a NX100 tiež disponuje intuitívnym objektívom s i-Function, ktorý prvýkrát umožňuje používateľom ovládať fotoaparát prostredníctvom objektívu. NX100 sa tiež môže pochváliť jedným z najrýchlejších automatických zaostrovaní na súčasnom trhu, čo užívateľom zaručí, že nikdy nezmeškáte okamih vhodný na fotenie. Samozrejmosťou je aj citlivosť ISO, ktorá bola za účelom fotografovania momentiek zvýšená na maximálnu hodnotu 6400.


Dizajn NX100 je inšpirovaný jednoduchým tvarom kvapky rosy tvoriacej sa na liste. Je to zrejmé na tlačidle uzávierky a zaoblenom tele fotoaparátu, ktoré bude na Slovensku k dispozícii v čiernej farbe. Odľahčený, kompaktný a moderný dizajn zaručuje prenosnosť fotoaparátu a umožňuje používateľom s tvorivým nadaním nosiť NX100 všade a pri každej príležitosti so sebou. NX100 je viac ako len fotoaparát – je to ako tvorivý nástroj, tak aj umelecký objekt, ktorý je smelým vyjadrením štýlu svojho užívateľa, nech už je kdekoľvek.

 

SangJin Park, prezident divízie Samsung Digital Imaging spoločnosti Samsung Electronics, ho okomentoval nasledovne: „Naším cieľom je stať sa hlavným hráčom na trhu s hybridnými kompaktmi rovnako, ako sa nám to podarilo v kategórii kompaktných fotoaparátov DualView, a nová NX100 je stelesnením tohto nášho cieľa. Nikto iný neponúkol spojenie obrazovej technológie špičkovej kvality s intuitívnym pochopením potrieb spotrebiteľov, ktoré vychádzajú z nášho hĺbkového spotrebiteľského prieskumu. Preto sme presvedčení, že NX100 sa pripojí k už skôr uvedenému modelu NX10 a spoločne vydláždi cestu k nášmu poprednému postaveniu na tomto rastúcom segmente trhu. Naše jedinečné a priekopnícke objektívy s i-Function vynikajú v porovnaní s konkurenciou ako príklad neustálych inovácií, s ktorými naša spoločnosť prichádza, a zaujmú každého fotografa.“


Zatiaľ čo konvenčné typy objektívov sa z hľadiska nastavenia fotoaparátu správali pasívne, jedinečné objektívy s i-Function dokážu aktívne komunikovať s telom fotoaparátu. Ponúkajú tak úplnú kontrolu nad obrazom, možnosť rýchleho manuálneho nastavenia pre jednoduché a rýchle vyhotovenie fotografií a taktiež ponúkajú možnosť úpravy nastavenia fotoaparátu tak, aby bolo optimálne pre práve používaný objektív. Objektívy sú vybavené prakticky umiestneným tlačidlom i-Function. To užívateľom umožňuje listovať možnosťami manuálneho nastavenia a zaostrovací krúžok sa postará o to, že s jeho pomocou možno ľahko meniť hodnoty jednotlivých parametrov. Tento jedinečný spôsob ovládania prístroja je šikovný, intuitívny a rýchly, takže každý má teraz dokonalý obraz doslova na dosah ruky.

 

Vzhľadom k tomu, že typický používateľ má pri fotografovaní väčšinou tendenciu uchopiť fotoaparát jednou rukou za objektív, umožňuje nový systém ovládania prirodzene prostredníctvom tlačidla i-Function meniť nastavenia prístroja ľavou rukou. A to všetko bez nutnosti spúšťať fotografovaný objekt z hľadáčika prístroja. Užívatelia môžu použitím tlačidla i-Function spoločne so zaostrovacím krúžkom rýchlo a jednoducho prechádzať medzi nastavením rýchlosti uzávierky, clony, EV, vyvážením bielej a nastavením citlivosti ISO, ľahšie a rýchlejšie tak upravovať nastavenie prístroja pri fotografovaní.


NX100 ponúka režim priority objektívu, vďaka ktorému je teraz výmena objektívu a zhotovenie dokonalej snímky jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Každý objektív je prehľadne označený ikonou ilustrujúcou typické použitie objektívu, takže aj začiatočníci rýchlo pochopia, aký objektív by pre určitú konkrétnu scénu mali zvoliť. Režim priority objektívu ponúka možnosti nastavenia scény optimalizovanej pre práve používaný objektív – napríklad ak k fotoaparátu pripojíte širokouhlý "krajinkársky" objektív, prístroj sa okamžite prepne do režimu pre fotografovanie krajiny. Ak užívateľ nasadí iný špecializovaný objektív, fotoaparát rozpozná typ objektívu a automaticky zvolí nastavenia najlepšie zodpovedajúce pripojenému objektívu. Táto posledná spomínaná funkcia bude v budúcnosti fungovať v spojení so špeciálnymi objektívmi značky Samsung.


Inovácie ponúkané NX100 sa neobmedzujú len na objektív – aj samotný fotoaparát ponúka veľmi kreatívnu funkciu uvádzanú pod názvom "Smart Filter" (inteligentný filter). V režime prezerania fotografií môžu používatelia aplikovať sedem rôznych filtrov vrátane vinetácie, zmäkčenia, rybieho oka alebo miniatúry. "Smart Filter" ponúka nielen obraz vysokej kvality, ale aj funkcie, ktoré poslúžia na zábavu.

 

Pri možnosti zobrazenia fotografií sa ale zábava nekončí - NX100 podporuje videozáznam vo vysokom rozlíšení HD 720p, takže vaše spomienky zostanú zachované do najmenšieho detailu a ako živé. NX100 ďalej ponúka režim "Sound Picture" (obraz so zvukom), ktorý umožňuje k snímke zaznamenať aj zvukový sprievod a ponúknuť tak ešte bohatší zážitok. NX100 tiež ponúka funkciu ultrazvukového čistenia, ktorá dokáže z objektívu pred fotografovaním odstrániť všetky prachové čiastočky a je zárukou, že zachytený obraz bude vždy dokonalý aj pri častej výmene objektívov.


NX100 bude obsahovať celý rad inovatívnych objektívov a príslušenstva, ktoré ešte ďalej umocnia užívateľský zážitok. Pri uvedení fotoaparátu na trh bude k dispozícii kompaktný objektív so zoomom s rozpätím ohniskových vzdialeností 20-50 mm, ktorý ponúkne vysokú kvalitu obrazu, ako aj výhody jednoduchej prenosnosti. Čoskoro potom bude na trh uvedený malý a ľahký širokouhlý plochý objektív (Pancake) s ohniskovou vzdialenosťou 20 mm. V prvej polovici roka 2011 budú k dispozícii dva ďalšie špeciálne objektívy – objektív Macro s ohniskovou vzdialenosťou 60 mm a Super Zoom s rozsahom 18-200 mm. V druhej polovici roka bude tento sortiment rozšírený ešte o ďalšie tri objektívy s ohniskovými vzdialenosťami 16 mm, 85 mm a 16-80 mm. K systému NX bude dodávané aj ďalšie príslušenstvo vrátane elektronického hľadáčika, blesku a GPS modulu umožňujúceho zaznamenať presnú geografickú polohu.

 

Na Slovensku je k dispozícii od septembra 2010 za odporúčanú MOC 529 € vrátane DPH (v sete so základným objektívom 20-50 mm).

 

 

Technické parametre

 

 

 

NX100

Obrazový snímač

CMOS snímač formátu APS-C s rozlíšením 14,6 Mpx

Použiteľný objektív

Objektívy Samsung

Displej

3,0" VGA AMOLED

Ekvivalent citlivosti ISO

Automatické nastavenie: 100-3200, max. manuálne nastavenie

Režimy záznamu

SmartAuto, Priorita objektívu, Program, Automatická expozícia s prioritou času, Automatická expozícia s prioritou clony, Manuálny, Scéna, Video

Scénický režim

Krásna tvár, Deti, Detail, Text, Západ slnka, Svitanie, Protisvetlo, Ohňostroj, Pláž a sneh, Noc, Portrét, Krajina, Šport, Obraz so zvukom

Videozáznam

Záznam v rozlíšení HD 720p (H.264)

Pamäťové médiá

SD, SDHC (až 32 GB)

Elektronický hľadáčik

Voliteľné

GPS

Voliteľný GPS modul (GPS10) s podporou geotaggingu

Životnosť batérie

Fotografie: 420 snímok / 210 min. (štandard CIPA) Videozáznam: 130 min.

Rozmery (Š × V × H)

120,5 × 71 × 34,5 mm (bez vysúvacej časti)

Hmotnosť

282 g (bez batérií a pamäťovej karty)

Objektív SAMSUNG Standard Zoom (F3,5-5,6 s ohniskovou vzdialenosťou 20-50 mm)

Ohnisková vzdialenosť

20-50 mm (zodpovedá ohniskovej vzdialenosti 30,8-77 mm pri 35mm formáte)

Skupiny/prvky objektívu

9 prvkov v 8 skupinách

(1 asférická šošovka, 1 šošovka s extrémne nízkou disperziou)

Clonové číslo

F3,5-5,6 (min. F22), (lamelová kruhová clona)

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť

0,28 m

Veľkosť filtra

40,5 mm

Rozmery

64 x 39,8 mm

Hmotnosť

Cca 119 g

Plochý objektív SAMSUNG (Pancake) (20 mm, F2,8)

Ohnisková vzdialenosť

20 mm (zodpovedá ohniskovej vzdialenosti 30,8 mm pri 35 mm formáte)

Skupiny/prvky objektívu

6 prvkov v 4 skupinách (1 asférická šošovka)

Clonové číslo

F2,8 (min. F22), (lamelová kruhová clona)

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť

0,17 m

Veľkosť filtra

43 mm

Rozmery

62,2 x 24,5 mm

Hmotnosť

Cca 89 g

 

 

SAMSUNG GPS10

Rozmery (Š × V × H)

53 × 66 × 31,8 mm

Hmotnosť

Cca 61,7 g

Batéria

2 AAA batérie

Výdrž batérie

Cca 13 hodín

Vstavaná pamäť

128 MB

 

 

Elektronický hľadáčik SAMSUNG

Rozmery (Š × V × H)

49,7 × 29,7 × 38,5 mm

Hmotnosť

Cca 23 g

Rozlíšenie

QVGA (300×224), 201 tis. pixelov

Zväčšenie

Cca 0,83× (APS-C, 50 mm, -1 m-1)

Zorné pole

Cca 98 %

Vzdialenosť oka od hľadáčika

17 mm

Nastavenie dioptrickej korekcie

Cca -4,0 ~ +1,0 m-1

 

 

Blesk SAMSUNG (SEF15A)

Rozmery (Š × V × H)

55 × 45,5 × 73,6 mm

Hmotnosť

Cca 80,4 g

Smerové číslo

15

Pokrytie zorného uhla

18 mm (APS-C) / 28 mm (35 mm)

Režim

A-TTL / manuálny

Batéria

2 AAA batérie: alkalické, Ni-MH

 

 

 

 

 

Vypočuť

Čítať foneticky

 

Slovník - Zobraziť podrobný slovník

 

Vypočuť

Čítať foneticky

 

Slovník - Zobraziť podrobný slovník

 

Neprehliadnite: